Partidul Social Democrat a reuşit prin mult trâmbiţatele sale alegeri preliminare să compromită orice idee de democraţie internă de partid. Alegerile interne au demonstrat, ceea ce era de demonstrat: a fost un simplu simulacru, un exerciţiu de imagine necesar pentru îmbunătăţirea “ratingului” PSD în ochii electoratului şi nimic mai mult.

Despre primenirea partidului nici nu poate fi vorba, cât timp pe liste vor figura, cu mici excepţii (cei sacrificaţi pentru binele partidului) mai toţi “dinozaurii” PSD. Prezenţa acestora pe liste dă măsura exactă a reformei din PSD. Atâta timp cât oameni compromişi, acuzaţi de corupţie, sau, mai rău, rude ale acestora (nepotismul e în floare!) reprezintă oferta PSD pentru Parlament, această ofertă nu poate fi una credibilă pentru electorat. Marea dilemă însă a PSD este că nu poate scăpa, nici în ruptul capului, de aceste figuri ajunse emblematice pentru partidul de guvernământ. Nu poate scăpa pentru că întreg partidul a fost astfel contruit încât, dacă mişti o piesă de rezistenţă, se prăbuşeşte întreg edificiul. Intervine efectul de domino, astfel că toate măsurile trebuiesc bine calibrate pentru a nu se produce dezastrul.

O democraţie de partid originală

Modul cum s-au organizat aceste alegeri interne şi persoanele care au ajuns să fie “votate” spun multe despre originalitatea democraţiei de partid din PSD.
Culmea democraţiei a fost atinsă atunci când anumiţi candidaţi au reuşit performanţa să obţină mai multe voturi chiar decât numărul de votanţi. Explicaţiile date ulterior nu au făcut altceva decât ne întărească în convingeri. Astfel de fapte condamnabile nu s-au produs însă şi în Bihor pentru simplul fapt că aici, cu câteva zile înaintea votului, nici măcar nu se ştia numărul exact de membri. “Undeva pe la 10.000, dar mai numărăm pe ei”, a venit explicaţia oficială. Marea a fost mirarea tuturor, chiar şi a membrilor PSD Bihor, când au aflat că pentru Senat au votat nu mai puţin de 10.120, iar pentru Camera Deputaţilor 10.186 de pesedişti. Şi aceştia nu reprezentau decât 89% din numărul total al membrilor PSD Bihor. Cârcotaşii ar putea spune că PSD Bihor a crescut precum Făt Frumos din poveşti. Noi spunem că, la urma urmei, contează şi cine a numărat voturile, dar şi câte voturi au fost numărate!   
Despre democraţia din interiorul PSD se pot spune multe şi dacă ne uităm la “traseul” listelor votate pe 5 septembrie. Votul pesediştilor de rând contează atât de mult, încât acestea vor fi ”filtrate” de către mai marii partidului. Listele votate democratic vor fi modificate atât de către Consiliul de Integritate Morală, cât şi de Biroul Coordonator Central – vor fi promovaţi tinerii şi femeile, vor fi “paraşutaţi” oamenii preşedintelui şi cei care au eşuat în prealegeri dar au dovedit că au “valoare”.  Este clar pentru toţi că listele astfel rezultate nu vor semăna mai deloc cu ceea ce a rezultat de pe urma votului.
Cât priveşte persoanele care au reuşit să se claseze în fruntea listelor, surprizele s-au lăsat aşteptate. Rând pe rând, liderii de marcă au “confirmat” sprijinul de care se bucură în rândul simpatizanţilor. Şi la Bihor, victoriile lui Gheorghe Sârb şi Alexandru Retegan au fost previzibile, mai ales că cei doi deţin poziţii importante atât în partid, cât şi în Prefectură. În termen sociologici, am putea vorbi despre un “vot util” al electoratului pesedist. În termenii celor care au rămas pe dinafară, ar fi vorba mai degrabă despre un “vot furat”. Până la momentul adevărului, adică alegerile parlamentare din noiembrie, trebuie să dăm însă credit celor doi (dacă vor fi păstraţi pe liste de Bucureşti). Dacă vor reuşi, vor merita să fie felicitaţi. Dacă vor eşua, sigur vor fi daţi afară chiar de proprii colegi.

Boxa
S-a furat sau nu s-a furat? Asta-i întrebarea

Deputatul Mihai Bar este liderul “nemulţumiţilor” din PSD Bihor scoşi în afara jocurilor. Presa centrală a publicat o declaraţie a deputatului în care susţinea că a fost “furat pe faţă” la alegeri, însă el neagă aceste informaţii. “Cel care a dat ştirea respectivă în Adevărul a spus că m-a auzit vorbind la telefon. Eu nu am discutat cu nimeni aşa ceva.”. În schimb, nu a ezitat să arunce o săgeată otrăvită în direcţia câştigătorilor. “Luaţi nişte liste şi întrebaţi nişte ţărani ce au făcut ei acolo”. Mai mult decât atât, pus să comenteze scrisoarea deschisă fraţilor Micula de către mai mulţi lideri politic locali, inclusiv Gheorghe Sârb şi Alexandru Retegan, deputatul ne-a declarat: “Scrisoarea este o dovadă că în Bihor politica nu mai ţine cont de principii, atâta timp cât liderii PSD votează cu PD. Mi se pare jenant felul în care un lider PSD îl apără pe unul din PD. Modul de a face politică este una aparte”, a dat de înţeles Bar.

Boxa
O victorie contestată

Şi candidatura lui Viorel Iuhas, viceprimar de Beiuş, clasat pe locul al II-lea la Camera Deputaţilor a stârnit anumite controverse în interirorul PSD. Deşi metologia aprobată la nivel central i-ar fi interzis să participe la prealegeri, candidatura lui Iuhas a fost acceptată la nivel local.
“Este al doilea mandat de viceprimar la Beiuş şi am dovedit că în zona unde am fost responsabil am obţinut nouă primării din zece, rezultatele fiind pe măsura muncii depuse. Punctul de metologie ce vizează viceprimarii şi primarii a fost doar o recomandare a Biroului Coordonator Central. Eu consider că nu întotdeauna perdanţii trebuie să aibă loc pe liste, ci şi câştigătorii”, a sunat argumentaţia lui Iuhas.
Responsabilul pentru prealegerile din PSD Bihor, Gavrilă Ghilea recunoaşte că s-a greşit în momentul în care Iuhas a fost lăsat să candideze şi că dacă se respectau indicaţiile centrului nu mai apăreau probleme. Soluţia finală în acest caz este aşteptată de la Consiliul de Integritate Morală care se poate pronunţa asupra acestor discutabile.

Boxa
Mai trebuie să învăţăm să şi pierdem

Ioan Mang, preşedintele PSD Oradea consideră că alegerile preliminare din PSD Bihor s-au desfăşurat în cea mai mare corectitudine şi că dor cei rămaşi pe dinafara listelor contestă rezultatul. “Eu cred că peste tot s-a votat corect. În municipiul Oradea, unde am coordonat scrutinul, cel puţin, nu au existat probleme. Unii dintre cei nu au ocupat poziţiile la care se aşteptau comentează acum orinea finală. Cred că mai trebuie să învăţăm să şi pierdem. Faptul că prefectul şi subprefectul au câştigat nu înseamnă că ei au influenţat sau că au denaturta votul, ci că aşa înţeleg oamenii să voteze”.

Victor Papp
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.