Deputatii l-au eliberat pe Big Brother

Una dintre cele mai controversate legi din ultima vreme, Legea stocarii datelor din cadrul transferurilor de date din cadrul comunicatiilor electronice, cunoscuta si ca Legea Big Brother, a fost adoptata de Camera deputatilor. Chiar daca o forma similara a legii a fost declarata neconstitutionala, deputatii au votat aceasta lege. Timp de sase luni, datele de identificare ale clienţilor şi destinatarilor, indiferent daca este vorba despre convorbiri telefonice sau e-mail-uri, vor fi stocate de companiile care asigura serviciul.
.

Saptamana trecuta, deputatii au votat Legea Big Brother, prin intermediul careia o serie de date de identificare ale celor care folosesc internetul si telefonia vor stocate timp de 6 luni pentru a putea fi puse la dispozitiei in cazul unei anchete penale. Chiar daca acest lucru se intampla si pana acum, statul a legiferat supravegherea si suspectarea propriilor cetateni, inlaturand prezumtia de nevinovatie care este acordata fiecarui individ.
Bogdan Manolea, directorul Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ATI), spune ca aceasta lege ingradeste flagrant libertatea de exprimare.
“Curtea Constituţionala deja s-a pronunţat cu privire la acest aspect. Noul proiect de lege care s-a adoptat nu rezolva niciuna din problemele pe care Curtea le-a ridicat şi care sunt legate in special de dreptul la viaţa privata a celui care iniţiaza convorbirea, a celui care primeşte convorbirea, apoi vorbim de ingradirea libertaţii de exprimare şi despre prezumţia de vinovaţie, prin faptul ca toata lumea este considerata vinovata ”ab initio”, fara inceperea unei investigaţii penale in cazurile respective. Datele tuturor cetaţenilor sunt pastrate pentru ca s-ar putea vreodata ca ele sa fie de folos intr-o ancheta penala. Retenţia tuturor datelor, pentru toţi cetaţenii, pentru o perioada de şase luni, este o masura excesiva faţa de dreptul la viaţa privata şi inutila in mare parte”, este de parere Manolea. El spera totusi ca in al 13-lea ceas legea nu va intra in vigoare.
“Mai sunt cateva zile in care un numar minim de parlamentari sau instituţii, precum Avocatul Poporului, pot cere Curţii Constituţionale sa se pronunţe cu privire la constituţionalitatea legii; daca lucrul acesta nu se intampla, legea ajunge la preşedinte, care ori o promulga, ori o retrimite Parlamentului pentru modificari”, mai adauga seful ATI.
Cu toate acestea, Uniunea Europeana a obligat Romania sa preia aceasta lege amenintand cu declansarea procedurii de infringement.
Initiatorul legii a recunoscut ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii
Constitutionale. „Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numere (destinatarul si cel care a efectuat apelul telefonic, n.red.), iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat”.


Agentii vechi fac legi noi

Proiectul acestei legi a fost initiat de fostul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, un IT-ist format inainte de 1989. Vreme este membru PDL şi a cultivat in ministerul pe care il conduce o adevarata “pepiniera” de persoane valoroase. In primul rand, ministrul comunicaţiilor a platit un şef de cabinet care nu este trecut pe statul de plata al instituţiei, in persoana lui Ionuţ Goguţ, un partener de afaceri din Oneşti. Vreme imparte cu Goguţ acţiunile firmelor Microtec SRL şi UM-Soft SRL. Apoi, Marius Fecioru, secretar de stat in minister, şi-a pus parafa pe nenumarate contracte incheiate intre minister şi SC Romsys, o societate “abonata” la o serie de structuri informative. Catalin Niculescu, care face parte din consiliul de administrare al SC Romtelecom, este fiul unui colonel in rezerva SIE, şi a ocupat o funcţie de consilier in minister cand a izbucnit scandalul de spionaj in care a fost implicat fostul ministru, Nagy.
La acest proiect legislativ s-a aliat şi deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiţer al Serviciului Roman de Informaţii in perioada 1992 – 2002, care spune ca daca acest proiect de lege nu va fi adoptat in doua luni, Romania va fi penalizata şi va trebui sa plateasca 30.000 de euro pe zi.  ”Aceasta directiva se aplica in toate statele UE cu excepţia Germaniei. Germania şi Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata şi plateşte la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica”, considera deputatul Badulescu. La sfarsitul lunii aprilie, deputatul Badulescu s-a inscris in grupul demisionarilor din PDL pentru ca acesta a demisionat din toate functiile din partid.

Ce date se retin
Conform proiectului de lege, autoritaţile vor putea sa stocheze, in cazul telefoniei, numarul de telefon apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, iar in cazul e-mail-ului sau telefoniei prin internet se vor stoca datele utilizatorului, numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, caruia i s-a alocat o adresa Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un numar de telefon, la momentul comunicarii. De asemenea, se vor stoc date privitoare la ora şi durata la care a avut loc apelul telefonic, data şi ora conectarii la şi ale deconectarii de la serviciul de acces la internet, adresa IP alocata dinamic sau static unei comunicari de furnizorul de servicii de acces la internet, precum şi identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat. In privinţa apelurilor telefonice se vor mai stoca identitatea internaţionala de abonat mobil (IMSI) a apelantului şi celui apelat precum şi identitatea internaţionala a echipamentului mobil (IMEI) de pe care se efectueaza convorbirile.

Legea precedenta, neconstitutionala
Nu este prima data cand politicienii romani incearca sa impuna printr-o lege supravegherea romanilor. Iniţial, cand s-a dorit supravegherea telefoanelor mobile şi a e-mailurilor, curtea Constituţionala a declarat in urma cu doi ani Legea 298/2008 ca fiind neconstituţionala. In momentul de faţa, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, condus de Valerian Vreme, au strecurat pe site-ul instituţiei un proiect de lege pentru consultare. Proiectul conţine aceleaşi amendamente ca şi cel declarat neconstituţional, adica reţinerea datelor persoanelor care utilizeaza telefonia şi internetul vreme de sase luni in scopul de a preveni posibilele acţiuni teroriste.


Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.