Doi deputați clujeni trimiși în Parlamentul României să ne reprezinte au reuşit contraperformanţa să nu adreseze miniștrilor nici măcar o interpelare în acest an. Alții sunt preocupați mai mult de alte județe decât de Cluj sau de domenii în care nu au specializare.

Gazeta de Cluj a dorit să vadă care sunt domeniile care îi interesează pe deputaţii pe care clujenii i-au trimis in Parlament să le reprezinte interesele. Cei zece deputaţi clujeni sunt: Burciu Cristina, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Csoma Botond, Dohotaru Adrian-Octavian, Itu Cornel, Moldovan Sorin-Dan, Nasra Gabriel-Horia, Oros Nechita-Adrian, Stamatian Vasile-Florin, Ungureanu Emanuel-Dumitru. Dintre aceștia doi au reușit contraperformanţa să nu aibă nici măcar o interpelare în acest an, în vreme ce majoritatea au fost intersați de domenii în care nu au specializare. Alții au fost preocupați mai mult de alte județe decât de Cluj.

De această dată puterea feminină, Cristina Burciu, işi face simţită prezenţa

Deşi la capitolul iniţiative legislative, Gazeta de Cluj a făcut cunoscut faptul că aceasta nu a propus nici măcar o iniţitivă, la capitolul interpelări Cristina Burciu se află în top.  Deputata clujeană a declarat în nenumărate rânduri că işi axează activitatea parlamentara pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi reprezentanţii autorităţilor locale, ceea ce putem constata şi din cele 17 interpelări avute. Deşi Burciu pare că se pricepe pe toate domeniile chiar dacă nu are specializări în acest sens, întrebările şi interpelările acesteia sunt pertinente şi se referă la rezolvarea problemelor din judeţul Cluj. Spre exemplu, aceasta i-a adresat Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, o întrebare în scris referitoare la implementarea Programului Prima Casă 2019, şi anume “Câte credite au fost date de la începutul programului, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Clujului?”. O altă întrebare a adresat-o Ministrului Sănătăţii, Sorin Pintea, referitoare la situaţia îmbolnăvirilor cu hepatita C în România, mai exact “Care sunt spitalele beneficiare ale acestui program în judeţul Cluj?”. Aceasta a mai fost interesată şi de solicitarea logopezilor clujeni de modificare a legii salarizării; deblocarea posturilor de psiholog clinician, psihoterapeut și logoped din unitățile sanitare din județul Cluj; regândirea sistemului de evaluare a cadrelor didactice; măsurile pentru sprijinirea sectorului polemic; deficitul de forță de muncă din județul Cluj, finanțarea programelor de tineret; încadrarea în muncă a absolvenților din Regiunea Nord-Vest; realizarea șoselei de ocolire a comunei Florești, participarea copiilor la procesele decizionale europene și măsurile pentru combaterea căderilor de grindină. 

Csoma Botond și-a luat vacanță

Deşi deputatul Csoma Botond a început cu dreptul, având în anul 2017 şapte interpelări, anul acesta pare că şi-a luat pauză, având o singură interpelare.  Aceasta a fost adresată Ministrului Transporturilor, Rovana Plumb, referitor la Situația drumului național 75, Cluj-Napoca, și anume “Având în vedere situația prezentată mai sus, doresc să vă întreb dacă există vreun plen concret de reabilitare a acestui drum și dacă da, în ce fază de implementare se află acesta?”

Sorin Moldovan parlamentarul “adoptat” de Cluj

Sorin Moldovan, parlamentarul “adoptat” de filiala PNL Cluj, a avut 26 de interpelări în anul curent. Și acesta se pare e interesat de toate domeniile chiar dacă nu are specializare în ele, e atras atât de educație, cât și de sănătate, apararea națională, economie, finanțe publice, afaceri interne, transport și sport. Acesta a avut interpelări pe următoarele subiecte: unități de învățământ închise, aparatura medicală pentru tratarea cancerului, deficitul comercial care a explodat în România, profesorii forțați să își ia concediu, situația comunei Negreni, o ambulanță pentru fiecare comună, bacteria Listeria pune în pericol sănătatea românilor, scandalul diplomelor false în școlile postliceale sanitare, bazinul olimpic mobil, incidente petrecute la meciul de handbal masculin Steaua-Dinamo, medicii care doresc să se întoarcă în țară sunt împiedicați de birocrație, energia mai scumpă pentru firme, prețul benzinei în România, subiectele de la simularea evaluării naționale și plagiatul tezelor de doctorat în cadrul MAI.

Cătăniciu, deputata “realizatoare” de la Antena 3

Chiar dacă în Consiliul Local Cluj-Napoca Steluţa Cătăniciu părea că mai mişcă câte un deget ca şi consilier, în Parlament este mai tăcută, prezenţa ei fiind aproape inexistentă. Cea mai evidențiată activitate pe care o are în momentul de faţă este la Antena 3, unde se laudă cu realizările ei. Cătăniciu a început chiar să folosească reţelele de socializare ca să işi anunţe prezenţele la emisiunile de la Antena 3. Cătăniciu nu a avut nici măcar o singură interpelare în acest an.

