Patriciu Achimaș-Cadariu, profesor universitar și deputat PSD în Cluj, a exprimat într-un interviu acordat BuzzNews.ro susținerea sa pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României, propusă de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). El consideră că modelul actual este învechit și că o schimbare în acest sens ar contribui la o reorganizare și o îmbunătățire a sistemului sanitar. Conform propunerii CCIR, se sugerează reducerea numărului de județe de la 42 la 15, precum și o redefinire a noțiunii de comună și oraș. Această modificare ar putea contribui la soluționarea problemei insuficienței fondurilor din bugetul de stat.

„Propuneam ceva similar în sistemul sanitar (vezi aici – n.red.). Nu avem cum să avem calitate în sistemul sanitar dacă diluăm banii în tot felul de instituții ca să facem un fel de protecție socială, să ținem niște oameni care nu fac nimic de calitate. Ajungem să îi pierdem și pe medicii care ar vrea să rămână în orașele în care există centre puternice medicale pentru că nu avem cum să le oferim posturi”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.

Chirurgul IOCN, care a fost și ministru al Sănătății, propune „trasformarea tuturor spitalelor care nu performează în centre de triaj, recuperare, reabilitare și paleație și concentrarea resurselor în cele 6-7 centre în care oricum pacienții ajung să se trateze”, altfel, spune el, „nu avem decât să ne uităm la aceleași clasamente europene și mondiale în care suntem veșnic pe ultimele locuri”.

„Nu e vorba de regionalizare pe criterii etnice, s-a făcut de multe ori confuzia și a dus la apariția unor sperietori, e vorba de o reorganizare teritorial administrativă care să fie în acord cu realitatea și cu posibilitățile de a obține finanțare prin mecanismele europene, fiindcă altfel degeaba suntem membri în structurile europene”, a subliniat prof. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Deputatul clujean a spus că ar semna un astfel de proiect de reorganizare administrativ-teritorială și pe un proiect de reorganizare a sistemului de sănătate. „Nu prea văd, însă cine dorește acest lucru, având în vedere că intram în acest an în logica electorală”, a conchis Patriciu Achimaș-Cadariu.

Citește și: Avalanșa de miliarde: Firmele care încasează sume fabuloase direct de la bugetul de stat au dat lovitura și în Cluj-Napoca

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here