Deputata clujeană Steluţa Cătăniciu a pierdut definitiv procesul de incompatibilitate care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce la termenul trecut magistraţii Înaltei Curţi îi aprobaseră o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale, la începutul acestei săptămâni judecătorii au decis să îi respingă recursul şi, implicit, să păstreze verdictul de incompatibilitate emis de Agenţia Naţională de Integritate la adresa lui Cătăniciu. Pe 24 martie anul trecut, la ÎCCJ a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluţa Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenţia Naţională de Integritate care îi pusese ”ştampila” de incompatibilă.
La începutul acestei săptămâni, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ( ÎCCJ ) au emis verdictul în cazul deputatului clujean Steluţa Cătăniciu acuzat de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate ( ANI ). Potrivit soluţiei, recursul făcut de Cătăniciu la ÎCCJ a fost respins, astfel că deputatul a rămas cu ”ştampila” de incompatibilitate. ”Respinge recursul declarat de Cătăniciu Steluţa împotriva Sentinţei nr. 611 din 30 decembrie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24 noiembrie 2015”, se arată în minuta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cătăniciu a declarat că ea nu se consideră vinovată de aceste acuzaţii şi că nu va renunţa la funcţiile politice pe care le deţine. Mai mult, ea susţine că în situaţia conflictului de interese administrativ, în care se află ea, sancţiunea pe care o poate primi este diminuarea cu 10% a indemnizaţiei de deputat pe o perioadă de trei luni.
De asemenea, Cătăniciu a comentat şi faptul că ea nu se consideră incompatibilă şi că acuzaţiile care i se aduc sunt eronate.
Inspectorii agenţiei Naţionale de Integritate susţin că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluţa Cătăniciu a apărat în instanţă interesele unei societăţi comerciale în timp ce, în aceeaşi perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.
Anul acesta, Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate şi a decis că magistratul care verifică legalitatea netrimiterii în judecată este incompatibil să şi judece cauza în fond. Potrivit plenului Curţii Constituţionale, judecătorul care dispune începerea judecăţii este incompatibil să exercite şi funcţia de judecată, în caz contrar încălcându-se articolul 21 alineatul 3 din Constituţie referitor la dreptul la un proces echitabil şi articolul 124 alineatul 2 din legea fundamentală, potrivit căruia justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
ANI a descoperit incompatibilitatea deputatei
Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din administraţiile judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local la Primăria Cluj-Napoca.
“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, şi, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părţi în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deşi avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.
Ce legi a încălcat Cătăniciu
Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceştia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.
Coleg condamnat cu suspendare
Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut în acest fel venituri de 5.508 lei.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi. În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.