Problemele financiare ale Clubului de fotbal CFR 1907 Cluj SA continuă să dea bătăi de cap patronilor, la doar trei ani distanţă de la momentul în care a ieşit din insolvenţă. Campioana CFR Cluj primește lovitură după lovitură în instanță. Clubul trebuie să găsească soluții pentru a-și plăti datoriile, altfel riscă să intre în faliment. 

Patronul CFR Cluj, Neluțu Varga, își dorește să vândă pachetul majoritar de acțiuni, iar (cel puțin unele) motive pot fi evidente. Datoriile campioanei sunt în creștere, în ciuda veniturilor – de altfel și ele în creștere – pe care le înregistrează.

CFR Cluj are cele mai mari datorii din istoria Ligii 1, potrivit ultimului bilanţ depus la Ministerul de Finanţe, adică cel pe anul fiscal 2019. Situația financiară a clubului nu este prea strălucită, Campioana României figurând cu datorii de 22,6 milioane de euro.

Cifrele bilanţului pe anul fiscal 2019 (63 angajați, nr. mediu)

– Datorii: 109.324.055 lei (22,61 milioane de euro)

– Venituri totale: 90.832.890 lei (18,79 milioane de euro)

– Cheltuieli totale: 85.570.103 lei (17,7 milioane de euro)

– Profit: 5.262.787 lei (1,088 milioane de euro)

– Cifra de afaceri: 24.116.348 (4,98 milioane de euro)

Ce cereri de faliment au fost înaintate împotriva CFR Cluj în ultimii 2 ani

După achitarea mai multor datorii în anul 2017, Clubul CFR Cluj a continuat să aibă parte de surprize în instanță. În 2018, acesta s-a ales cu o cerere de insolvență din partea firmei de pază PP Protect. Cererea a fost motivată prin neplata de către CFR a unei facturi din iulie 2017 în valoare de circa 33.000 lei, la care firma de pază a adăugat penalități de întârziere de 7.600 lei. Prin urmare, suma totală pentru care s-a cerut insolvența este de 40.600 și câteva zeci de lei. Nu se știe foarte clar dacă sumele au fost achitate, însă surse menționează că CFR Cluj s-ar fi achitat față de PP Protect.

Tot în 2018, CFR Cluj a fost dat în judecată de către Transilvania Constructii SA, compania acționând în instanță clubul de fotbal și anterior, în anul 2008, pentru recuperarea unor restanțe în valoare de 5,5 mil. lei (1,4 mil. euro). Sumele datorate de către clubul CFR la momentul actual față de această instituție sunt încă necunoscute. 

Anul trecut, de asemenea, Sports Brand Arts SRL, firmă care se ocupă de vânzarea cu amănuntul a articolelor sportive, a trimis în judecată CFR Cluj. Sumele nu sunt cunoscute nici în cazul acestui dosar. 

În anul curent, clubului CFR i-au fost înaintate alte 2 cereri de insolvență de către o firmă specializată în organizarea de evenimente de comunicare și PR sportiv și hotelul Ramada Plaza București. 

Societatea Sports Net Communication, firma specializată în organizarea de evenimente de comunicare și PR sportiv pentru entități din fotbal cât și din alte sporturi, a introdus pe 7 septembrie, la Tribunalul Specializat Cluj, o solicitare de deschidere a procedurii insolvenței a campionilor de la CFR Cluj. Societății în cauză i s-a alăturat s-a adăugat și Statul prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, cerând insolvență.

Având în vedere procedura judiciară aleasă de cei de la Sports Net Communication rezultă că datoria minimă reclamată de aceștia de la CFR Cluj ar fi de 50.000 de RON pentru că sub această sumă firma nu ar fi putut solicita deschiderea procedurii insolvenței.

Potrivit CV-ului managerului general al societății, firma s-a ocupat de un  ”Proiect de comunicare integrat dezvoltat cu CFR CLUJ în vederea atingerii obiectivelor de creștere a brand awarness-ului, a conexiunii cu fanii și a generării de venituri din parteneriate și vânzare de bilete la evenimentele clubului”.

Parc Hotels SA, reprezentând Hotelul Ramada Plaza a obligat pârâta la plata sumei de 3183,45 lei, reprezentând debit principal, precum şi la plata penalităţilor de întârziere în cuantum 34,41 lei, precum şi în continuare la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,03%/zi de întârziere. De asemenea, compania a cerut și plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru.

CFR trebuie să se achite și față de fostul sponsor tehnic 

Fotbal Club CFR Cluj are de achitat sume consistente de bani și față de fostul sponsor tehnic al său, Joma România SRL. Clubul nu a respectat promisiunile unui contract semnat în luna mai a anului 2017, motiv pentru care fostul sponsor tehnic Joma a solicitat intrarea în faliment a clubului în cauză.

Teodor Luca, șeful Joma România, a confirmat intentarea unui proces împotriva campioanei României. Potrivit declarațiilor acestuia, în urma promisiunilor făcute de proprietarul clubului CFR Cluj în anul 2017, Joma România a semnat documentele prin care renunța la procesul prin intermediul căruia solicita celor de la CFR Cluj peste 500.000 de euro, ca daune contractuale, în urma contractului semnat pentru perioada 2010-2016. 

Teodor Luca a subliniat pentru Gazeta Sporturilor că s-a încrezut în promisiunile Campioanei României, doar ca să poată ieşi din insolvenţă şi să nu fie compromisă investiţia de peste 5,5 milioane de euro, prin plata datoriilor de atunci. 

