Informaţii provenind din rândul militarilor din unităţile dispuse în Bistriţa şi Prundul-Bârgăului relevă o situaţie ieşită din comun care ar trebui să producă frisoane în rândul conducerii Armatei Române. Tot mai mulţi militari, în special din rândul gradelor inferioare, din cei angajaţi pe bază de contract, dar nu numai, „dezertează”. Aceştia părăsesc masiv armata din cauza soldelor extrem de mici. Salariile militarilor din rândul acestei categorii sunt mai mici decât cel al unei femei de serviciu.

 

Realitatea din rândul militarilor români se pare că este cu totul alta decât cea pe care o vedem la diferite momente protocolare, depuneri de coroane de flori, parade militare, lustru fără nici o acoperire. Ministerul Apărării Naţionale şi-a făcut un obicei de a ascunde sub preş gravele nereguli din armată. Într-un material publicat anterior pe tema dotării Armatei Române cu armament şi tehnică militară de vârf a scos în evidenţă faptul că situaţia este extrem de gravă şi în domeniul respectiv.

 

Dotare şi salarii second-hand

Dispariţia industriei de apărare naţională a dus la situaţia ca armata să fie dotată cu tehnică second-hand, pe care unii o scot din serviciu, iar România o achiziţionează la preţuri de ultimă generaţie. Armata Română are o dotare bazată pe tehnica şi armamentul moştenit de la armata comunistă de dinainte de 1989, în special în tehnică auto, tancuri, artilerie, aviaţie, marină. S-au mai făcut progrese cât de cât la nivelul unei armate moderne, pe linie de comunicaţii, rachete antiaeriene etc.

Aceeaşi situaţie dezastruoasă se întâlneşte şi în domeniul resursei umane, o stare de fapt cel puţin critică, dacă nu gravă. Desfiinţarea serviciului militar obligatoriu şi transformarea Armatei Române într-una de profesionişti a fost un succes într-o primă fază, tineri care au optat pentru această meserie fiind atraşi de soldele relativ mari la momentul respectiv şi de locul de muncă sigur. Treptat lucrurile s-au deteriorat, diferitele guverne care sau succedat la conducerea ţării, indiferent de culoarea politică, au transformat Armata Română într-o adevărată cenuşăreasă. Niciodată România nu a alocat Armatei resursele financiare conform angajamentelor asumate.

Singurul lucru care a fost atractiv pentru cei care au aplicat pentru meseria de militar profesionist, soldaţi şi gradaţi angajaţi pe bază de contract, au fost misiunile în diferite teatre de operaţiuni externe. Militarii din Bistriţa au participat la misiuni în Somalia, ulterior Angola, Irak, Afganistan, Kosovo etc. Câştigul real îl constituia diurna de misiune, plus solda în ţară. Aceşti bani a fost singurul lucru care i-a motivat pe militari să rămână în armată şi cât de cât instituţia a funcţionat la parametri aproape normali. Cu banii astfel câştigaţi, militari au putut să-şi achiziţioneze câte o locuinţă şi să-şi întreţină familiile.

Cauza principală a plecărilor masive din armată, mai ale în rândul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, este nivelul salarizării acestora. Solda lunară a unui asemenea militar este mai mic decât a unei femei de serviciu dintr-o multinaţională. Numărul acestei categorii de militari scade constant, unităţile militare se fragilizează de la o lună la alta, într-un număr care începe să trezească îngrijorări.

Un lucru ascuns cu grijă opiniei publice, ca cel mai preţios secret aflat în posesia armatei, atât de conducerea M.Ap.N, cât şi de guvern, îl constituie faptul că, prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin care militarii beneficiau de „o măsură reparatorie”, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017, ceea ce înseamnă: 60 lei!

Se pare că tocmai aceste aşa-zise „măsuri reparatorii” ale guvernului tehnocrat, au dus la „dezertări” masive din armată. La ora actuală, subunităţi, chiar unităţi militare au intrat într-o criză acută de personal, multe funcţii din staturile de organizare nemaiputând fi acoperite cu personalul existent.

 

Salariile care trebuiau să fie asigurate odată cu intrarea în NATO

Situaţia Armatei Române putea fi alta dacă România respecta acordurile şi angajamentele asumate în baza acordurilor de aderare a tării noastre la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). În conţinutul unui asemenea document, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de solde, calculate lunar în euro. Facem menţiunea că acest document nu a fost recunoscut oficial şi nici nu a fost dat publicităţii, el circulând doar pe surse. Dar nici nu a fost dezminţit de conducerea M.Ap.N.

