Filiala USR PLUS Cluj este constituită majoritar din membrii vechiului partid PLUS, oameni devotați lui Cioloș care își fac bagajele pentru a-l urma în noua sa formațiune politică, REPER. Desprinderea noului partid din corpul USR a dus la scandaluri, care au devenit mai frecvente și de anvergură, iar apele devin din ce în ce mai tulburi.
Pe principiul dezbină și cucerește, Dacian Cioloș a decis să părăsească USR PLUS pe ușa din spate, după ce planurile sale privind partidul au fost refuzate. La scurt timp a decis să-și facă, din nou, un alt partid, REPER, prin care să-și „recupereze” membrii din PLUS.
La Cluj, Startul plecărilor a fost dat chiar de președintele filialei, Camelia Sălcudean, care a menționat că nu a crezut cât de „mărunți sunt oamenii alături de care a lucrat în partid.” Locul ei a fost preluat de către Ciprian Rus, el fiind numit președinte interimar până la alegeri.
Mai mult, la filiala locală Cluj-Napoca, useriștii au pus în fruntea partidului pe un tânăr de 23 de ani, din Constanța, un puștan fără experiența necesară de de a conduce un partid care s-a dat drept salvatorul României.
Ciprian Rus, președintele interimar al USR PLUS Cluj, a declarat pentru Gazeta de Cluj că singurii care au plecat în tabăra lui Cioloș sunt câțiva membri din biroul local și fosta președintă a USR PLUS Cluj, Camelia Sălcudean.
„La Cluj nu a plecat niciun parlamentar, consilier județean și consilier local din partidul nostru la REPER. Nu cred că partidul condus de Dacian Cioloș a fost construit cu scopul de a diviza USR PLUS, dar trebuie menționat că mulți membri la nivel național au decis să îl urmeze. Eu am fost inițial în PLUS și știu cât este de greu să ai un partid fără finanțare”, a declarat Ciprian Rus.
Întrebat de ce nu a optat pentru REPER, președintele interimar al USR PLUS Cluj a declarat că încă mai are multe de realizat sub umbrela partidului.
Despre Eden Yasin Ibraim, președintele filialei locale USR PLUS Cluj-Napoca, a precizat că este printre cei mai activi membri în filială.
„A fost suficient de dedicat și a fost printre puținii care și-a asumat responsabilitatea de a prelua filiala Cluj-Napoca atunci. Pe lângă faptul că este tânăr și de altă etnie, multe chestii nu i se pot reproșa. Aș vrea să văd și alți oameni cu un astfel de CV și experiența lui implicați în politică”, a spus Ciprian Rus.
„Au fost membri care au intrat în politică fiind fani ai domnului Cioloș și l-au urmat”
Ciprian Rus a mai precizat că decizia lui Cioloș de a înființa un nou partid nu este oportună, în contextul în care nu a reușit să ducă la bun sfârșit ideile și programele cât timp a fost președintele partidului USR PLUS. Întrebat câți membri USR PLUS Cluj au făcut pasul spre REPER, Ciprian Rus a afirmat că nu are un număr exact de membri.
„Pot să vă spun în mare, deoarece mulți doar și-au dat demisia, nu au mai plătit cotizația la partid. Am dedus că probabil se duc la REPER în jur 20 de persoane”, a conchis președintele interimar USR PLUS Cluj, Ciprian Rus.
Gazeta de Cluj l-a contactat pe consilierul județean Mihai Iepure, care a precizat pe scurt că nu toți membrii PLUS vor trece de partea lui Cioloș. „Au fost colegi care au plecat, dar nu cum s-a vehiculat în presă”, a spus Iepure.
Printre deputații de la USR PLUS care au trecut la REPER se numără Cătălin Teniță, fost candidat la alegerile interne pentru șefia USR. La Cluj, cei patru parlamentari USR PLUS au decis să rămână în partid.
Deputata Oana Murariu a spus că nu se pune problema să plece din partidul condus de Drulă, având un mandat de parlamentari votat de cetățenii în cadrul USR PLUS.
„(…) M-am implicat în viața publică tocmai din respect pentru cetățeni, să reușim cât mai multe proiecte și eu văd zi de zi cum acest lucru se întâmplă! Ne continuăm proiectele și avem multe de făcut. Suntem partidul oamenilor tineri, bine pregătiți profesional, în care lumea își pune speranțe și avem datoria să trecem peste obstacole pentru a schimba cu adevărat România”, a declarat Murariu.
USR și PLUS, două partide care au fost măcinate de numeroase scandaluri publice
Întrebată despre activitatea tânărului președinte al filialei USR PLUS Cluj-Napoca, Oana Murariu a precizat că Ibraim Yasin este un membru extrem de implicat, fiind votat la conducerea Biroului local.
Și deputatul Viorel Băltărețu a spus pentru Gazeta de Cluj că rămâne în USR PLUS, iar o plecare în partidul lui Cioloș este puțin probabilă.
„Rămân în USR pentru a-mi continua proiectele legislative (legi în domeniul debirocratizării, susținerii antreprenoriatului etc) și pe cele din județul Cluj (infrastructură, economie), alături de colegii mei”, a afirmat Băltărețu.
Despre președintele Yasin Ibraim a avut doar cuvinte de laudă, precizând că este un membru implicat cu rezultate bune în campaniile de până acum, fiind convins că are toate abilitățile pentru a răspunde provocărilor poziției. De amintit faptul că Ibraim s-a transferat de la filiala de tineret a USR Constanța la Cluj, trecând, totodată, prin cabinetul parlamentar al lui Viorel Băltărețu.
USR PLUS a fost incapabilă să facă față luptelor interne, iar plecarea lui Cioloș și înființarea unui nou partid din corpul USR arată cât de fragil este partidul. Plecările recente la REPER i-a debusolat pe votanții care s-au identificat cu valorile USR PLUS, în contextul în care disensiunile din interiorul partidului au fost atât de profunde, încă de la venirea lui Dacian Cioloș la conducerea partidului.
Reînnoim Proiectul European al României, pe scurt REPER, a fost înființat de către europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța, cu scopul de a lupta pentru o Românie prosperă.
Cu toate acestea, Dacian Cioloș nu a reușit să-și impună punctul de vedere cât timp a fost la conducerea USR PLUS, iar refuzul Biroului Național al formațiunii de a accepta planul său de reformare a fost cireașa de pe tort, care a culminat cu demisia sa și decizia de a-și face un alt partid din corpul USR.
Lupta deschisă pentru putere și control a dus la ruperea lui Cioloș de USR PLUS, iar REPER se anunță a fi partidul care va aplica regula „dezbină și cucerește” chiar în sânul singurului partid de opoziție.