„Este adevărat că am solicitat în instanţă falimentul lui CFR Cluj, pentru nerespectarea prevederilor contractului semnat în luna mai 2017, pentru o perioadă de patru plus patru ani. Este adevărat că (vineri, 25 septembrie) a fost termen la Tribunalul specializat Cluj, dar judecarea cauzei s-a amânat datorită faptului că avocaţii au solicitat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea cauzei la altă instanţă competentă. Dezamăgirea este că am constatat încă o dată că cei de la CFR Cluj nu-şi respectă promisiunile. Dacă-şi respectau, nu ajungeam în această situaţie”, a declarat Teodor Luca, șeful Joma România.

Fotbal Club CFR a mai achitat o datorie de 3.447,96 lei în martie 2017, constând din contravaloarea unei facturi înregistrată în anul 2016.

De anul trecut, CFR Cluj nu a mai plătit nimic către fostul sponsor tehnic

În noua înțelegere încheiată în anul 2017, se stipula ca fostul sponsor tehnic al echipei CFR Cluj să renunțe să mai ceară daunele de 500.000 de euro, cu condiția unei noi înțelegeri care să fie încheiată pe o perioadă de 4+4 ani, în care să fie recuperat şi prejudiciul din trecut. 

Cu toate acestea, de anul trecut, CFR Cluj nu a mai achitat nicio sumă către firma Joma România, astfel încât compania a decis să rezolve această problemă în instanță. 

Fostul sponsor tehnic a introdus cerere de faliment și a solicitat achitarea sumelor datorate, a penalităților de întârziere și a clauzelor de reziliere unilaterale, în valoare de peste 370.000 de euro, la care se vor adăuga sume de aceeaşi valoare cu daune interese, conform clauzelor contractului care încă este în vigoare, chiar dacă CFR a semnat cu un alt partener tehnic.

Salarii neplătite la CFR Cluj

Campioana României are și salarii neplătite către foști angajați.

Imediat după ce a câştigat un nou titlu cu CFR Cluj, Damjan Djokovic a recunoscut într-un interviu pentru Telekom Sport că este neplătit din luna martie, lucru care l-a nemulţumit: ”Nu ştiu cine a promis ce, dar în primul rând cred că jucătorii trebuie să fie plătiţi. Noi nu suntem plătiţi din luna martie şi e ceva inadmisibil. Nu vreau explicaţii, vreau să văd banii în cont. Mai ales după ce am făcut anul acesta, cred că meritam şi noi respect”, a declarat Damjan Djokovic pentru Telekom Sport.

Anul trecut, clubul CFR a fost dat în judecată de către Oncică Ștefan Sorin, fost jucător, care a cerut plata salariilor neacordate timp de jumătate de an (perioada februarie 2019 – iulie 2019), precum și plata dobânzii legale penalizatoare aferente acestor drepturi, de la data scadenței şi până la data plăţii efective.

Cum s-a produs declinul clubului CFR Cluj

CFR Cluj a fost condusă, începând din 2002, de omul de afaceri Arpad Paszkany, care a decis să se retragă. Apoi, Marian Băgăcean a cumpărat 62% dintre acţiunile clubului de fotbal CFR contra sumei de 5 milioane de lei, de la vechii deţinători. În momentul în care acesta a cumpărat clubul, CFR Cluj se afla în insolvență. Prin apariţia noului acţionar majoritar, Marian Băgăcean, clubul a achitat toate datoriile către creditorii de la masa credală și a ieșit din insolvență într-un timp extrem de scurt.

În data de 4 februarie 2015, Tribunalul Comercial Cluj, dispunea începerea procedurii de insolvenţă pentru CFR Cluj. Clubul avea în acea perioadă datorii de peste 90 de milioane de lei, dintre care peste 50 de milioane erau datorii la bugetul de stat.

După doi ani, pe data de 30 mai 2017, clubul de fotbal a reușit să scape din insolvență și a redobândit dreptul de a evolua în cupele europene începând din sezonul 2018-2019. S-a scris în presă că Marian Băgăcean a plătit încă 300.000 de euro, după ce a achitat cu 5 milioane de euro datoriile de la masa credală, pentru a încheia pretenţiile ulterioare ce amânau decizia judecătorilor.

Anul trecut după ce a reușit să scoată CFR din insolvență într-un timp record, Marian Băgăcean avea un discurs total diferit față de declarația pe care ne-a dat-o astăzi, fiind extrem de încrezător în viitorul clubului de fotbal.

„Mă simt extraordinar, de acum încolo urmează să ne facem noi treaba, deja am pregătit treburile, o parte din echipă e pregătită, așteptam doar acest verdict. Voi fi la fel de implicat ca în ultimele 2 luni. Va fi o altă echipă managerială dar condusă de Mureșan, care rămâne sigur. Vom aduce un director sportiv și tot ce ne trebuie pentru o echipă. Obiectivul e să mergem în play-off și de acolo titlul. Am scos șampania de la rece”, a declarat Marian Băgăcean anul trecut, potrivit Gazetei de Bistrița.

Datorii de sute de milioane

În anul 2017, clubul de fotbal CFR Cluj a înregistrat o cifră de afaceri de 14.764.984 de lei cu datorii de 58.128.700 de lei. La un număr de 55 de angajați, profitul clubului a fost pe minus cu -1.164.871. În anul 2016, cifra de afaceri a fost mult mai mică, doar 8.386.685 de lei, însă cu datorii la fel de exagerate în sumă de 52.210.205 lei. Tot în acest an profitul a fost de -10 213 251. Nici anul 2015 nu a fost tocmai unul bun pentru CFR, având datorii de 49.816.202 de lei și profit de -4 853 911, la un număr de 49 de angajați. Anul 2014 a fost “apogeul”, clubul adunând datorii de 106.136.253 de lei, o sumă dublă față de ceilalți ani, iar profitul a fost de -3. 908.084 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.