România – între cuvinte imposibil de tradus în alte limbi și recorduri arhitecturale

România este una dintre țările est-europene care a rezistat testului timpului în anumite localități, așa cum sunt Ineleț și Scărișoara, unde nu se poate urca pe scări și banii nu sunt de niciun folos, dar care s-a modernizat în mod accelerat în alte părți. Faimoasă la nivel global pentru că este „casa” Contelui Dracula sau pentru performanța Nadiei Comăneci ori spiritului rebel al lui Ilie Năstase, România încă mai are lucruri necunoscute publicului internațional și chiar cetățenilor ei.

Cum ar fi faptul că există două cuvinte în limba română care sunt imposibil de echivalat în alte limbi într-o formă cât mai apropiată de cea autohtonă. Sau că în această regiune a lumii trăiește un animal care nu se mai regăsește în nicio altă parte a lumii: dihorul pătat. Ori că, în țara noastră crește cel mai înalt cireș de pe „Bătrânul Continent”, care are o înălțime de 20 de metri. Jumătate din înălțimea celei mai înalte statui sculptate într-un mediu natural în Europa, basorelieful regelui dac Decebal cu o înălțime de 55 metri, aflat pe malul Dunării.

România este o țară care trebuie descoperită pentru a fi cunoscută, iar acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care este foarte posibil să nu le fi știut despre această parte a Europei. Mai sunt multe altele, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

România – țara cu identitate internațională și comori (încă) ascunse

La jumătatea anului 1989, România se numără printre puținele state ale lumii în dreptul căreia nu figura nicio datorie externă, dar care, contrar acestui avantaj, avea unul dintre cele mai scăzute niveluri de trăi din Europa. La fel cum, singurele jocuri de noroc acceptate erau Loto și Pronosport, dar unii dintre români practicau jocurile de noroc într-o formă ilegală până în 1989, nu ca în 2024, când peste 2 milioane de cetățeni joacă pe platformele online, precum Vulkan Vegas Online.

Paradoxal, chiar dacă în România jocurile de noroc sunt reglementate inclusiv la nivel de licență din 2016, doar 3 cazinouri funcționează la nivel terestru, acestea fiind localizate în București. Casa Poporului nu a reușit să ocupe primul loc la nivel de cea mai mare clădire din lume, fiind depășită de clădirea Pentagonului, dar este cea mai scumpă clădire administrativă la nivel global și cea mai grea (4.098.500 de tone).

Plus că, deasupra acesteia flutură cel mai larg steag din lume (349×227 metri) care a avut nevoie de 200 de angajați pentru a-l desfășura la inaugurarea din 2013. Românilor le sunt pe plac clădirile înalte, dovadă fiind și Mănăstire Peri-Săpânța, care a fost desemnată cea mai înaltă construcție ridicată din material lemnos (78 metri). În plus, românilor le place să râdă de necaz, iar cea mai bună dovadă în acest sens este reprezentată de cele 800 de cruci din Cimitirul Vesel din Săpânța, singurul loc de veci în care veselia domnește la fiecare pas.

Comorile României încep să fie dezvăluite lumii întregi și nu este vorba doar despre metale prețioase, din care țara noastră dispune din plin, ci de altele, mult mai importante pentru umanitate. De exemplu, un cuptor cu o vechime estimată la 8000 ani, care era folosit pentru topirea metalelor și care este considerat ca fiind cea mai veche dovadă istorică de acest tip la nivel mondial (a fost descoperit la Câmpeni, în județul Alba).

Tot din subsolul românesc provine și cel mai vechi vestigiu scris al omenirii, o inscripție ce este datată ca provenind din faza neoliticului (6600-5500 i.Hr). Acestea nu sunt singurele elemente care au intrat direct în topul celor mai vechi dovezi istorice ale omenirii, adăugându-li-se și fosilele de natură umană (Homo Sapines) care sunt evaluate ca având până la 42.000 de ani vechime.

Țara noastră este faimoasă pentru tradițiile sale, motiv pentru care Mărțișorul și Călușul au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Nu de puține ori s-a spus despre România că a fost o picătură de latinitate în partea de est a Europei, iar adevărul este că limba noastră, care are o vechime de 1700 de ani, este singura de origine latină care este vorbită în Europa de Est.

Pe lângă faptul că în 2009, poemul „Luceafărul” al poetului național Mihai Eminescu a primit titlul de cel mai lung poem la nivel mondial (98 strofe), în limba română există două cuvinte (dor și doină) care nu pot fi traduse în mod echivalent în nicio altă limbă internațională.

De la singurul pod natural din lume care este deschis traficului (Podul lui Dumnezeu) și până în Delta Dunării, din Transilvania, Banat, Maramureș, Bucovina și Moldova și până în Dobrogea, Muntenia și Oltenia, România are încă multe lucruri de arătat lumii.  Românii și turiștii străini se pot bucura de toate aceste minuni văzute sau mai puțin cunoscute, pot respira aerul cu cea mai mare concentrație de ozon din Europa (Soveja) și se pot bucura de tot ceea ce înseamnă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.