Denuntatorul din dosarul in care Kiss Daniela, sotia sefului Serviciului Operatiuni Speciale Cluj, a fost trimisa in judecata pentru de luare de mita, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata a dat declaratii saptamana aceasta in fata Tribunalului Cluj. Acesta a povestit in fata magistratilor ca daca cei doi inculpati, Kiss Daniela si Kiss Csaba nu ar fi rude cu politistul Kiss Karoly de la DIICOT, el nu ar fi intrat in ilegalitate si a mai aratat ca se afla intr-o continua stare de tensiune, fiind amenintat chiar si prin vecini.

Martorul cheie a dat declaratii la dosar

„In primavara lui 2006 inculpatul Kiss Csaba s-a interesat sa-si cumpere un apartament in unul dintre blocurile pe care le construiam. I-am prezentat acestuia ofertele si i-am aratat ca un asemenea apartament, dupa cum doreste el, se ridica la suma de 50.000 de euro. Kiss Csaba mi-a spus ca banii respectivi  ii are in terenul de pe strada Tulghesului. De la el o cunosc pe Kiss Daniela, o femeie lacoma si avida dupa bani. Acesta a fost punctul de plecare al relatiei noastre, pentru ca eu i-am propus inculpatului sa facem o constructie pe terenul sau. Am stabilit ca el sa obtina un apartament in blocul pe care urma sa il construiesc, in schimbul unei cote de ½ din teren, insa planurile nu s-au materializat si nu am mai realizat nimic ”. Asa si-a inceput Duma Petru marturia in calitate de denuntator in fata judecatorului Tribunalului Cluj.  

Acesta a povestit instantei faptul ca initial el se intelegea bine cu Kiss Csaba si cu Daniela Kiss, insa relatia lor s-a deteriorat din mai multe motive. „ Eu vad doua motive pentru care relatia mea cu cei doi inculpati s-a deteriorat. In primul rand, atunci cand mi-a prezentat-o pe Kiss Daniela, mi-a fost cerut sa ii ofer ocazia de a-mi face ea contabilitatea la firma mea, SC Dasconstruct International SRL. Pentru ca am refuzat-o, am simtit ca inculpata Kiss Daniela a fost lezata. In al doilea rand, cred ca relatia dintre noi s-a deteriorat datorita faptului ca am acceptat sa realizez o lucrare la o doamna ce era in relatii intime cu sotul lui Kiss Daniela, politistul Kiss Korci. Mi s-a cerut foarte multa discretie, insa din intamplare facturierul meu se afla pe masa si inculpata Kiss Daniela a vazut factura pentru doamna respectiva”, a relatat Duma Petru.

Denuntatorul a relatat judecatorilor despre modul in care a ajuns sa lucreze la SC ACE SRL, actuala Fujikura. „Prin Kiss Csaba am aflat ca inculpata Kiss Daniela face contabilitatea la mai multe firme importante, printre care si SC ACE SRL, actuala SC Fujikura Automotive Romania SRL. Astfel am aflat ca as putea obtine contracte si licitatii cu firma respectiva. Mi s-a spus ca singura conditie pentru a castiga licitatia la SC ACE SRL este sa fi dat niste sume de bani pentru a multumi pe toata lumea. Astfel, am discutat cu cei doi inculpati ca trebuie sa dau o suma de bani „pentru a fi bine”. In concret am castigat licitatia organizata de SC ACE SRL, in perioada imediat urmatoare Kiss Csaba a fost mereu alaturi de mine, ca si cum mi-ar fi urmarit activitatea, iar dupa aceea mi-a povestit ca ar avea nevoie de circa 60.000 de lei. Acesta mi-a spus ca Kiss Daniela va intocmi o factura pe care trebuie sa o semnez si sa virez banii”.
Denuntatorul a continuat sa relateze modul in care a trebuit pana la urma sa vireze banii, care reprezentau procentul din afacere a lui Kiss Daniela. „Sotia, pe al carei nume era firma, mi-a spus sa nu semnez factura, fapt care i l-am spus si lui Kiss Daniela. I-am spus ca din profiturile realizate ii voi plati suma de bani ceruta, insa Kiss Csaba a devenit foarte enervat si, indemnat de Kiss Daniela, mi-a spus ca intre firma mea si o firma la care Kiss Daniela face contabilitatea exista deja o factura semnata in suma de 59.000 de lei. Din acest motiv sotia mea a achitat factura.”
Intrebat de avocatul Anatol Panzaru despre motivul pentru care a trecut atata timp de la fapte pana la denunt, denuntatorul Duma Petru a afirmat ca „ am crezut ca problema dintre mine si Kiss Csaba se va rezolva pe cale amiabila, dar dat fiind faptul ca el m-a santajat m-am decis sa depun plangerea.” Acesta a mai afirmat faptul ca daca Kiss Daniela nu ar fi avut sotul sef la DIICOT Cluj, nu ar fi intrat in sfera infractionala. „Amandoi (Kiss Daniela si Kiss Csaba) s-au folosit de numele politistului Kiss Korci, el fiind in spatele intregii afaceri. De atunci si pana in prezent sunt mereu sub presiune, șantajat, sunt amenintat chiar prin proprii vecini”, a declarat Duma Petru.

