Magistraţii români l-au condamnat pe deputatul moldovean Valeriu Gumă la patru ani de închisoare cu executare. Condamnarea politicianului din Republica Moldova are legătură cu clujeanul Alexandru Mândruţ, fost şef al biroului juridic din cadrul AVAS, care a primit şi el o condamnare în acest dosar. Dosarul lui Valeriu Gumă este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, în 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.
Deputatul moldovean Valeriu Gumă a fost deferit justiţiei în 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din AVAS, pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Gumă a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia – n.r.), i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), „care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii”. În schimbul banilor, Alexandru Mândruţ urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a societăţii Gerom Buzău (Valeriu Gumă fiind unul din acţionarii societăţii – n.r.). „Acest beneficiu era urmărit de inculpatul Gumă Valeriu întrucât AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002″, susţineau procurorii DNA. Dosarul lui Valeriu Gumă este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, în 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.
Mândruţ, care din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS, ar fi primit în 27 februarie 2007 suma de 20.000 de dolari, de la Sergiu Bulăţel, prin intermediul Ludmilei Buzu”, se arată în rechizitoriu.
Condamnat la patru ani
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins ca nefondate atât recursul făcut de procurorii anticorupţie, cât şi pe cel al deputatului din Republica Moldova împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, Gumă are de executat patru ani de închisoare pentru faptele de corupţie pentru care a fost judecat. Decizia de miercuri a ICCJ este definitivă, astfel că Gumă urmează să fie încarcerat. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 13 iunie 2012, ca deputatul moldovean Valeriu Gumă să execute patru ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a încercat, prin complici, mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru menţinerea privatizării unei firme unde era acţionar. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis atunci schimbarea condamnării primite de Valeriu Gumă în 3 noiembrie 2011, din pedeapsă cu suspendare în patru ani de închisoare cu executare.
În 3 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Valeriu Gumă, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de închisoare cu suspendare. Valeriu Gumă a fost condamnat atunci la un an şi jumătate de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi la câte doi ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Tribunalul a decis ca Valeriu Gumă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de doi ani de închisoare, şi a suspendat efectuarea acesteia, stabilind un termen de încercare de patru ani.
Mandat european de arestare
Pe numele lui Valeriu Gumă va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională. Despre aceasta au comunicat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.md. Potrivit comunicatului, pe numele deputatului a fost emis, pe 22 aprilie, mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Astfel, în conformitate cu procedura penală, „persoana condamnată nu a fost găsită la domiciliul său sau în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. În acest caz, organele de urmărire penală au solicitat instanţelor competente emiterea unui mandat european de arestare, respectiv a unui mandat de urmărire internaţională”, se spune în adresarea IGP România.
Afaceriştii, moldovenii şi corupţia
“La noi, noţiunea de om de afaceri este una foarte lărgită. În această categorie au intrat multe persoane dubioase, care s-au ocupat mai mult de „combinaţii” decât de afaceri, de exemplu, cum să preiei afacerile altora sau să le distrugi. Aici trebuie să facem diferenţa. Dacă cineva şi-a construit businessul de-a lungul anilor, e firesc să-ţi doreşti să-l protejezi. E una când venea o scrisoare de la dl Stepaniuc, în care se solicita ajutor pentru o casă de copii şi alta când se punea în funcţiune inspectoratul fiscal şi centrul de combatere a corupţiei, o maşinărie ce a distrus destine”, declara Valeriu Gumă într-un interviu acordat în vipmagazin.md.
Ştefan Trandafir