La dezbaterea organizata de Primaria Cluj-Napoca asupra bugetului Consiliului Local pe 2011 a participat saptamana trecuta reprezentanti ai societatii civile, ai partidelor de la putere si din opozitie, precum si angajatii institutiei, care au oferit informatii, atunci cand acestea au fost solicitate de cei prezenti.

Propunerile societatii civile

In deschiderea sedintei, Adrian Dohotaru, reprezentant al Grupului pentru Actiune Sociala (GAS), a cerut ca pe site-ul Primariei sa fie publicate “studiile de fezabilitate si notele de fundamentare” pentru bugetul pe 2012, precum si alte revendicari care tin de transparenta in institutie. De asemenea, acesta a propus realizarea unor parteneriate cu universitatile clujene pentru a asigura conditii mai bune studentilor, si nu in ultimul rand a atras atentia asupra problemei ingradirii spatiilor verzi din oras. Unul din subiectele arzatoare readuse pe masa de catre Dohotaru este Parcul Feroviarilor, unde a cerut interventia Primariei pentru ca acesta, al doilea ca marime din oras, sa fie accesibil populatiei.
Primarul interimar Radu Moisin a anuntat initiativa infiintarii in Primarie a unei subcomisii de dialog social, in cadrul careia sa fie discutate aceste aspecte, precum si alte revendicari ale populatiei. In continuare, Moisin a subliniat ca perioada de consultare pentru bugetul local a fost de 45 de zile si ca legea obliga administratia locala sa voteze asupra sa pana cel tarziu in 7 februarie. In cazul in care nu-si indeplinesc aceasta obligatie risca, mai arata primarul interimar, sa fie sanctionati prin taieri de fonduri. „Va trebui sa lansam acest buget sub aprobarea Consiliului Local. Dezbaterile pot continua pana ce acesta va fi votat. Eu propun un calendar zilnic: luni, marti si miercuri, iar joi sa aiba loc o discutie finala”, a declarat Radu Moisin.
Consilierul local PSD Gheorghe Vuscan a luat in continuare cuvantul: “A trebuit sa vina o revolutie ca sa ne intalnim aici. Niciodata, noi, cei din opozitie, nu am mai fost invitati la dezbateri privind bugetul. Cer astfel, aici, sa nu mai mintim si sa ne asumam deciziile pe care le luam. Altfel, vom ajunge ca si aia de dincolo de Carpati, unde nu se intampla nimic, desi presiunea strazii exista”, a declamat apoi consilierul PSD Gheorghe Vuscan.

Opozitia, jignita de putere

Consilierul PSD Claudia Anastase a declarat, de asemenea, ca se bucura de deschiderea dovedita de administratia municipala. “Este o formula de presiune pe care eu, consilier local, am exercitat-o asupra dumneavoastra pentru a avea o sala atat de plina cat este astazi. O sa imi multumiti in viitor”, a spus Anastase. Radu Moisin i-a multumit pe loc. Printre propunerile enuntate de Anastase se numara amplasarea unei parcari pentru gradinita “Degetica” si majorarea, de la 500 la 1000 de lei, a premiilor pentru cuplurile care au implinit 50 de ani de casnicie. „La Degetica, unde sunt in consiliul de administratie, parintii spun ca parcarea este o problema foarte mare. Putem face o parcare cu bariera”, a aratat consiliera PSD.
Tot legat de educatia prescolara, Vuscan a intrebat cati bani aloca Primaria clasei pregatitoare, unde se pregaseste in buget investitia pentru o sala de sport la Liceul Cosbuc, dar si de ce exista  discrepante intre capitole bugetare. El a cerut, de asemenea, explicatii punctuale pe mai multe componente si alocari bugetare. Tot Vuscan a propus construirea unui hotel pentru studentii si doctoranzii care studiaza la Cluj si nu pot locui in camine. Moisin i-a raspuns punctual, cu ajutorul angajatilor din Primarie, care au detaliat fiecare alocare pusa sub semnul intrebarii.
La dezbatere a participat si Mircea Jorj, presedintele PSD Cluj-Napoca. El a criticat gardurile metalice montate in jurul gardurilor vii din jurul blocurilor si a cerut, printre altele, ca acestea sa nu mai fie finantate de la buget. Pe final, au luat cuvantul din nou reprezentanti ai societatii civile, care au facut noi propuneri Primariei, insa nu legate de dezbaterea bugetului.
Pe final, au vorbit inca doi consilieri locali. Primul a fost presedintele Comisiei de Buget-finante din Consiliul Local, Petru Pantea (PDL). El a propus reparatii la cladirea unui liceu, iar Moisin i-a raspuns sec ca nu sunt fonduri. Al doilea a fost Constantin Tomos (PDL), care a spus ca reprezinta interesele “mai multor oameni, nu doar a unora sau altora”. Nici el nu a facut vreo referire concreta la modificarea bugetului, dar le-a atras atentia consilierilor PSD ca si PDL-istii au multe proiecte concrete, dar ca le-au impus in buget pe calea legala. Consilierii social-democrati s-au aratat jigniti de aceste cuvinte.
Moisin a propus intr-un final organizarea unor dezbateri pe subiecte concrete. Luni are loc dezbaterea pe probleme de dezvoltare economica, infrastructura, transporturi, dezvoltare urbana, marti cele privitoare la educatie, cultura si sport, iar miercuri sanatate si protectie sociala. Joi
va avea loc o dezbatere finala, iar vineri va fi votat bugetul in Consiliul Local.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.