Astfel, în baza acestui document, un soldat/gradat angajat pe bază de contract, de la forţele terestre ar fi urmat să aibă o soldă lunară de 1750-2450 euro, la care se adăuga 25-45% în funcţie de vechime. Similar pentru aceiaşi categorie de militari de la aviaţie, paraşutism, marină, tancuri, artilerie AA.

Este sigur faptul, că la un asemenea nivel de salarizare, situaţia era alta şi nu mai exista această adevărată hemoragie în rândul gradaţilor şi soldaţilor din Armata Română. Situaţia nu este mai fericită nici în rândul celorlalte categorii de militari, subofiţerii şi maiştri militari şi ofiţeri, mai ales în rândul celor mai tineri.

Conform aceluiaşi document, un subofiţer, sg. major – plt. adj. de la forţele terestre, unităţi speciale, 2.450-3.450 euro pe lună, plus 22-38% în funcţie de vechime, maiştri militari, 2.750-3450 euro, plus 26-38% vechime, sublocotenet – căpitan, forţe terestre, unităţi speciale, între 3.650-.4.950 euro lunar, plus procentul de vechime de la 24-48%, maior-colonel, forţe terestre, unităţi speciale, între 5.050-7.750 euro pe lună, plus 24-48% vechime, general cu o stea-general cu patru stele, forţe terestre, unităţi speciale, 7.550-11.750 euro lunar, plus încă 15-25% în funcţie de vechime.

Problema soldelor militarilor Armatei Române şi nu numai, a ajuns şi în Parlamentul României. Un parlamentar, bineînţeles că nu din Bistriţa (pe aceşti aleşi ai neamului nu-i interesează problema, deşi în Bistriţa funcţionează una din cele mai mari baze militare din ţară), a adresat o interpelare ministrului Apărării, Mihnea Motoc pe tema salarizării nestimulative, care determină „dezertări” masive din armată. Bine documentat, parlamentarul în cauză scos în evidenţă faptul că solda unui caporal cu vechime de circa 20 de ani nu depăşeşte în prezent valoarea de 1.220 lei net. S-a ajuns astfel la situaţia ca cel puţin la unele unităţi militare din Bistriţa încadrarea să fie de circa 75%, iar la unele chiar mai puţin. Au fost situaţii în ultima perioadă de timp ca subunităţi care participă la diferite exerciţi cu partenerii externi sau la misiuni externe să fie completate cu militari proveniţi din alte unităţi sau subunităţi.

Cu toate alocaţiile bugetare din ultima perioadă de timp, dar nu la nivelul angajamentelor asumate, situaţia este extrem de îngrijorătoare, obiectivele asumate la summit-ul NATO din Ţara Galilor, dar şi la cel de la Varşovia nu sunt îndeplinite.

Gestionarea resursei umane, în special la gradele mici, soldaţi şi caporali, dar şi subofiţeri şi maiştri militari, prin menţinerea unor solde extrem de mici, creează riscuri de securitate pe termen mediu şi lung.

 

Păreri din interior

Pentru a ilustra cele de mai sus, redăm comentariul făcut de un militar, a cărui nume chiar nu contează.

„Soldatul român nu mai reprezintă nimic în România… e călcat în picioare şi luat la râs de către persoanele care ar trebui să-l motiveze… cu ce inimă crede-ţi că se mai duce soldatul la servici sau în misiuni… doamne fereşte de vreun conflict, să vedem atunci pe cine se bazează România… mă gândesc să-mi dau demisia şi nu sunt singurul care are această intenţie…”

Un alt comentariu făcut tot de un anonim din armată pare să spun ă totul despre situaţia reală din Armata Română.

„…armata, din păcate a ajuns o ruşine, fără bani, fără respect, degeaba scrie …..onoare, patrie… cel mai trist este faptul că statul nu ne ajută cu nimic, salarii foarte mici… în armată nu avem drepturi, numai obligaţii…”.

