Din această lună în toate judeţele din ţară începe procesul de descentralizare. Spitalele, cabinetele medicale şcolare, cinematografele, şcolile, dar şi serviciul de Ordine Publică vor trece în subordinea Consiliilor Locale. Guvernul Boc pune din nou pe masa de lucru proiectul de lege propus de Vasile Blaga pentru poliţia locală, proiect care ar putea prevedea ca Serviciul de Poliţie Rutieră să treacă din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea primăriilor. Banii necesari pentru susţinerea activităţii acestor instituţii vor fi asiguraţi şi prin transferarea unor sume de la bugetul naţional la bugetele locale

Procesul de descentralizare a administraţiei publice locale are în prim-plan transferarea atribuţiilor anumite organisme centrale de stat către autorităţile locale. Totodată, procesul de descentralizare va atrage după sine modificarea legislaţiei pentru organismele transferate către municipalităţi.

Din 2010, toate spitalele la Primărie

La Cluj, descentralizarea administraţiei publice se desfăşoară pe trei axe principale: învăţământ, sănătate şi ordine publică. Totodată, vor trece din administrarea statului în administrarea municipalităţii şi cinematografele. În ceea ce priveşte descentralizarea în învăţământ, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va avea atribuţii sporite în numirea şi eliberarea din funcţie a directorilor, dar şi de organizare a reţelelor şcolare. La partea de descentralizare a sistemului sanitar, în primă fază, Consiliul Local va primi spre administrare cabinetele medicale şi stomatologice din şcoli, urmând ca, începând din 2010, să fie transferate de la stat către municipalitate şi spitalele. În ceea ce priveşte componenta de ordine publică, se pare că noua guvernare repune pe masă proiectul de lege al poliţiei locale care prevede trecerea poliţiei rutiere şi a serviciului de ordine publică în subordinea primăriilor.
Direcţii pentru descentralizare
Viceprimarul Radu Moisin spune că, în cazul Clujului, descentralizarea a fost gândită pe trei direcţii principale. „Descentralizarea a fost gândită pentru sănătate, învăţământ şi ordine publică. În ceea ce priveşte componenta învăţământ, Consiliul Local va avea atribuţii sporite în managementul şcolilor, inclusiv în numirea şi demiterea directorilor.”, ne-a declarat Moisin. „În ceea ce priveşte descentralizarea la nivel de Sănătate, aceasta prevede trecerea în subordinea Consiliului Local a cabinetelor medicale şcolare şi a cabinetelor stomatologice tot din şcoli. Acest lucru se pare că se va întâmpla începând cu data de 1 iulie. Consiliul Local a preluat deja componenta de mediatori de sănătate, mai exact de asistenţă socială pentru persoanele defavorizate. Acest serviciu avea la preluare un singur angajat”, a continuat viceprimarul. În ceea ce priveşte preluarea de către municipalitate a spitalelor, Radu Moisin spune că acest lucru se va întâmpla începând cu anul 2010, când guvernarea va trebui să aloce şi resursele financiare necesare administrării lor. „Începând cu 1 ianuarie 2010, şi spitalele vor trece în administraţia Consiliului Local. Noi am preluat deja Spitalul Municipal „Clujana”, încă din 2006, iar acolo se văd efectele benefice pe care le-a avut această trecere. Consiliul Local a alocat sume importante pentru reabilitarea acestui spital şi pentru aparatura medicală nouă. Şi guvernul Boc ne susţine în acest demers”, spune viceprimarul democrat-liberal.

Poliţia rutieră, la Consiliul Local

Referitor la partea de descentralizare pentru Ordinea Publică, conform viceprimarului Radu Moisin, se pare că actuala guvernare are din nou în plan trecerea poliţiei rutiere în subordinea municipalităţii. „A reintrat în atenţia guvernului proiectul de lege care reglementează poliţia locală, proiect propus de Vasile Blaga la vremea când era ministru. Acest proiect stipulează trecerea poliţiei rutiere şi a segmentului de ordine publică în subordinea Consiliului Local. Se va discuta acest proiect de lege, iar dacă va fi adoptat, atunci cele două instituţii vor reveni Consiliului Local”, spune Moisin.

Casa de Cultură, în Cinema Mărăşti

Procesul de descentralizare vizează şi trecerea cinematografelor din administrarea statului în cea a municipalităţilor. Moisin afirmă că primăria clujeană şi-a arătat de multă vreme disponibilitatea de a prelua de la stat cinematografele din municipiu. „Municipalitatea şi-a anunţat deja intenţia de a prelua cinematografele. Cu siguranţă, dacă acest lucru se va întâmpla, vom găsi soluţii pentru ele”, spune viceprimarul. Chiar dacă două dintre cinematografele din municipiul Cluj-Napoca sunt nefuncţionale şi ocupă spaţii considerabile, Radu Moisin spune că s-ar găsi soluţii pentru ca acestea să fie puse din nou în circuitul public. „Pentru cele două cinematografe nefuncţionale, Favorit şi Cinema Mărăşti, am avea, cu siguranţă, soluţii. Există foarte multe solicitări din partea cetăţenilor de realizare de evenimente culturale în cartiere. Din păcate, nu există spaţii pentru acest lucru. Aceste cinematografe reprezintă o soluţie în acest sens. În plus, Casa Municipală de Cultură funcţionează într-o clădire pentru care există o cerere de revendicare. Încă nu se ştie care va fi soarta acestei clădiri. Dacă va fi retrocedată, Casa Municipală de Cultură va rămâne, practic, fără sediu. Or, unul dintre cele două cinematografe ar putea foarte bine servi în acest scop”, informează Moisin. În ceea ce priveşte cinematografele Arta, Victoria şi Republica, din ce în ce mai goale de la apariţia celor două multiplexuri din mall-uri, Moisin nu crede că sunt o cauză pierdută. Chiar dacă inclusiv organizatorii Festialului de Film Transilvania, care până anul acesta optau pentru cinematografele locale, şi-au arătat intenţia de a transfera Festivalul la malluri, viceprimarul menţionează că există soluţii pentru ca acestea să rămână în atenţia cinefililor. „Municipalitatea va găsi cu siguranţă soluţii pentru aceste cinematografe în cazul în care le va prelua de la stat. Primăria şi Consiliul Local încurajează accesul tinerilor, dar şi al vârstnicilor la cultură. Există deja proiecte aprobate de municipalitate în acest sens”, ne-a declarat Radu Moisin.

Finanţare de la bugetul central

Cât despre resursele financiare destinate instituţiilor care vor trece în subordinea municipalităţii în urma descentralizării, Radu Moisin precizează că acestea vor fi asigurate de guvernare prin direcţionarea anumitor sume care până acum ajungeau la bugetul naţional către Consiliile Locale. Nici resursele umane nu par să fie o problemă, având în vedere faptul că toate instituţiile vor fi transferate de la stat către municipalitate cu tot cu personalul existent deja.  „În acest moment, guvernul condiţionează această descentralizare de resursele financiare. Anumite sume care până acum ajungeau la bugetul naţional, în urma descentralizării vor fi direcţionate către bugetele locale. În privinţa resurselor umane, municipalitatea preia instituţiile descentralizate cu tot personalul, astfel încât acest lucru nu va reprezenta o problemă”, spune viceprimarul democrat-liberal.

Simona Curcian  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.