Deputatul USR, Ion Marian Lazăr, fost absolvent al Universității Tehnice Cluj Napoca, a propus o lege prin care românii să primească o zi liberă pentru a face… vrăjitorii.

Autorul proiectului, deputatul USR Ion Marian Lazăr, arată, în expunerea de motive, că „Ajunul Crăciunului, sărbătorit pe 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Nașterii Domnului, post care debutează din data de 15 noiembrie (…).

Parlamentarul scrie că, pentru români, Ajunul Crăciunului implică, printre alte obiceiuri și tradiții, „împodobirea bradului de Crăciun, împărțirea cadourilor de Moș Crăciun, pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun și primirea colindătorilor”.

În documentul oficial, sunt invocate și alte tradiții zonale, care ar impune declararea zilei de 24 decembrie ca zi nelucrătoare. Astfel, deputatul USR arată că, în Oltenia, „oamenii se trezesc de dimineață, aprind focul în sobă și ațâță focul cu un vreasc, timp în care rostesc o urare de Crăciun”.

Mai mult, în anumite zone din Muntenia, Oltenia și Banat, „gospodinele prepară un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie”, se mai afirmă în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege inițiat.

Alte obiceiuri care ar fi mult mai strict respectate dacă ar fi zi nelucrătoare se referă la faptul că, din perspectivă religioasă, pe data de 24 decembrie, „preotul umblă pe la casele oamenilor cu icoana Nașterii Domnului”.

Propunerea lui nu a fost susținută nici măcar de colegii de partid și a fost respinsă în unanimitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here