Nasra, deputatul numit în celebra comisie parlamentară de verificare a activităţii SRI

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra, cu toate că a plecat la Bucureşti ca deputat, continuă să fie preocupat doar de administraţia locală, spionându-i primarului Emil Boc absolut toate mişcările şi declaraţiile publice. În tot acest timp în care este preocupat de fiecare pas al lui Boc, Nasra a avut cinci interpelări. Degeaba a fost Nasra numit în celebra comisie parlamentară de verificare a activităţii SRI, întrebările acestuia fiind pe subiecte precum actualizarea prețului contractelor/procedurilor de achiziție publică aflate în derulare, verificarea periodică a produselor naturiste, exproprierile din comuna Luna pentru extinderea bazei aeriene și reabilitarea DN1 “Transursoaia”, tronsonul Mătișești-Albac.

Stamatian a uitat care îi este profesia

Deputatul PNL Florin Stamatian este de profesie medic ginecolog, cu toate acestea singura sa interpelare a vizat Mutarea Ambasadei României la Ierusalim. Deși când e vorba de inițiative legislative acesta preferă să meargă la sigur, toate fiind pe domeniul sănătăţii, se pare că referitor la interpelări și întrebări pasiunile lui sunt cu totul și cu totul altele.

Deputatului Adrian Oros se pare că nu îi place domeniul comisiei din care face parte

Deşi deputatul Adrian Oros face partea din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, se pare că acesta preferă cu totul alte domenii nicidecum cele în care are specializare. Acesta a avut șase interpelări, toate pe domenii radical opuse dar nici una pe specializările acestuia. Temele despre care a fost interesat Adrian Oros în anul 2019 au fost: analiza memoriu privind situația Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA, procedura de obținere a „mandatului de reprezentare din partea MCI”, problema radierii din oficiu de către ONRC a mii de persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale, întârzieri la acordarea subvențiilor aferente anului 2018 și utilizarea mențiunilor “de casă/țărănesc” pe eticheta produselor alimentare.

Ungureanu merge la sigur

Deputatul Emanuel Ungureanu este cunoscut in Cluj pentru activitatea în cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate si Empatie “Delia Gradinaru”, pe care a înfiinţat-o în 2007. Spre deosebire de colegii lui care au impresia că se pricep la toate și fără specializare, Ungureanu merge la sigur pe domeniul care în interesează și anume sănătatea. Toate cele șase interpelări avute în anul 2019 vizează domeniul sănătății, acestea fiind pe următoarele subiecte: situația dezastruoasă a spitalelor din județul Hunedoara și Valea Jiului, situația rapoartelor de Control al Ministerului Sănătății la ANT, SUUB, Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca și solicitare control la Spitalele din Deva, situația consultațiilor și a intervențiilor chirurgicale oftalmologice efectuate ilegal de către un medic la Spitalul CFR din Cluj-Napoca, situația catastrofală a Policlinicii cu plată pe de Calea Victoriei, situația catastrofală în care se află secția de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Chiar dacă toate au la bază același domeniu, deputatul clujean pare preocupat atât de Cluj cât și de Hunedoara, Deva sau București.

Itu, cel mai vechi deputat PSD

Cornel Itu este cel mai vechi deputat PSD, fiind la al treilea mandat în Legislativul României. Cu toate acestea, Itu a avut doar opt interpelări și mai mult de atât acestea au fost din domenii diferite precum sănătate, dezvoltare regională și administrare, cultură și educație. Acesta a fost interesat pe parcursului anului 2019 de stadiul proiectului privind construcție Spitalului Regional de Urgență Cluj, suma alocată de către Guvern pentru acțiuni de împădurire în județul Cluj pentru anul 2019, investiții în reabilitarea monumentelor istorice din județul Cluj, dreptul la a doua opinie medicală, nevoia urgentă de a se construi centre pentru copiii cu tulburări de comportament, suplimentarea numărului echipajelor de intervenție SMURD pentru județul Cluj și sprijinul pentru angajarea mediatorilor școlari.

Dohotaru, deputatul care se face remarcat prin gesturile “simbolice”

Deputatul Adrian Dohotaru e în Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Acesta s-a făcut remarcat de-a lungul anilor dar nu neaparat prin interpelări sau propuneri legislative iniţiate cât prin gesturile “simbolice” cum ar fi mâncatul sărăţelelor dintr-un coş de gunoi din Parlament, pentru a atrage atenţia asupra risipei. Pe parcursul anului 2019, acesta a avut 13 interpelări referitoare la bugetul național, situația muncitorilor străini în România, inechitate în salarizarea diferitelor domenii din familia ocupațională “Cultură”, recuperarea prejudiciului în cazurile de corupție, calea ferată dezafectată din București, transportul bicicletelor în tren, declarația unică privind veniturile, taxa pe apa pluvială și tarifele operatorilor de apă și canalizare, exploatări material lemnos în Rezervația Naturală Scărița Belioara, Planul de amenajament restrictiv Pădurea Hoia-Baciu și raportul și sancțiunile ITM.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.