În cadrul procesului de consultare publică pe marginea proiectului Strategiei de Dezvoltare a sistemului judiciar, a avut loc joi, 30 octombrie 2014, dezbaterea între ministrul justiției, Robert CAZANCIUC și reprezentanți ai societății civile. Discuțiile s-au axat, în special, pe aspecte legate de publicarea jurisprudenței, statistica judiciară, rolul fiecărei instituții din cadrul sistemului judiciar, îmbunătățirea condițiilor de detenție, calitatea asistenței juridice.

 

“Ne dorim ca Strategia să fie un document care pornește de la nevoile reale ale societății și ale cetățenilor, beneficiari ai actului de justiție. În același timp, obiectivele strategice trebuie asumate și de sistemul judiciar, astfel încât Strategia să nu rămână un document de sertar, ci să ghideze în concret activitatea judecătorilor și procurorilor din România. Scopul final al tuturor demersurilor Ministerului Justiţiei este creşterea încrederii cetăţeanului în actul de justiţie, pentru că România are un sistem judiciar total independent, un cadru legislativ modern şi instituţii de aplicare a legii foarte puternice, dar avem nevoie de o şi mai mare eficienţă în soluţionarea cauzelor astfel încât justiţiabilii să aibă parte de o justiţie corectă, rapidă şi cu costuri cât mai reduse. Dialogul cu societatea civilă este foarte important pentru noi, pentru că prin dumneavoastră putem identifica punctele reale de plecare ale Strategiei noastre. De aceea vă adresez, ca şi magistraţilor cu care am avut numeroase întâlniri, rugămintea de a veni cu propuneri concrete, propuneri pe care, în colaborare cu sistemul judiciar să le aplicăm în beneficiul societăţii”, a declarat ministrul justiţiei.

 

La discuții au participat reprezentanți ai următoarelor organizații non-guvernamentale: Centrul de Resurse Juridice, Asociația pentru Implementarea Democrației, Funky Citizens, Freedom House, Centrul Român de Politici Europene, Transparency International, Expert Forum.

 

Documentul elaborat de Ministerul Justiției în colaborare cu toate instituțiile din cadrul sistemului judiciar și cu aportul profesiilor juridice organizate în mod autonom a fost lansat în dezbatere publică la data de 10 octombrie 2014.

 

În procesul de elaborare a Strategiei, pe parcursul anului 2014 au fost consultate următoarele instituții: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Administrația Națională a Penitenciarelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului. De asemenea, au fost consultate Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Consiliul de Mediere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.