În România totul este posibil, dacă ai tupeu și calci în picioare orice regulă. De curând, în comuna Săvădisla, un grup format din conducători de vehicule de teren ar fi circulat cu ATV-urile și motocicletele printr-o zonă încadrată ca fiind arie protejată, iar polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda au demarat verificări în vederea identificării persoanelor participante, stabilirii împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și dispunerii măsurilor legale, în funcție de situația concretizată.

Persoanele respective nu sunt conștiente că în această perioadă, animalele sălbatice au pui și sunt foarte vulnerabile, dar de unde să existe respect față de mediul înconjurător.


„După invazia austriecilor de săptămâna trecută, în care amenzile aplicate de către autoritățile române doar i-au amuzat, românașii noștri își continua programul obișnuit de distrus natura și viețile animalelor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB.


Un localnic a precizat că pe 21 mai, în jurul orei 10 dimineața, mai multe persoane pe ATV și motociclete au coborât din Pădurea Mare, aflată în partea estică a satului Săvădisla. De aici s-au deplasat spre pășunea aflată pe Dealul Capșa unde au urcat până vârf. Începând în marginea satului această pășune face parte din aria naturală protejată Natura 2000 Pajiștile de Liteni-Săvădisla. La urcare au urmărit mai multe trasee, distrugând vegetația.


Se cer măsuri mai multe pentru a opri aceste escapade în natură

Cu siguranță, aceste persoane care săptămânal deranjează localnicii din zonă cu motoarele lor, nu au autorizație din partea Ocolului Silvic sau permis din partea administratorului fondului de vânătoare. Cei care locuiesc în zonă cer ajutorul poliției, care să ia măsuri pentru a opri aceste drumeții care distrug habitatul natural. Mai mult, aceștia cer să fie evaluate pagubele create în vegetația ariei protejate.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, mai mulți austrieci au fost sancționați în Maramureș, după ce au participat la un concurs în care au intrat în zone de agrement fără autorizație cu ATV-urile și motocicletele. Reprezentanții Jandarmeriei Maramureș au precizat că s-au luat măsurile necesare, identificând persoanele respective și aplicând sancțiuni contravenționale.

Potrivit surselor noastre, postul de jandarmi montan Băișoara și cele din județul Alba intervin destul de repede în astfel de cazuri. Mai mult, și în Cluj există unii jandarmi care nu-i iartă pe cei care „calcă” între roți mediul înconjurător, protejat.

Citește și: Strada Kogălniceanu a devenit pietonală pentru mașini


3 COMENTARII

  1. Animalele sunt deranjate și mult mai speriate dacă văd omul pe jos, nu au idee de unde și când pornește glonțul, ce facem, oprim plimbările prin pădure, amendam tot ce iese de pe șosea? Sunt convins că cei cu atvul nu au părăsit drumul forestier creeat de ocolul silvic.

  2. ZAUU????Dar fenomenul tăierilor ilegale de copaci..austriac etc etc….ala ce este?????Puneți în Balanță ca sa vedeți unde ajungeți!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here