Declaratiile date de Presedintele Basescu postului de radio România Actualitati, ca orice manifestare publica a acestuia, au stârnit multe reactii, majoritatea nefavorabile. Nu îmi propun sa fac un rezumat al declaratiilor date de liderii politici vizati de remarcile presedintelui, din care unele nu au fost mai putin belicoase si colorate decât cele ale domnului Basescu, si nici sa ma refer la aprecierile unor ziaristi, care s-au perindat pe la canalele de stiri. Ma voi referi la cunoscutul mod de abordare a temelor dragi presedintelui.
Într-un rechizitor facut întregii clase politice, ca o conditie pentru ameliorarea calitatii sale, se invoca, în primul rând, necesitatea modificarii de urgenta a Constitutiei revizuite. În aceasta privinta, nu cred ca are oponenti seriosi, dar se face abstractie de faptul ca aceasta operatie implica o procedura greoaie. Domnul Boc, ca specialist în drept constitutional, ar putea sa consilieze presedintele în aceasta privinta. Adeziunea populara nu este suficienta pentru a se schimba Constitutia. Ar trebui sa aiba si o majoritate parlamentara confortabila, înainte ca propunerea sa fie supusa referendumului, ceea ce nu este cazul în momentul de fata. Asa fiind, o modificare a Constitutiei nu poate interveni pâna la sfârsitul acestui an.
Cât priveste „sistemul politic ticalosit”, nu ar trebui sa se uite ca fiecare popor are conducatorii care-i merita si ca acestia nu pot sa fie mai buni decât societatea pe care o reflecta. DNA a trimis în judecata oameni politici din toate partidele si, fara a împieta asupra prezumtiei de nevinovatie, a apartine unui partid sau altuia nu este un atestat de moralitate.
Sigur, domnul Presedinte are dreptate când spune ca actualul Guvern a rezistat datorita sprijinului PSD, dar de aici si pâna la a vorbi de o oculta întelegere între Tariceanu si Iliescu mai este un drum. Teoriile acestea conspirationiste sunt dragi românilor, dar ele nu demonstreaza discernamânt, ci resentimente, care-l împovareaza pe cel care doreste sa aiba minte lucida.
În ceea ce priveste campania electorala, ar fi bine sa se desfasoare pe un ton civilizat, oricât de taioase ar fi replicile. Nu cred ca ar fi de dorit ca protagonistii sa se încaiere, cum s-au vazut în televizoare ca se întâmpla în alte tari, sau sa-si arunce în fata pahare cu apa. Imprecatiile isterice, chiar la un electorat de nivel mediu, sunt mai putin convingatoare decât argumentele bine cumpanite. În Cluj, Domnul Boc convinge prin faptele lui si limpezimea expunerii si nu prin înaltime, sau sarmul fizic, ca sa nu dau un exemplu mai îndepartat.
Un mare moralist francez, Buffon, spunea ca „stilul este însasi omul”, si cred ca are mare dreptate. Domnul Basescu a facut multe pentru tara, si nu am fixatiile anti-prezidentiale care-i bântuie pe unii ziaristi, chiar daca am fost printre primii care am avut o atitudine critica fata de Domnia Sa. A supune, însa, despre un magistrat, în cazul Parcul Bordei, ca este corupt numai pentru ca nu a luat în considerare PUZ-ul Consiliului Municipiului Bucuresti care, ca orice reglementare administrativa, este supus controlului de legalitate, cum chiar legile sunt verificate de Curtea Constitutionala, este hazardat si nu întareste încrederea în institutiile statului. Declaratiile de politica externa, (remarcile cu privire la Rusia si Ucraina), si interventia nefericita în derularea contractului cu Bechtel, sunt alte aspecte regretabile. Când le aud, din când în când, dar nu foarte rar, îmi vin în minte cuvintele Psalmistului: „pune Doamne lacat gurii mele”.
Dar sa lasam politica si sa ne gândim la marea bucurie pe care au avut-o clujenii normali: CFR-ul s-a calificat în grupele Ligii Campionilor Europei. Pentru Andone greul abia acum începe. Satisfactia a fost maculata de manifestarile huliganice ale „suporterilor” Universitatii si valizele cu bani ale lui Gigi Becali, pentru care DNA a început urmarirea penala. Ultimul a intrat într-o fundatura din care sunt putine sanse sa mai iasa. Încrâncenarea echipei mele de suflet, din pacate, nu a avut un mobil sportiv, ci cei 1,7 milioane de euro, care momentat pot fi gasiti la Parchet. În ce priveste „U” Cluj, în tineretea mea, aceasta echipa a avut suporteri minunati, care i-au fost alaturi si la bine si la rau. Acestia, erau în primul rând studentii, dupa cum si jucatorii aveau acelasi statut social, dar cum spunea François Villon: „Où sont les neiges d’antan?”.
Adrian Man
9 mai 2008
P.S.
1. Luni, 5 mai 2008 marcheaza data când „Ziua de Cluj” a îmbracat haine noi. O felicit si îi doresc sa urmeze exemplul ziarului spaniol El Pais, de la care se revendica. Doresc, de asemenea, ca ponderea culturala a publicatiei sa se mentina si în viitor.
2. M-a impresionat placut ca la lansarea bibliografiei lui Ioan Paul al II-lea în Cluj a participat si un distins teolog ortodox, Parintele Bizau. Mi-am adus aminte ca, în memorailistica sa, Gala Galaction consemneaza ca la conferintele sale din Cluj, unul din auditori era Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu….