Viorel Băltărețu, deputatul USR, a scris pe o rețea de socializare că în primul semestru din 2022, prețurile la electricitate au crescut cu 55% versus perioada similară din 2021, România fiind pe locul 5 în Uniunea Europeană.

„Ciolacu promite plafonări, Virgil Popescu blochează miliardele de euro pentru investiții în producția de energie, proiectele de sute de milioane de euro depuse pe PNRR în primăvară pentru producția de energie verde nu s-au mișcat deloc.
Stimați guvernanți, suntem aici din cauza unei combinații toxice de speculă și politici guvernamentale proaste pe termen lung și mediu.
Răspunsul la actuala criză nu e o altă schemă de plafonare. Este o soluție pe termen scurt și va bloca investițiile pentru următorii ani.
Soluția la actuala criză trebuie să cuprindă mai multe paliere:
zona de productie, unde ar trebui stimulate investiții în capacități noi (nu neapărat regenerabile), care să răspundă în primul rând perioadei de tranziție din cadrul politicilor de decarbonare;
relansarea piețelor de tranzacționare în modul în care au fost ele create: cantitățile mari de energie să fie tranzactionate pe piața contractelor bilaterale și doar vârfurile să fie abordate în piața din ziua următoare;
resposabilizarea ANRE în îndeplinirea atribuțiilor de supraveghetor al acestor piețe;
eficiența energetică. Toți actorii din lanțul producție-consum trebuie să implementeze politici astfel încât energia să fie folosită la un randament cât mai ridicat. Guvernul are un rol decisiv. Trebuie investiții masive în modernizarea infrastructurii de transport și distribuție, investiții în smart metering, investiții în creșterea eficienței energetice a imobilelor, în modernizarea capacitaților industriale.
combaterea speculei
Toate aspectele sunt bine cunoscute în guvern, bugete există.
DE CE nu există nimeni care să treacă la implementarea lor??
Nu poate Virgil Popescu? Să-l ajute Bode, că are un doctorat în securitate energetică și managementul resurselor!”, a scris deputatul clujean de la USR.

Citește și: Familia Banffy a primit o pădure de 2.000 de hectare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.