steaguri SUA si Romania

Departamentul de Stat al SUA, prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, a transmis joi dimineață un comunicat în care își exprimă „îngrijorarea” față de dezvăluirile recente din documentele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificate miercuri de președintele Klaus Iohannis. Oficialii americani consideră că influența Rusiei semnalată în aceste documente reprezintă o problemă gravă și subliniază necesitatea unor investigații „pe deplin” pentru a proteja integritatea alegerilor prezidențiale programate pe 8 decembrie.

Totodată, Departamentul de Stat avertizează că orice acțiune care ar confirma aceste influențe ar putea afecta relațiile bilaterale româno-americane și cooperarea în domeniul securității, relatează G4Media.


Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Alegerea liderilor este o decizie exclusivă a poporului român, iar Statele Unite nu interferează cu această decizie sau cu procesul electoral.

Suntem preocupați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care menționează implicarea Rusiei în activități cibernetice malițioase menite să influențeze integritatea procesului electoral din România. Datele menționate în raport ar trebui investigate pe deplin pentru a garanta corectitudinea procesului electoral din România.

Statele Unite apreciază contribuțiile României în calitate de aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresele remarcabile realizate de România în integrarea sa în comunitatea transatlantică nu trebuie compromise de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării de securitate dintre Statele Unite și România, iar o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.

Prin acest parteneriat de durată, am realizat progrese semnificative în cooperarea în domeniul apărării, în parteneriatul economic și în demersurile către eliminarea vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a proteja securitatea națiunilor noastre, precum și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.