Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean este iniţiatorul unui proiect de lege care prevede ca bisericile, terenurile, cimitirele şi casele parohiale care au aparţinut Bisericii Greco-Catolice şi au trecut în patrimoniul Bisericii Ortodoxe să revină în parohiile Bisericii Unite. Membrii Bisericii Unite cu Roma din ţară şi de peste ocean consideră că acest act normativ e discriminatoriu şi caută să îngrădească comunităţilor greco-catolice dreptul de a se adresa în justiţie.

Vicepreşedintele PDL a depus o iniţiativă legislativă, la Camera Deputaţilor prin care solicită înfiinţarea unor comisii care să stabilească situaţia juridică a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice preluate de Biserica Ortodoxă. Potrivit respectivei iniţiative, „partea interesată va convoca cealaltă parte, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi punându-i la dispoziţie dovezile pe care se sprijină aceste pretenţii”.

Comisia care va lua decizia cu privire la înapoierea proprietăţilor către Biserica Unită cu Roma ar urma să fie formată din câte trei reprezentanţi ai fiecări părţi implicate, astfel încât să se găsească o soluţie şi pentru comunitatea religioasă care va fi nevoită să renunţe la imobil. Aceeaşi iniţiativă face referire şi la faptul că proprietarul poate să încheie cu fostul deţinător al imobilului „contracte de închiriere prin care să asigure folosinţa deplină şi netulburată a imobilului pentru o perioadă de zece ani pentru lăcaşurile de cult şi terenurile aferente şi de cinci ani pentru casele parohiale şi terenurile aferente acestora, precum şi pentru cimitire”.

 

„Reacţii adverse”

 

Comunitatea greco-catolică nu a fost însă mulţumită de acest act normativ, iar reacţiile nu au întârziat să apară. Într-un raport despre starea libertăţii religioase din România al Departamentul de Stat al SUA este subliniat că „lipsa progresului în restituirea bisericilor greco-catolice transferate de fostul guvern comunist Bisericii Ortodoxe în 1948 continuă să rămână o problema semnificativă”.

Reprezentanţii greco-catolicilor din Statele Unite arată că „raportul Departamentului de Stat vine la câteva zile după ce vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a iniţiat un nou proiect de lege anti greco-catolic care caută să îngrădească comunităţilor greco-catolice dreptul de a se adresa în justiţie. Departamentul de stat al SUA expune în termeni largi abuzurile, discriminarea, hărţuirea, intimidările, ameninţările şi agresiunile pe care comunitatea greco-catolică din România le suferă din partea reprezentanţilor statului român şi ai Bisericii Ortodoxe”.

Potrivit acestora, raportul vorbeşte despre cadrul legal din România ”care e discriminatoriu la adresa Bisericii Greco-Catolice. Deşi există legi care stipulează retrocedarea proprietăţilor religioase confiscate între 1940 şi 1989, Biserica Greco-Catolică este exceptată de la ele. (…) O lege separată permite Bisericii Greco-Catolice să deschidă acţiuni în justiţie când încercările de a obţine restituirea proprietăţilor sale prin dialog cu Biserica Ortodoxa eşuează, legea însă nu retrocedează bisericile automat”.

”Lecturarea acestui raport dovedeşte nu numai că Biserica Greco-Catolică este cel mai discriminat cult din România, dar că împotriva comunităţii greco-catolice din România se poartă o politică organizată de epurare culturală şi religioasă continuată şi după căderea comunismului”, a spus pr. Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association, citat de timponline.ro.

 

PS Lucian Mureşan îl ceartă pe Oltean

 

Reacţia conducerii Bisericii Unite a fost şi mai promptă. Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan, a adresat o scrisoare în data de 16 mai 2013, domnului Vasile Blaga, președintele PDL, prin care își exprimă “deosebita îngrijorare și neliniște” față de un nou proiect de lege anti greco-catolic inițiat de vicepresedintele PDL Ioan Oltean.

“Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăților greco-catolice confiscate în 1948 și date de către comuniști Bisericii Ortodoxe, chiar și când acestea sunt câștigate în instanță definitiv și irevocabil”, se menționează în epistolă. Soluția propusă de vicepreședintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situației acestor proprietăți printr-o comisie mixtă, care să țină “seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri”, este similară cu pozitia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate, arată reprezentanţii Bisericii Unite.

„Vicepreședintele PDL Ioan Oltean a mai fost inițiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007), care prevedea ca proprietatile greco-catolice confiscate de comuniști să rămână în posesia Bisericii Ortodoxe în baza principiului majorității. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputaților”, adaugă aceştia.

PS Lucian Mureşan arată în scrisoare că Biserica Greco-Catolică a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe: „În urma acestei atitudini, greco-catolicii sunt opriti să se roage în bisericile lor, aceștia fiind nevoiți ca în multe localităti să își desfășoare serviciile religioase din duminici și sărbători în case particulare sau săli de clasă în școli”.

 

Proiectul suportă amendamente

 

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a rămas extrem de neplăcut surprins de reacţia cardinalului Lucian Mureşan. „Nu am dorit şi nu doresc sub nicio formă să creez un avantaj pentru Biserica Ortodoxă sau Biserica Greco-Catolică, ci doresc să se creeze un cadru legal care să asigure celor două părţi posibilitatea de a-şi rezolva problemele pe calea dialogului”, mai spune Oltean.

Pentru că este vorba de un proiect personal, Ioan Oltean a subliniat faptul că propunerea sa suportă orice fel de amendamente. „Orice propunere din partea celor două biserici care să aibă drept consecinţă o limpezire a lucrurilor între cele două biserici este binevenită. Îmi manifest disponibilitatea de a avea o discuţie cu oricare dintre cei interesaţi de îmbunătăţirea acestui act normativ. Soluţia nu este retragerea acestui act normativ de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, ci participarea la dialog şi îmbunătăţirea acestuia în aşa fel încât el să răspundă realităţilor cu care se confruntă cele două biserici, astăzi, în România”, a explicat Ioan Oltean.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.