Din biroul contabilului se fac afacerile adevarate

Conform rechizitoriului, Kiss Daniela Maria a fost angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata  la data de 9 august 2005 in funcția de contabil șef al societații SC Automobile Electrice SRL, actuala SC Fujikura Automotive SRL. La aceasta societate a lucrat mai bine de cinci ani, fiindu-i desfacut contractul de munca la data de 18 noiembrie 2010.  
In rechizitoriu se arata faptul ca invinuiții Kiss Daniela Maria și Kiss Cioaba s-au cunoscut cu soții Duma Petru și Duma Steluța in primavara anului 2006, aceștia din urma dorind sa construiasca un bloc de locuințe pe strada Tulgheșului nr 10 A pe un teren proprietate personala. Kiss Cioaba, cumnatul lui Kiss Daniela Maria, a ajuns la o ințelegere referitoare la construirea respectivului imobil cu Duma Petru, acesta urmand sa se ocupe cu edificarea construcției atat ca persoana fizica cat și prin intermediul societații SC Dasconstruct Internațional SRL, pe care o controla.  
 
Kiss Daniela a „fixat” licitatiile de la SC Ace SRL

Potrivit informațiilor de la dosar, in primavara anului 2007 societatea SC Automobile Electrice SRL, actuala SC Fujikura Automotive SRL, a demarat o procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru incheierea unui contract pentru extinderea unei hale de producție din Dej. Pentru demararea proiectului, administratorii societații SC Automobile Electrice SRL au desemnat o echipa formata din cinci angajați ai societații, printre aceștia numarandu-se și Kiss Daniela Maria, aceasta fiind responsabila cu identificarea celor mai bune oferte pentru execuția lucrarii. In dosar se arata faptul ca in anul 2007, in timp ce se construia blocul de locuințe pe care il aveau in plan, soții Duma au fost contactați de Kiss Cioaba și de Kiss Daniela Maria,  propunandu-li-se sa participe la selecția de oferte demarata de SC Automobile Electrice SRL prin intermediul firmei SC Dasconstruct Internațional SRL.  Soții Duma au fost asigurați de catre Kiss Daniela ca daca vor inainta oferta cu siguranța firma pe care o reprezinta va caștiga și vor semna contractul de execuție. Kiss Daniela i-a incurajat in acest sens, asigurandu-i ca le va pune la dispoziție toate informațiile necesare, le va comunica ofertele celorlalte societați care au participat la selecția de oferte, pentru a le asigura succesul.  
Totodata Kiss Daniela i-a dat de ințeles lui Duma Petru ca ii va facilita incheierea a mai multe contracte cu societatea pe care o reprezinta. In schimbul informațiilor pe care urma sa i le transmita și respectiv facilitarea incheierii contractelor, inițial prin intermediul lui Kiss Cioaba, dar ulterior in mod direct, contabila Kiss Daniela i-a cerut lui Duma Petru cu titlu de mita o suma cuprinsa intre 40 și 50 de mii de lei.  Zis și facut, din moment ce pe baza informațiilor pe care Kiss Daniela le-a pus la dispoziția familiei Duma, societatea acestora a incheiat mai multe contracte de execuție cu  SC Automobile Electrice SRL, in baza faptului ca ei ar fi inaintat oferta cea mai avantajoasa pentru beneficiar. In baza a mai multe contracte și acte adiționale semnate cu beneficiar, in conturile SC Dasconstruct Internațional SRL, firma soților Duma, au fost varsate la data de 16 mai 2007 suma de 381.219 lei și la data de 26 iunie 2007 suma de 193.248 de lei. Imediat dupa ce s-au virat banii respectivi, conforma rechizitoriului, Kiss Daniela și Kiss Cioaba și-au cerut lui Duma Petru sa le de-a banii solicitați pentru ajutorul acordat.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here