Camera Deputaților a decis respingerea proiectului legislativ care prevedea desecretizarea protocoalelor din Justiție încheiate cu SRI.

Tăriceanu şi Dragnea propuneau, potrivit iniţiativei, ca, de la data intrării în vigoare a legii, declasificarea să opereze de drept, fără nicio altă procedură, iar informaţiile să fie de interes public, putând fi accesate prin Legea 544/2002.
Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 74 din 30 ianuarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 13 martie 2019, „constată că legea menţionată este neconstituţională în ansamblul său”, se arată în raportul Camerei Deputaţilor.

„Legea are ca obiect de reglementare declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate având ca temei această hotărâre, prin derogare de la prevederile art.24 din Legea nr.182/2002. De asemenea, se propune ca, de la data intrării în vigoare a legii, declasificarea să opereze de drept, fără nicio altă procedură, iar informaţiile să fie de interes public. Totodată, persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute, să poată, în termen de 6 luni, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, se mai stipulează în decizia forului legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here