Doru Costin

55 COMENTARII

  1. Bravo Domnule..!!! In sfarsit un material bine documentat. asta e realitatea cruda in care POLITICIENII ROMANI AU ADUS ARMATA , INSTITUTIA CEA MAI APRECIATA . FEREASCA DUMNEZEU SA SE INTAMPLE ‘CEEA CE SE PRECONIZEAZA’ CA E VAI DE ROMANICA. Atunci ar trebui ca toti politicienii sa fie aliniati si trimisi primii in lupta. (hai sa o lasam …..iar visam cu ochii deschisi)

    • avocatul diavolului? mi-e sila de smecherii care scuipa samburi si cei care platesc sunt – fara nici-o contra-partida – contribuabilii. vinovatii adevarati? presedintii romaniei (inflatia de generali si amirali merge inainte!), serviciile secrete si varfurile politice aduse de val (ia uitati-va la basescu si iohannis!).

  2. IN primul rand, asta nu se numeste dezertare ci denisie si in al doilea rand cand au fost cei de la Bistrita in Somalia?…Documentati-va inainte prostilor dobitoci care sunteti idioti

    • Și dacă au fost în Somalia crezi ca au făcut burta mare?
      Da se cheamă demisie așa cum zici tu bine și frumos doar ca pentru tara și popor se numește totuși dezertare doar ca tu habar nu ai ce înseamnă tara și națiune sau popor ești doar interesat de buzunarul propriu și de Cum poți tu sa fii mai sus decât alții iar la nevoie cu siguranță granița o sa fie mult în spatele tău deci de ce ti-ai face probleme de armata las-o sa moara consuma degeaba probabil la fel ca și părinții tai lasa-i sa moara sa nu te mai chinui tu cu ei.
      Din păcate pentru tine Îți promit ca vei ajunge în rândul întâi căci granițele se vor închide înainte de plecarea ta așa ca mai bine pleacă de acum sau poate ești deja plecat și atunci taci pentru ca ești oricum un dezertor

      • Sunt unul dintre „dezertori” asa cum denumiti dumneavoatra demisia cu acordul ambelor parti si va intreb cine va dreptul dumneavoastra sa aduceti jigniri fostelor cadre militare care au parasit sistemul de aparare inainte de varsta de pensioanare? Cum va permiteti sa jigniti oameni care au slujit sub drapelul patriei si care si-au dedicat o parte din viata lor sitemului de aparare? Aveti cel putin idee ce inseamna sa fi cadru militar? Am fost cadru militar timp de 20 de ani, am participat la misiuni in teatrele de operatii din Afganistan, Irak si Bosnia Hertegovina, am absolvit in acesti 20 de ani nenumărate cursuri de specializare si calificare pentru a fi cat mai bun in meseria mea si dupa toti acesti ani am constatat ca in armata romana ca si in societatea romaneasca lucrurile merg cel mai bine pe princiciul nepotismului si clientelismului lucru care revolta pe orice militar care isi iubeste tara si este gata oricand sa isi sacrifice chiar si viata pentru ea. Eu unul am obosit sa fiu cinstit si in felul asta sa fiu mereu dat deoparte si marginalizat pentru ca nu doresc sa intru in „gasca”. Am parasit sitemul de aparare pentru ca nu am vrut sa am capul plecat si de aceea pot spune ca am plecat cu capul sus asa cum mi-am inceput cariera. am explicat toate aceste pentru a va face sa intelegeti de ce mai simt jignit atit eu cat si alti fosti militari ai armatei romane. am rugamintea sa va documentati mult mai bine inainte de a face afirmatii de acest gen la adresa unei categorii de oameni care au luat decizia de a parasi un sitem de aparare bolnav si neputicios sa se ridice la nivelul la care era cu multi ani in urma. As cum am mai spus, am intrat in sitemul de aparare cu capul sus si tot asa am iesit, nu am nimic sa imi reprosez, am servit patria cu cinste pina in ziua cand am plecat, multi dintre cei ce au ramas inca in sistem sunt cei care „ling” bocancii sefilor pentru anumite avantaje mai mici sau mai mari. Daca tot doriti sa dezbateti un subiect fierbinte care loveste la varful armatei, puteti sa va documentati referitor la modul in care au fost acordate diplomele de doctor in stiinte militate la academia de inalte studii militare si care sunt ccompetentele celor care au primit aceste titluri de doctor. Cu stima, un fost militar care isi iubeste inca patria.

        • De asta ţi-ai dat şi demisia, că ai fost în atâtea misiuni. Că salariul normal din ţară nu îţi ajunge decât să trăiești de pe o zi pe alta.

          • Nu este problema ta sclavule de ce și-a dat demisia, fiecare știe ce are de făcut. Important este că atât cât a stat și-a făcut datoria.

