Deputaţii din Comisia de Industrii şi Servicii au decis creşterea impactului certificatelor verzi, etapizat, în facturile consumatorilor de energie electrică. Dacă va fi votată în această formă de plen, impactul certificatelor verzi în facturi va creşte, etapizat, cu circa 31%, în următorii patru ani.

Momentan, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului este de 11 euro/MWh, dar o propunere legislativă prevede creşterea acestuia, etapizat, până la 14,5 euro, în anul 2022.

„Începând cu anul de analiză 2018, ANRE stabileşte prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022″, se arată într-unul dintre amendamentele la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG 24/2017 votate deja de deputaţii din Comisia de Industrie şi Servicii, condusă de Iulian Iancu.

Prevederea vine să crească uşor facturile de energie electrică în anii următori, şi este favorabilă „regenerabililor”, care vor putea valorifica mai multe certificate verzi, plătite ulterior de toţi consumatorii români, prin factură.

La o factură lunară de 150 kWh, creşterea, etapizată, în următorii patru ani, va fi de până la 0,52 euro, la care se adaugă TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here