După ce anul acesta politicianul clujean Mate Andras a fost condamnat cu suspendare pentru că şi-a angajat soţia la propriul lui cabinet de deputat, el a reuşit să îi convingă pe colegii din Camera Deputaţilor ca articolul din Codul Penal, în baza căruia a fost condamnat, să fie schimbat. Dacă amendamentul va fi promulgat, parlamentarii şi funcţionarii publici şi-ar putea angaja, în curând, toate neamurile, fără a mai fi în conflict de interese.
Iniţiativa deputatului clujean Mate Andras ar putea trage un semnal de alarmă către societatea civilă. Electoratul, amorţit de căldurile verii, ar putea sancţiona public faptul că aleşii locali au început să îşi croiască legi pentru propriile nevoi, în situaţia dată fiind vorba de o “nevoie penală”.
Ceea ce este mai alarmat este faptul că politicianul clujean se simte îndreptățit să declare public că dacă el nu venea cu o asemenea propunere, toţi parlamentarii şi funcţionarii publici se aflau sub incidenţa acestui articol din Codul Penal.
“Eu n-am încercat să conving pe nimeni, am atras doar atenţia că legea se poate interpreta , aşa cum s-a întâmplat şi în cazul meu. Membrii Biroul Permanent pot intra şi ei aici, pentru că, nu ştiu cum a votat fiecare când s-a ales noul birou, dar au participat la luarea unei decizii în urma căreia au obţinut un folos patrimonial direct, pentru că obţin nişte bani în plus pentru funcţiile respective. Aceeaşi lege se poate aplica şi notarilor publici şi avocaţilor, care ar colabora cu instituţii publice şi care şi-ar angaja soţiile sau copiii la propriile cabinete. Nici măcar la societăţile comerciale private care au contracte pe bani publici, patronii n-ar putea să-şi angajeze rudele. E aberant”, a declarat deputatul Mate pentru ziuadecluj.ro
Un condamnat schimbă legile
În urmă cu aproximativ trei luni, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi. În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.
„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente. Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta atunci ANI.
Mate vrea justiţie pe limba lui
Printre alte propuneri ale deputatului clujean se numără şi un proiect legislativ conform căruia limba maghiară ar putea deveni a doua limbă oficială în justiţie.
Propunerea înaintată de clujeanul Mate Andras vrea să modifice limba în care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instanţe, unde minorităţile au o pondere de cel puţin 20%, dar şi să modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistraţii. Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor a arătat că Parlamentul României ar trebui să îşi exprime angajamentul în ceea ce priveşte folosirea limbii în administraţie, justiţie şi învăţământ.
“Parlamentul României ar trebui să adopte o declaraţie prin care să îşi exprime angajamentul de a întreprinde demersuri în vederea aplicării unui punct al Declaraţiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, conform căruia «fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său»”, a explicat Mate.
În opinia sa, Parlamentul României va trebui să susţină adoptarea cadrului legislativ în domeniul organizării şi funcţionării justiţiei, astfel încât aceasta “să concorde întocmai cu prevederile Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia în domeniul înfăptuirii justiţiei în limba maternă, în conformitate cu prevederile Chartei Europene a limbilor regionale sau minoritare”.
UDMR îl susţine pe Mate
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de UDMR şi semnat de liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, sentinţa ICCJ de condamnare a lui Mate Andras este „deosebit de bizară”.
„UDMR nu înţelege de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat la şase ani de închisoare cu suspendare pe deputatul Máté András Levente, deputat de Cluj, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor. Cu toate că această sentinţă nu este definitivă, noi o considerăm deosebit de bizară, conştienţi de faptul că, în acest caz, a fost luată deja o decizie a autorităţilor judiciare şi anume neînceperea urmăririi penale. Uniunea este solidară cu Máté András Levente, un politician care de mulţi ani îşi duce activitatea în interesul comunităţii. UDMR aşteaptă decizia finală a Înaltei Curţi în acest caz. Până atunci, considerăm că acest coleg al nostru beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, a arătat Kelemen.
Articolul incomod
„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată în articolul de lege care l-a condamnat pe Mate.