        • Apropo de acesti ,,doctori” in stinte militare,as vrea sa i se dea unuia dintre ei un kalasnicov si sa-l puna sa il demonteze si sa-l monteze la loc.Nu zic sa-l puneti sa traga cu el ca sar putea sa-l prinda de teava si sa traga cu patul,doamne fereste.Acelas experiment puteti incerca si cu unii generali si colonei facuti de Oprea si Basescu.

    • Au fost doar doi militari în 1994 detașați la București cu spitalul de campanie,unde misiunea a fost în Mogadisu -Somalia și a durat 3 luni și jumătate,după care sau retras toate trupele definitiv.Militari care au participat au fost,Gaie Sebastian Dorian (eu) și Vîrtic Ioan.

    • În Somalia-Mogadișu au fost doi militari în august 1994 detașați la București cu spitalul de campanie.Aceștia sunt,eu Sebastian Gaie și Ioan Vîrtic.Misiunea a ținut trei luni și jumătate,după care sau retras toate continentele (Franța,Ușă,Malaezia,Pachistan).Definitiv.

  3. Demisii sunt in fiecare luna (ma refer la cadre: ofiteri, maistri militari si subofiteri), le gasiti in Buletinul Informativ al Armatei …ah, am uitat ca e secret de serviciu si nu poate fi accesat de opinia publica…aia care ii plateste pe militari … Pai cum sa nu isi dea demisia cand in Anglia, Germania, Norvegia etc. castiga de „n” ori mai mult si nu trebuie sa suporte toti penibilii…si se pleaca de mult din armata , nu de acum …de cel putin 10 ani, insa acum, pana si cei mai saraci, pacaliti de sistem, si-au dat seama ca isi pot ajuta familia mult mai bine daca pleaca in alta tara sa munceasca. La toate astea se adauga probabil si situatia logistica…treaba e simpla si respecta principiile economiei de piata referitoare la cerere si oferta, asa ca ciocu mic si joc de glezne. Nu va osteniti cu contraargumente ca nu ma intereseaza.

  4. Mai trebuie sapat putin, pentru acest articol…cresterea dupa marire va fi un soc..pentru ca in cele mai multe cazuri o sa fie chiar sub 10 lei..eu inca nu inteleg conceptul, dar aceste plecari masive o sa continuie si dupa 15 septembrie..pentru ca arunci se va vedea adevarata bataie de joc…

  5. Din pacate, in ultimii ani (cam multi, e drept), armata s-a specializat in activitati de protocol! Probabil la asta se pricep si s-au priceput cel mai bine unii dintre comandantii de seama ai Armatei Romaniei, precum este cel din planul apropiat al fotografiei! Promovarea pe criterii de incompetenta este un cancer pentru intregul sistem! Pacat! Armata merita cu mult mai mult din partea intregii societati!

  6. Sunt fost militar am participat la misiunii ca Angola,Afganistan,Yraq sa spus la fiecare misiune de catre cei care veneau in vizita ca la revenirea in tara ne vor face veterani,ceea ce nu sa intamplat sau daca sa intamplat ce sa dat sa circuli cu mijloace de transport asta o facem zi de zi nu ne incalzeste cu nimic,sau colegi nostri care au murit in misiuni cu ce ancalzeste familiile ramase fara un parinte,frate doar cu gradul de sublocotenent mort la datorie,acest cuvant datorie apasa foarte greu daca il analizam,cati din ei au primit bani putini din politele de asigurare care se fac inainte plecari in misiune atat valoram noi in fata parlamentarilor care dorm si se gandesc ce legi sa adopte pt ei ,nu se mai satura de vile si palate cate au,Dati armatei ce ise cuvine si mariti bugetul pt armata,nu este usor pt un fost luptator dupa 11 ani sa pleci cu coada intre picioare asta sa intamplat in 2005 ,Dar sufletul de militar tot in mine este pt ca era un nucleu bine inchegat si stiam fiecare ce avem de facut si era mai ca fratii indiferent de grad si functie ,va pun o ntrebare daca sar lua norma de hrana cati ar ramane in sistem,va spun tot eu zero asta ar ajunge armata,alti isi maresc efectivele militare si noi le micsoram dece,noi alocam bani ca ei sa le mareasca efectivele bani aceia unde se duc la ei adica noi dam bani inloc sa aducem bani sa ramana in interiorul tari.

