În cursul zilei de sâmbătă, 23 martie, mai multe hectare de pășune au fost cuprinse de flăcări în comuna Căpușul Mare din județul Cluj. Focul a devastat numeroase dealuri în localitatea Dumbrava și a ajuns chiar și în zona împădurită.
Echipajul de la Garda Gilău a intervenit în zona Dumbrava sâmbătă, unde s-au semnalat mai multe incendii de vegetație uscată.
Incendiile s-au răspândit pe mai multe dealuri, însă, din fericire, nu au afectat locuințele din zonă. Potrivit unei prime estimări, suprafața afectată de incendiu ar fi de aproximativ 10 hectare.
Arderea vegetației: Pericol pentru mediu și sancțiuni aspre!
Instituția Prefectului – Județul Cluj atrage atenția asupra pericolelor majore generate de arderea necontrolată a vegetației, care poate afecta bunuri, locuințe, activități comerciale și chiar pune în pericol vieți omenești. Incendiile pot avea un impact devastator asupra florei și faunei, extinzându-se până în zonele împădurite.
Interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale:
Conform Bunelor Condiții Agricole și de Mediu (GAEC), arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale pe terenurile arabile este interzisă începând cu anul 2023. Toți fermierii care depun cerere unică de plată sunt monitorizați permanent prin imagini satelitare.
Excepția: Arderea este permisă doar în scopuri fitosanitare, conform GAEC 3.
Sancțiuni severe pentru nerespectarea legii:
- Infracțiune: Arderea miriștilor și a vegetației în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice se pedepsește cu închisoare sau amendă penală.
- Contravenție: Nerespectarea obligațiilor legale (evidența substanțelor periculoase, automonitorizare, rapoarte) se sancționează cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Apel către fermieri:
Respectați normele în vigoare pentru a evita pericolele generate de arderea vegetației. Protejați mediul și promovați dezvoltarea durabilă!
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Cluj va efectua o monitorizare continuă, prin satelit, cu o frecvență săptămânală a terenurilor și proprietăților înregistrate pentru fermierii din Cluj. Există un risc semnificativ ca această instituție să sancționeze beneficiarii de finanțări prin intermediul cererii unice de plată în cazul producerii unor incendii spontane sau provocate pe terenurile agricole, a transmis prefectul Irina Munteanu la începutul lunii martie.