Deputatul liberal Adrian Oros își acuză colegii PSD din parlament că nu au luat absolut nicio măsură pentru a preîntâmpina formalitățile prin care politicienii maghiari cer autonomia.

”Am luat act cu neplăcută surprindere despre inițiativa liderilor celor trei formațiuni politice maghiare din România, UDMR, PPMT şi PCM de a semna astăzi la Cluj Napoca o rezoluție comună prin care solicită autonomia teritorială a ”Ținutului Secuiesc” și statut special pentru regiunea Partium.

În anul în care România aniversează un secol de la Marea Unire, acțiunile întreprinse de reprezentanții comunității maghiare ignoră prevederile legii fundamentale a statului român, iar declarațiile și activitățile întreprinse de aceștia urmăresc degradarea climatului de bună conviețuire între cetățenii români, indiferent de etnie.

În luna noiembrie a anului trecut, Coaliția PSD-ALDE a decis amânarea ședinței festive de Guvern care ar fi trebuit să aibă loc la Iași, pe motiv de ”program prea încărcat”. Ședința de Guvern trebuia să marcheze în mod simbolic debutul activităților dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În aceeași perioada în care Executivul condus de premierul Mihai Tudose nu a arătat niciun program coerent al acestor manifestări aniversare pentru România, Guvernul de la Budapesta adopta un act normativ prin care va finanța asociațiile și organizațiile maghiare din Transilvania cu peste 150 de milioane de euro.

Astăzi 8 ianuarie 2018, liderii partidelor maghiare UDMR, PCM, PPMT, au semnat la Cluj Rezoluția privind autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, un document ce reunește poziția comună a reprezentanților comunității maghiare pentru alinierea conceptelor de autonomie pe criterii etnice. Tot astăzi, Guvernul României și reprezentanții coaliției de guvernare au lăsat netaxate astfel de derapaje, dar au marcat un nou episod de certuri politice pentru ciolan și împărțirea de funcții pe criterii exclusiv politice.

Marea Unire a fost înfăptuită în urmă cu un secol. În anul Centenarului, Guvernul PSD_ALDE se dovedește incapabil și slab preocupat de celebrarea acestui moment plin de încărcătură istorică. Decizia Guvernului de la Budapesta de a acorda sprijin financiar  organizațiilor maghiare din Transilvania, cu tema ”O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, dovedește intenția Ungariei de a genera dezechilibru în comunitățile locale și deturnarea caracterului sărbătoririi Marii Uniri din 1918.

PSD s-a descalificat definitiv și dovedește faptul că nu mai reprezintă în mod legitim interesele cetățenilor români, din moment ce singurele preocupări ale acestei guvernări vizează lupta pentru putere în interiorul partidului, punerea la adăpost a celor urmăriți penal, distrugerea sectorului economic și bulversarea prin măsuri fiscale incoerente a oricărei inițiative private.

Consider că PSD și ALDE acceptă să facă jocul la limita legii lansat de UDMR, PCM și PPMT, la schimb cu voturi și susținere în Parlament a unei noi formule guvernamentale, după ce într-un singur an, România a schimbat doi premieri și peste 30 de miniștri în Executiv”, arată deputatul în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here