Luna trecută Gazeta de Cluj a dezvăluit că Punctual Invest, firma care pregătește terenul pentru viitorul magazin Kaufland de pe Calea Baciului nr. 101 a escavat ilegal terenul și a depozitat pământul respectiv pe o proprietate privată, pământ despre care spuneam că există posibilitatea săfie contaminat, având în vedere că pe acea parcelă au existat în trecut bazine de hidrocarburi. Devine tot mai cert faptul că terenul ar fi contaminat!

Pe Calea Baciului nr. 101 (fosta nr. 2-4) se va deschide un nou magazin Kaufland. Terenul care va găzdui hipermarketul a aparținut firmei Punctual Invest condusă de Călin și Vasile Mureșan (cel din urmă conduce și Punctual Comimpex, cel mai mare distribuitor de ţigări din Transilvania). Punctual Invest se ocupă de pregătirea parcelei pentru că terenul trebuie preda către Kaufland în condiții optime. Deși deocamdată nu există vreo autorizație emisă de autorități care să permită efectuarea unor lucrări pe terenul respectiv, lucrările au fost puse în mișcare. Luna trecută, Punctual Invest a escavat terenul de pe Calea Baciului și a transportat pământul pe o proprietate privată la ieșite din comuna Baciu fără să aibă vreun aviz în acest sens. Pe lângă acest aspect, surse ne-au informat că terenul respectiv este posibil contaminat.
Dacă lucrările s-ar desfășura în condiții legale, pământul escavat ar trebui transportat la centre specializate în decontaminarea solului, precum cel de la Oradea. O astfel de procedură ar crește semnificativ costurile lucrării, motiv pentru care Punctual Invest a născocit o alternativă mai puțin legală: depozitarea pământului escavat pe un teren privat din comuna Baciu. Nelegalitatea nu a trecut neobservată în fața autorităților, motiv pentru care lucrările au fost sistate în 9 iulie.

Devine tot mai cert faptul că terenul ar fi contaminat. Concret, în certificatele de urbanism pentru elaborarea PUZ, Primăria Cluj-Napoca menționează faptul că terenurile de pe Calea Baciului nr. 101”prezintă un nivel variabil de contaminare în urma activităţilor industriale ce s-au desfăşurat aici”.

De altfel, pe acel teren sunt 11 corpuri  (construcții, hale, chioșcuri, depozite etc), iar potrivit cărții funciare, există pe acel teren mai multe rezervoare subterane și stație de pompe alimentare cu combustibil, motiv pentru care, inclusiv autoritățile spun că ”prezintă nivel variabil de contaminare”.

Despre posibila contaminare a terenului respectiv, Călin Mureșan de la Punctual Invest a declarat că, din cunoștințele lui, au fost efectuate lucrări când terenul a fost preluat de către Kaufland.

”Știu că erau ceva rezervoare în zonă și s-au efectuat lucrări când terenul a fost preluat de firma respectivă. De lucrări s-a ocupat o firmă autorizată din București și a curațat ceva rezervoare de combustibil”, spunea Călin Mureșan.

Cu toate acestea, sursele noastre susțin că terenul ar fi contaminat, iar de decontaminare trebuie să se ocupe firma Punctual Invest pentru a fi predat către Kaufland în condiții optime. La începutul lunii iunie, s-a depus la contractul de vânzare dintre Punctual Invest și Kaufland un act adițional în care s-au modificat câteva aspecte, printre care ”termenele de predare a terenului, obținerea autorizației de desființare a construcțiilor, respectiv de pregătire a terenului, aplicarea unor penalități contractuale suplimentare pentru vânzător”.

Cu privire la posibila contaminare a terenului, am cerut un punct de vedere și Gărzii de Mediu Cluj care a efectuat controale în acest sens. Vom reveni cu răspunsul instituției.

Viceprimarul comunei Baciu, Cosmin Maier, a declarat că nu a fost înștiințat despre vreun control efectuat de Garda de Mediu pe terenul privat din comuna Baciu unde Punctual Invest a depozitat pământul escavat, posibil contaminat. Viceprimarul a menționat că lucrările au fost sistate în 9 iulie pentru că Punctual Invest nu a avut autorizație de la Primăria Baciu în vederea modificării terenului pe care s-a depozitat acest pământ.

Lucrări neautorizate

Între timp, este cert faptul că pe Calea Baciului nr. 101s-au efectuat lucrări, fără a avea autorizație în acest sens. Chiar dacă reprezentanții Punctual Invest spun că doar pregăteau terenul pentru când vor primi autorizația de demolare, inclusiv pentru efectuarea săpăturilor sau pentru amenajarea de șantier este nevoie de autorizație, ceea ce nu există în momentul de față.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Cluj pentru Punctual Invest SRL au fost emise următoarele acte de reglementare:

”1. Decizia etapei de încadrare nr. 20 din 28.02.2019-SEA pentru „Elaborare PUZ

conform Legii nr.350/2001 modificată și actualizată pentru construire hale

depozitare”, în Cluj-Napoca, str. Calea Baciului, nr. 101 provizoriu, jud. Cluj.

2. Decizia etapei de încadrare nr. 70 din 29.05.2020, pentru „Desființare construcții”,

în Cluj-Napoca, Calea Baciului, nr. 2-4, jud. Cluj;

Menționăm că SC PUNCTUAL INVEST este în procedură de reglementare de mediu

pentru „Elaborare PUZ în condițiile Legii nr. 350/2001 actualizată” în Cluj Napoca,

str. Calea Baciului, nr.2-4, jud. Cluj”.

Carmen Gorgan

1 COMENTARIU

  1. Contaminare estte si in curte la TGA (vis-a-vis de Peco Petrom) si la Legume-Fructe (fost). La TGA a fost sesizata Garda de mediu despre poluarea facuta de chiriasul Rosal (a lui Prigoana) dar nu s-a facut nimic. S-a spalat putin betonul si gata. Era si un proces p[e rog dar Justitia este chioara. La Legume fructe a fost mare depozit de combustibil dar a fost acoperit cu pamant , rezervoare au perforat si este infestata panza freatica. La garda de mediu Cluj se freaca menta, se face politica, se ciuguleste mita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.