Inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române, a fost votată la Senat cu majoritate de voturi.

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, a afirmat că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie să fie desființat deoarece nu s-a achitat în mod real niciodată de sarcinile care-i reveneau, conform legii de funcționare a instituției.

„M-am apucat să scriu proiectul acesta de lege imediat ce Curtea Constituțională a admis cererea PSD-ului și a picat legea anterioară, pe care o votasem. Am decis să depunem, împreună cu colegii de la PNL, un nou proiect deoarece, din păcate pentru România, Ion Iliescu trăiește de pe urma sistemului ticăloșit pe care l-a creat. Am fost cu toții martori, acum câteva luni de zile, la încercarea patetică a Institutului de a se debarasa de Ion Iliescu: Institutul Revoluției Române nu-l mai recunoaște pe Ion Iliescu drept președinte. Nu e de ajuns. Institutul mistificării revoluției române trebuie să înceteze să mai funcționeze”, a declarat Cristi Berea.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 beneficiază de un regim juridic atipic în structura instituțională a statului român, în condițiile în care specificul acestuia este mai degrabă al unei fundații decât al unei instituții publice. CCR a decis că legea prin care Guvernul desființa Institutul Revoluției Române este neconstituțională.

Ordonanța de urgență de desființare a Institutului a fost adoptată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar majoritatea condusă de PSD din legislativul trecut a respins-o. Actul normativ a fost trimis la reexaminare de președintele Iohannis, iar noul Parlament a aprobat desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Proiectul pleacă spre dezbatere la Camera Deputaților, care este camera decizională.

Sursa: cotidianul.ro

Citește și: 22 iunie 1941, Germania ataca URSS iar România intra în cel de al II-lea Război Mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here