Camera Deputaților
sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Social media a devenit cel mai important canal pentru politicienii din ziua de azi de a comunca și interacționa cu alegătorii. Deputații nu fac excepție, iar cei de la Cluj, cum au știut ei mai bine, s-au angajat, mai mult sau mai puțin, să țină legătura cu cetățenii. Iată cum stau lucrurile pentru deputații clujeni în Parlamentul României. 

Primul deputat pe lista noastră, Patriciu Achimas Cadariu (PSD) se bucură de o prezență modestă pe Facebook, fiind urmărit de 3 mii de persoane. Ultima sa postare, datată 29 decembrie, a adunat 61 de like-uri și 13 distribuiri. 

Cu o activitate moderată, deputatul pare să se concentreze mai mult pe comunicarea offline, având în vedere că a avut câteva ieșiri care au atras simpatia publicului clujean, criticând modul în care Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, „a călcat” în picioare programul pentru persoanele cu cancer. De asemenea, Achimaș Cadariu a fost prezent mai mult la televizor, având numeroase interviuri cu privire la problema mai sus menționată. 

Deputatul USR, Viorel Băltărețu, este mult mai activ pe social media, având o prezență consistentă în 2023. Cu o frecvență crescută de postări, acesta se bucură de 7.300 de urmăritori și urmărește 590 de persoane, arătând o abordare proactivă în comunicarea cu publicul său online. 

Mai mult, deputatul USR și-a pus deja imaginea sa pe panourile publicitare la ieșirea din Cluj, transmițând un mesaj clar pentru toată lumea: este timpul ca el să renunțe la Parlament și să ocupe locul de primar. Cu toate acestea, șansele lui sunt destul de reduse, USR având „cuvinte” limitate când vine vorba de administrația locală. 

Unii deputați de Cluj sunt invizibili și în social media, dar și în viața de zi cu zi 

În tabăra liberală, Cristina Burciu se remarcă prin aproape 5.000 de urmăritori pe Facebook. Cu toate acestea, activitatea sa online pare mai discretă în comparație cu colegii săi, indicând o prezență mai puțin vizibilă pe rețelele sociale. Să nu uităm că de-a lungul celor patru ani de când se află în Parlament, a distribuit pe social media postări ale altor colegi. 

Deputatul AUR, Ilie-Alin Coleșa, se evidențiază prin peste 3.600 de urmăritori. Deosebit de activ pe Facebook, el transmite live conferințele de presă organizate la finalul săptămânii, angajându-se direct cu alegătorii săi în mediul online. Trebuie menționat faptul că el este singurul parlamentar clujean care organizează săptămână de săptămână conferințe de presă, transmițând activitatea sa parlamentară și deciziile pe care partidul din care face parte le-a luat. 

Csoma Botond, reprezentantul UDMR, se bucură de o impresionantă urmărire online, având aproape 7 mii de urmăritori pe Facebook. Cu postări care atrag între 60 și 120 de like-uri, el păstrează o prezență constantă pe platformă. Mai mult, în urmă cu ceva timp, când jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au dat o fugă pe la birourile parlamentare, am aflat că deputatul UDMR poate fi găsit în fiecare vineri în Cluj. 

Radu Moisin, liberalul din Cluj, strânge în jurul său 5.400 de urmăritori. Cu postări care generează între 30 și 70 de vizualizări, deputatul se remarcă printr-o prezență online echilibrată. De asemenea, liberalul organizează la câteva săptămâni întâlniri cu cetățenii, dar și unele conferințe de presă unde vorbește despre realizările sale și activitatea sa ca deputat. 

Cel mai vorbăreț deputat clujean din Parlamentul României 

Alin Coleșa, parlamentar AUR, a avut luări de cuvânt la 218 puncte de sumar în 118 ședințe, din care 11 au fost declarații politice, totalul fiind de 6 ore și 49 de minute vorbite. Deputatul clujean a avut 129 de propuneri legislative inițiate, dintre care doar 1 a fost promulgată ca lege.  Alin Coleșa a fost vicelider al grupului parlamentar AUR din mai 2022 și până în septembrie 2023, și lider începând din septembrie.

La polul opus se află Cristina Burciu, care în cei aproape 4 ani de mandat a vorbit 19 minute și 10 secunde. Cu toate acestea, deputatul Burciu a avut numele trecut pe 106 propuneri legislative, din care 27 au devenit legi. A prezentat un proiect de hotărâre și a ridicat 88 de întrebări și interpelări. 

Printre cei mai „invizibili”, dar și cei mai urmăriți, ceea ce pare un paradox, se numără Sorin Moldovan. Cu peste 13.000 de urmăritori, el adună între 60 și 120 de like-uri la fiecare postare. De curând, cum sărbătorile de iarnă au venit, parlamentarul nu s-a ferit să posteze poze cu el, ca un adevărat fotomodel, prin care urează tuturor un Crăciun Fericit și un Nou An plin de lumină. Dacă descărcați documentul, puteți vedea că deputatul clujean are „propriul ziar”, la fel ca Primăria Cluj-Napoca, instituție care se laudă cu toate realizările pe color. 

Mergem mai departe și prezentăm pe deputatul USR, Radu Molnar, care este  activ aproape zilnic pe Facebook, având aproape 8000 de urmăritori. Cu o comunicare constantă și diversificată, el se adresează publicului său într-un mod dinamic, în condițiile în care intră în direct cu cei care-l urmăresc. 

Șefa USR Cluj, Oana Murariu, se remarcă prin peste 11 mii de urmăritori și postări frecvente. Printre cele mai apreciate femei din politica clujeană, ea strânge între 100 și 600 de like-uri la fiecare postare, reflectând o conectare solidă cu alegătorii. De asemenea, Oana Murariu este foarte activă și pe Instagram, unde postează constant și îi ține la curent pe toți urmăritorii ei. 

Ultimul pe lista noastră, Sabin Sarmas, adună aproape 6.000 de urmăritori pe Facebook. Postările sale, care adună constant peste 200 de like-uri și zeci de distribuiri, sunt însoțite de videoclipuri în care vorbește despre Cluj, proiecte viitoare și dezvoltarea orașului. Pentru cei care se plimbă din Cluj, deputatul poate fi zărit stând la povești cu clujenii la o cafea. 

Totodată, trebuie amintit că și pe Tik Tok, Sabin Sărmaș este activ, iar la finalul anului, parlamentarul clujean a depus un amendament la legea bugetului de stat pentru anul 2024 care  va face posibile tratamentele stomatologice în condiții excelente, în mod gratuit, pentru copiii și adulții cu nevoi speciale din județul Cluj.

În total, o sumă de 1 milion de lei va fi alocată către Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Dentară. Din acești bani se vor amenaja și dota cabinete medicale de diagnostic și tratament stomatologic, dar se vor achiziționa și mijloace de transport dotate corespunzător pentru a deservi deplasarea pacienților cu nevoi speciale de la locuința acestora și până în spațiul care urmează a fi utilat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.