  7. Atata timp cat in ‘armata noua ‘ s-au promovat generali tip ‘yes man’ si exista o sumedenie de generali ‘de mapa’ , de parada ( vezi Iordanescu, Nastase Ilie, etc ) sau ofiteri de tip ‘asa vrea muschii mei’ ( vezi Turcescu si compania ), armata isi pierde iremediabil credibilitatea si respectul societatii civile. Ce razboi sa castigam cu generali de mai sus la conducere ? Daca economia noastra nu poate sa sustina efortul de aparare atunci sa declaram deschis acest lucru si sa actionam in consecinta: pastram regimentul de garda pentru parade si funerarii cu ‘onoruri militare’, la care aspira orice Paturica, in care includem o escadrila de acrobatie si 2-3 salupe pentru ziau marinei si aruncarea crucilor in apa marii, iar securitatea nationala o transferam ( si asa este transferata ) Legiunii Straine sau altei entitati interesate.

    • Imi place !!! din pacate noi ne plangem durerea si ofurile aici…..pe asa zisii politicieni (alogeni sau tradatori ) nu-I intereseaza TARA si stalpul existentei ei, ARMATA…. pe ei ii intereseaza ce excrocherii sa mai faca sa-si umple buzunarele, nu starea de spirit din armata, nu inzestrarea ei, nu conditiile de viata care ar trebuie sa le aibe asigurate cei care, la nevoie, se duc cu pieptul pavaza pentru tara si implicit pentru ei……..

  8. Mai mult decat corect! Intre corpul ofiterilor si ceilalti s-a creat o prapastie salariala! Niciodata in istoria armatei romane nu s-a intamplat asa ceva!

    • Si a alimentat artificial pericolul absolut dintr-o institutie militara de orice minister. Insubordonarea. Degradarea principiilor disciplinei militare. Sa explic: in 1981, dupa absolvire, semnam statul de plata fiind cu A, la cateva pozitii sub Comandant, General Maior…eu 2997 si domnia sa, 5542 lei.Nici macar dublu…avre cineva curajul sa prezinte salariul unui subofiter debutant comparativ cu ”venitul” Comandantului – prime, indemnizatii, sporuri etc.? Accesul in randul Corpului ofiterilor a fost injust obstructionat pentru subofiterii absolventi de institutii de invatamant superioare la limita de 35 de ani concomitent cu primirea acolo a civililor indiferent de varsta biologica, experienta, vechime in sistem militar, cumoastere sau nu a regulamentelor, a tehnicii de lupta, etc – fara suparare – pe alocuri depinzand doar de gradul de rudenie sau de alte motive pe care nu le voi enumera acum, din minima decenta.

  9. Am luat la cunostinta si am ajuns la concluzia ca armata romana nu este un partener N.A.T.O. fiabil . Probabil ca la nivelul conducerii N.A.T.O. nu se cunoate faptul ca armata romana este distrusa inainte de a incepe lupta prin cooperare impotriva inamicului. Consider ca M.Ap.N. urgent trebuie sa aduca la cunostinta partenerului N.A.T.O. faptul ca spre deosebire de trupele N.A.T.O. armata romana a depistat inamicul comun care diminueaza capacitatea de lupta a parteneriatului N.A.T.O. prin actiuni subversive asupra trupelor . Inzestratrea si soldele armatei romane nu ma pot convinge de fatul ca parteneriatul N.A.T.O. va fi capabil sa se angajeze intr-un conflict armat in conditiile in care parteneriatul este distrus din interior. M.Ap. N. al armatei romane avea obligatia sa asigure toate conditiile prevazute in protocol. Consider ca deja se poate discuta de o TRADARE GRAVA IN CADRUL PARTENERIATULUI N.A.T.O. MASURI?????

  10. o alta mare dezinformare 20 de ani vechime cu o solda de 1250? Da asta e solda de bază la care se adauga indemnizatie de grad , indemnizatie de finctie , indemnizatie de comanda, norma de hrana ( ordinul 50) norma de echipare , diurnă de misiune, supliment valoric pt misiuni, decont transport concediu , decont chirie (in alta garnizoana) etc etc .

