Raportul Comisiei Europene despre starea justitiei nu spune nimic nou. Adica nimic nou despre ce sa nu stim. În plus, gazetareste vorbind, este si mult mai echilibrat si mai anost decât raportul despre starea justitiei din Bulgaria. În cazul Bugariei, au fost deja blocate 800 de milioane de euro, din fondurile de preaderare pâna ce vecinul nostru nu ia macar câteva masuri elementare de lupta împotriva crimei organizate. Guvernul socialist al lui Pârvanov este pe cale sa se prabuseasca dupa acest raport care gâtuie în primul rând Bulgaria. Raportul CE privind România accentueaza în capitolul „Îmbunatitiri necesare” ca „Guvernul ar trebui sa finalizeze noul Cod de procedura penala (Cpp) si sa faca progrese în ceea ce priveste proiectul de Cod penal”. Iata ca, în sfârsit, si Comisia Europeana, practic guvernul Uniunii Europene, ne preseaza sa adoptam un Cod penal si un Cod de procedura penala moderne, europene, demne de o tara membra UE. Dupa cum se stie, Codul penal si Codul de procedura penala dupa care se conduc magistratii nostri dateaza din 1969 si sunt creatia juristilor lui Nicolae Ceausescu.

În acelasi capitol, C.E. cere României sa-si afirme angajamentul neechivoc fata de combaterea coruptiei la nivel înalt prin obtinerea de rezultate si condamnari la acelasi nivel. Aceste sfaturi se contrazic partial cu ce scriu autorii raportului în capitolul „Realizari” în care se sustine: „Ramâne de vazut în ce masura va reusi România sa realizeze aceste anchete, sa continue procedura juridica adecvata si sa emita sentintea disuasive daca va fi necesar”. Acest „daca va fi necesar” este extrem de important. Instantele din România nu sunt unitati de productie din vremea comunismului care atunci se angajau sa obtina productii record de otel, sticla sau prefabricate. Cei ce am trait acele mizerabile vremuri ne aducem aminte si acum cum judetul Cluj, o zona muntoasa, avea productii record la tomate, cum nu erau obtinute nici în cele mai performate sere din Italia. Tot asa, nimeni, normal fiind, nu se poate angaja sa aiba un plan de condamnari fie la nivel înalt, mediu, sau, ca sa folosim limbajul CE, la nivel local (aici intrând ceea ce se numeste coruptie de mica anvergura). O idee periculoasa în Raportul C.E. care nu a fost semnalata de presa se refera la introducerea unor sentinte minime obligatorii în cazuri de coruptie. Adica, un judecator sa fie obligat prin lege sa nu poata da o sentinta mai mica de X ani în cazul unei infractiuni de coruptie (capitolul 2.2 Rezultate). Cititorii trebuie sa stie ca acest gen de sentinte minime obligatorii se întâlnesc doar în dreptul american în cazuri legate de trafic de droguri. Si în SUA aceasta lege este puternic contestata. Nu exista o astfel de prevedere în dreptul european si nu are legatura cu faptele de coruptie.

Pozitiva mi se pare însa în Raportul CE atitudinea fata de DNA care a încercat în ultimii patru ani sa combata coruptia la nivel înalt în ciuda presiunilor la care a fost supusa de catre fruntasi ai PNL si PSD si de catre centrele de putere oculte care încearca sa frâneze anchetele care vizeaza marea coruptie. De asemenea, mi s-a parut un lucru extrem de îmbucurator faptul ca a fost criticata activitatea CSM, acest Jurassic Park, care protejeaza interesele de grup ale judecatorilor si procurorilor. Cum bine spunea Raportul C.E.: „CSM e lent în ceea ce priveste managementul si deciziile disciplinare. De multe ori, sanctiunile pe care le propune sunt minore”.

De fapt, sub 1% din reclamatiile înaintate CSM sunt avizate favorabil si duc la sanctionarea magistratilor. CSM este un organism de casta care îi protejeaza pe judecatori si procurori. Pe de alta parte, este regretabil ca Raportul C.E. nu cere României adoptarea unei legi a raspunderii magistratilor. Avem cele mai multe procese câstigate la CEDO împotriva României. Daunele le platim noi, contribuabilii acestei tari, si nu magistratii care au luat deciziile ilegale, din cauza incompetentei sau relei lor credinte. De asemenea, o lipsa majora în Raportul C.E. o constituie faptul ca nu se face referinta ca în orice proces trebuie respectata Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Ca sa nu pierdem noi si România. Oricum, dupa adoptarea Raportului CE, despre situatia justitiei în România si Bulgaria, nu s-a tinut nicio conferinta de presa.

Singura conferinta de presa a fost tinuta de comisarul pentru Mediu Stavros Dimas despre protectia focilor.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.