Modificările propuse la legile justiţiei, care trebuiau să constituie un ”refresh” asupra eficienţei acestora, i-au adus în schimb o surpriză ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Această iniţiativă nu este considerată ca fiind una pozitivă din partea grupului de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, în sensul în care nu este recunoscută de aceştia ca un act constructiv ce se intitula a fi iniţial, ci din contra o acţiune ce merge în defavoarea progresului legislativ. După cum era de aşteptat, criticile nu au ezitat să apară din partea opozanţilor.
”PSD-Stăpânul Justiţiei!? Chiar asa…?”
Parlamentarii PNL şi USR au înaintat o moţiune prin care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra asaltului pornit împotriva independenţei justiţiei.
Moţiunea ”PSD-Stăpânul Justiţiei!? Chiar asa…?” a criticat dur modificările propuse, despre care parlamentarii spun că prezintă o lipsă de respect faţă de ordinea constituţională şi că încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor executivă şi judecătorească, în cadrul democraţiei constituţionale.
În opinia Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal, nevoia de modificare a legilor justiţiei, a fost transformată într-o iniţiativă politică determinată de dorinţa de a controla politic sistemul juridic din România.
Normele propuse prin aceste modificări ale legii justiţiei cum ar fi: reglementarea accederii în profesie, organizarea pregătirii profesionale, a promovării în cariera de magistrat, a desfăşurării întregii carieri, organizarea judecătorească şi angajarea răspunderii magistraţilor etc., sunt considerate de parlamentarii Partidului Naţional Liberal ca fiind modificări ce sunt dictate de interesul PSD-ALDE.
În respectiva moţiune s-a adus la cunoştinţă faptul că intenţia ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a reorganiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin numirea unui al doilea vicepreşedinte ar fi fără nici un rost din moment ce, art.19, alin.1 din Legea nr.304/2004, a fost modificată deja în acest fel prin Legea nr.76/2012.
Totodată în fişa proiectului de lege s-a mai menţionat că această iniţiativă legislativă a fost postată pe data de 16 octombrie pe site-ul ministerului, deşi ceea ce s-a postat la acea dată pe site era o referire, la o altă iniţiativă legislativă, aflată sub semnătura ministrului Raluca Prună. Astfel s-ar fi încălcat Legea 52/2003 privind asigurarea transparenţei decizionale în administraţia publică.
Semnatarii textului moţiunii au precizat: „În domeniul reformării Justiţiei, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacţia promptă, de la începutul lunii februarie a societăţii civile, a multor instituţii şi organizaţii profesionale sau neguvernamentale şi a opoziţiei parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat”.
„Prin această moţiune atragem atenţia la întoarcerea la vechile metehne pesediste de pe vremea lui Adrian Năstase- Rodica Stănoiu, ceea ce dăunează intereselor României şi interesului oamenilor. Vă solicităm să renunţaţi la politizarea justiţiei. Nu vă mai ocupaţi doar de interesele infractorilor, a celor cu probleme, iar dacă nu sunteţi capabili să faceţi lucrul acesta, cel puţin ministrul Justiţiei să plece”, a declarat liderul deputaţilor, Raluca Turcan.
Tragerea semnalului de alarmă, fără succes
Cu toate acestea, moţiunea simplă iniţiată de grupul parlamentar PNL a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cu 104 voturi pentru, 162 împotrivă şi şapte abţineri.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader după ce a respins în plenul Camerei Deputaţilor a declarat referitor la acuzaţia de lipsă de transparenţă în iniţiativa de modificare a legilor Justiţiei, că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislaţia datează din 2004, dar şi o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Justificările PSD-iştilor clujeni
Întrebat cum comentează moţiunea depusă de PNL, preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra a declarat: ”Am susţinut şi voi susţine în continuare modificările aduse la legile justiţiei. Consider că aceste propuneri ale ministrului Tudorel Toader sunt justificate în concordanţă cu normele Uniunii Europene. Iniţiativa colegilor mei de parlament ce au înaintat moţiunea respectivă este un exerciţiu democratic normal”.
Reacţia deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu după respingerea moţiunii a fost una de critică la adresa opozanţilor.
„Consider că deputaţii din opoziţie trebuie să analizeze mai profund circumstanţele de depunere a acestor moţiuni, respectiv dacă ele sunt motivate de realitate. Modificările legilor privind funcţionarea justiţiei se impuneau, având în vedere vechimea acestora şi solicitările mediului judiciar. Sunt convinsă că, după ce vor fi dezbătute în Parlament, actele normative respective vor deveni mai suple şi mai aplicabile, iar în Legislativ toate grupurile parlamentare îşi pot formula propunerile de modificare”, a declarat deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu, după respingerea moţiunii.
”Toţi Dumnezeii din justiţie s-au ridicat din interese”
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu este revoltat pe sistemul judiciar din România. Acesta susţine că unele lucruri se întâmplă numai pe bază de interese şi nu din integritatea celor ce sunt la putere.
”Moţiunea respectivă reprezintă practic un mecanism prin care Tudorel Toader a primit cartonaşul galben, dar indiferent câte moţiuni se vor înainta, până nu se destructurează interesele de serviciu, din orice domeniu , nimic nu va avea succes. Aici putem da ca exemplu cazul Arşinel, care a primit un rinichi la trei zile de la luarea acestuia în evidenţă, pe când pe listele de aşteptare erau pacienţi care aşteptau de luni la rând această şansă. Acesta lucru s-a întâmplat deoarece acesta a fost favorizat de statutul lui de persoană celebră. La fel se întâmplă şi în justiţie, unde oamenii de proastă calitate trebuie înlocuiţi şi se simte nevoia de o infuzie de magistraţi integri.Toţi Dumnezeii din justiţie s-au ridicat din interese!”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR, Adrian Dohotaru însă s-a abţinut de la comentarii spunând că situaţia a devenit un „tam-tam.”
”Nu are rost să comentez, deja e tam-tam… Mai bine am pune accent pe alte lucruri pe care le putem schimba mai uşor şi să lăsăm parlamentarii să îşi facă treaba cum ştiu ei mai bine”, spune Dohotaru.
Cu răbdarea treci şi marea…
PNL-iştii nu se arată descurajaţi şi susţin că au încredere că situaţia nu va rămâne aşa, chiar dacă legea nu este mereu corectă.
”Există lucruri bune în lege şi există lucruri nevalabile. O persoană poate deţine funcţia de şeful a cui vrea, asta nu înseamnă că are drept deplin. Poate să fie şeful poliţiei, dar asta nu înseamnă că el trebuie să numească. În situaţia de faţă votul parlamentarilor nu a avut nici o influenţă, însă am răbdare în continuare şi mă bazez pe oamenii care sunt în domeniu pe aşa ceva şi sper că va fi bine”, a declarat deputatul PNL,Vasile Florian Stamatian.
În tot răul e şi-un bine
Cu toate acestea, unele modificări propuse de ministrul Tudorel Toader aduc un aport pozitiv şi au fost susţinute şi votate de majoritatea procurorilor participanţi la şedinţa de consultare. Acestea se referă la prelungirea mandatelor de conducere la 4 ani, propunere care nu se aplică şi la mandatele în curs, precum şi eliminarea posibilităţii reîncadrării pensionarilor în funcţia de judecător sau procuror la instanţele şi parchetele unde au funcţionat până la data pensionării.