    • din 1250 se trag impozitele si se adauga norma de hrana
      ce pula mea vorbim aici
      care norma de echipare cand haine se primesc la 2-3 ani
      Gexy pe bune tu te auzi ce zici

    • Hello? Despre ce vorbesti? Un angajat pe baza de contract nu are indemnizatiile de care spui tu… ce comanda? El doar executa. Ce diurna de misiune? Stii cat e aia? 13 Lei / zi!!! Ce supliment valoric pt. misiuni, ca nu am auzit de asa ceva. Decont transport si chirie? Doar pentru cei care sunt intr-o astfel de situatie, si acestia sunt putini… Vorbesti in necunostinta de cauza… vrei sa iti arat un fluturas de salariu cu 985 Lei depunere pe card (adica net)?

      • cristian… stai linistit ca vb un prost in ale armatei (Gexy). Ori este vreunul care doar a auzit zvonuri sau informatii false si gata nu ia mai mers facebookul si a zis sa scrie si el ceva pe aici. Parca norma de echipare se da lunar, si la toti ? Deci mac-ii nu au asa ceva, Diurna nu acopera hrana unei zile de misiune dar prostul de mai sus habar nu are de ce vorbeste. Cei care sunt militari si sunt in sistem stiu care e realitatea.

    • Norma de echipare? De unde la caporali? Diurna? Adica 14 ron pe zi? Ce mananci tu de banii astia? Transport? Eu am avut misiune de 100 de km pentru 3 zile si am primit 65 de ron pentru transport si diurna, pe bune ? Despre ce vorbim?

  11. Daca au marit salariile sefilor exagerat pentru a tine prostimea ingenuncheatâ si sa nu spuna nimic asta este. Cine sa lupte pentru drepturile militarilor? Un comandant caruia i- a marit lui salariu dandu-i si prima de excelenta de 50% ca sa puna biciul pe subordonati sa taca din gura? Sefii au salarii f. mari si sunt multumiti De ce sa faca ei valuri pentru oamenii din subordine daca ei o duc foarte bine.Civilii ne judeca pentru salarii mari in armata prin prisma salariilor lor ,nu stiu ca majoritatea militarilor iau salarii de mizerie.Au mai infiintat si functia de consilier al comandantului pe probleme ale subofiterilor pe care au pus toti pupincuristii.Mai trbuia unul sa dea cu ciocu’ si sa ia rolul de arendas pe moșie nu sa se ocupe de problemele categoriei pe care o reprezinta inclusiv prin titulatura functiei

  12. reabilitarea armatei are nevoie de urmatoarele etape :
    1) o restructurare obiectiva ,bazata pe competenta si raportul dintre necesar si suficient
    argumente ??? : promovarea si angajarea in sistem facuta pe baza de „cumetrie „, aduce si functii noi , precum preoti ,frizeri , ospatari ,zugravi etc ca si cum militari n-ar avea voie la biserica , la frizer , sau sa-si puna singuri in ……pahare !!! Sau organizarea armatei ……daca punem cate un general (amiral) in fiecare judet , cred ca raman vreo 20 fara loc , in timp ce „talpa” duce de 2-3 functii prin cumul !
    2) un eveniment care sa arate romanilor ca este (daca este ) nevoie de armata
    argumente ???: vezi decembrie „89 , cand poporul cerea ajutorul armatei pentru a-i apara (culmea , nu de straini ci de-ai nostri) , vezi calamitatile din tara , unde localnicii stau la bere iar armata face diguri impotriva inundatiilor , vezi drumurile dezapezite de armata , desi altii au fost platiti cu bani grei ptr asta , vezi militari ce mor prin teatre de operatii ptr ca altii sa-si aroge meritele , vezi , vezi , vezi….
    PS. este un p d v personal ,expus in cunostinta de cauza, care nu trebuie aprobat de toata lumea , si mi-as dori sa ma contrazica cineva din sistem , de preferat grade inferioare !

  13. Prostia si invidia genereaza saracie . In interventia mea am aratat faptul ca s-a perfectat un protocol intre armata romana si N.A.T.O., ocazie cu care s-au stabilit unele detalii privitoare la inzestrare si nivelul soldelor luptatorilor. . Va rog sa studiati cu mare atentie protocolul apoi sa faceti interventii. SUCCES.

  14. Ne-a trebuit NATO si am distrus tot pentru asta. Asa ne trebuie. Poate ne vine si noua mintea la cap. Mai sunt membre NATO destule state dar nu si-au distrus armata pentru ca au stiut sa negocieze nu sa stea cu capul plecat. Nu mai avem nimic. Cand te uiti la toti cioflingarii de politicieni si popi in ce masini se plimba iar Armata are inca Aro si Dacii iti vine sa plangi de necaz. Ce faceti domnilor din fruntea Armatei? De ce tolerati asa ceva?

