Toate sondajele din ultimele luni arată că la alegerile de anul acesta va fi o luptă pentru primul loc între AUR și PSD.
Semnal de alarmă pentru Marcel Ciolacu și PSD! Doar 3% diferența dintre PSD și AUR!
Protestele fermierilor și transportatorilor din ultimele două săptămâni produc schimbări importante pe scena politică din România.
Un sondaj dat publicității recent de INSOMAR arată modul în care sunt influențate scorurile electorale ale partidelor. Cel mai mult are de pierdut PSD, cel care a scăzut vertiginos față de lunile anterioare. Însă, partidul care profită de actuala tensiune este AUR, care a recuperat o distanță considerabilă față de PSD, apropiindu-se la numai 3 procente de social-democrați.
Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European pe primul loc în intenția de vot s-ar situa PSD cu 25%, urmat la o distanță scurtă de AUR cu 22%. PNL rămâne pe locul 3 cu 21%, în vreme ce USR se prăbușește în sondaje până la 9%.
De asemenea, partidul Dianei Șoșoacă nu înregistrează rezultatele pe care senatoarea spera să le obțină după acțiunile din ultima perioadă legate de proteste. Potrivit sondajului INSOMAR, SOS România nu ar obține mai multe de 3% din voturile românilor.
Întrebați dacă alegerile pentru Parlamentul European vor influența următoarele alegeri din România în 2024, 42% dintre români consideră că acestea vor avea o influență mare asupra modului în care va arăta anul electoral.
În același timp, observăm o creștere importantă a suveraniștilor și conservatorilor în preferințele românilor. Întrebați câtă încredere au în familiile politice din Parlamentul European, 34% dintre români au spus că au încredere în suveraniști, în vreme ce 32% în conservatori. Pe primul loc se află socialiștii cu 36%, în vreme ce liberalii beneficiază de o încredere de doar 19%.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1050 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate telefonic, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă. Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.
Dacă votul nostru ar avea putere nu ne-ar lăsa să votăm (Mark Twain)
Nu contează cine și cum votează, contează cine le numără (Jewgașvili zis Stalin)
Chiar atît de naiv să fie Coleșa! Dar poate știe ceva ce noi nu știm.
PS Cînd se pun pe buletine candidați pre-aleși/selectați cum mai merg oamenii la vot? Mai pe șleau, chiar dac-ar număra cinstit, nu are însemnătate cine iese, toți sînt ai lor.