  15. In Armata trebuie sa se faca „ce trebuie sa se faca” nu ce vor unii sa se faca. Daca „cineva ” vrea sa stie cum, (nu ca nu ar sti) ii spun, dar acest lucru trebuie sa-l dezvolte intro teză de doctorat. In primul rand trebuie schimbat sistemul de recrutare, cu tot ceea ce presupune acesta, daca se doreste pot sa dezvolt insa cui ma adresez eu, intelege. In al doilea rand ar trebui schimbate modalitatile de instructie/instruire evident in baza unei conceptii unice si unor planuri de invatamant viabile,etc. In al treilea rand ar trebui dotata Armata cu tehnica, armament si aparatura de ultima generatie, sau competitive ( aici este destul de complicat si nu vreau sa intru in detalii). In continuare trebuie schimbata legea salarizarii pe principii clare de la mic la mare de la unitati de sprijin logistic la cele luptatoare, invatamant etc. Mai apoi trebuie create institutii care sa vina in sprijinul celor recrutati pe timpul scolarizarii (sprijin financiar mai ales dar nu numai). Urmeaza partea cea mai interesanta, si anume crearea la tinerii recruti, prin metode cunoscute de aptitudini de luptatori adevarati, neinfricati cu o mare daruire pentru sistem dar mai ales pentru tara. Dupa parerea mea acest lucru se va realiza cand se vor schimba multe in bine in celelalte sisteme sociale. Dupa aceasta trebuie schimbat ghidul carierei militare si bineinteles reorganizata din temelii, institutia care manageriaza acest lucru, ca militarii sa stie in orice moment al carierei ce urmeaza (cursuri, functii, misiuni etc). Unii din acesti pasi propusi pot sa se realizeze simultan sau pe paliere foarte apropiate. Este doar o parere personala, nu mi-am propus sa intru in polemici cu nimeni sau sa combat pe cineva.Toate se rezolva in folosul nostru daca facem ce trebuie, nu ce vrem. „Daca nu schimbi directia, ai putea ajunge in locul spre care te indrepti” spunea Lao Tze.

  16. Ce sa va mai zic fratilor despre sistemul asta infect…toata lumea stie ca, daca vrei sa intri in randul suptofiterilor,trebuie sa mergi sa dai probe,examene…dar eu stiu un loc unde armata a infiintat o croitorie…iar acolo s-au angajat personal civil…pana aici totul e ok…dar ca sa fie treaba treaba,i-au facut subofiteri s-au le-au facut suptofiteri…asa direct din civilie in 2 saptamani iar un SGP dupa 8,9,10…ani indiferent cat vechime,trebuie sa mearga sa faca 1 an scola cinesti pe unde…no asta cum vi se pare???

  17. Am avut prieten care a plecat din armata si imi spunea ca o parte din cadrele militare se poarta cu soldatii ca pe mosiile lor, asa de nesimtiti sunt si inclusiv salariul mic la motivat sa plece din armata in strainatate.

  18. Reveniti domnilor cu picioarele pe pamant!
    Armata a devenit o afacere pentru lenesii care nu vor sa munceasca. Cunosc prea multi angajati in armata si banii le ajung mai bine decat la 2 femei de serviciu cum spuneati acolo.
    Li se platesc sporuri si parte din chirie si bani de mancare, ce totalizeaza aproape cat salariul minim pe economoe, luat de acea femeie de servicii.
    Lenesilor acestia le doresc sa treaca la munca si sa vada cat de greu se castiga banul din munca, de cele mai multe ori platita insuficient, fara sporuri si prime.
    Daca ei viseaza mii de euro, sa plece la munca deloc usoara asa cum fac cei responsabili, nu privilegiatii din armata, betivi si jucatori la pariuri, sau platiti pentru o prezenta pe hartie uneori din cauza prea multor pile.
    Politicienii au devalizat tara, iar lenesii o jumulesc!
    Sa revina armata obligatorie si vom avea suficiente cadre in armata, pe pozitii calde, care sa ii manipuleze.
    Revolutie avem nevoie domnilor, nu o continua furaciune condusa de politicieni, armata si prostia din biserica!

  19. Nu mie frica si nici rusine sa spun ca am lucrat si eu in armata pana acum cativa ani, si,da, realitatea este asta: ca si militar aveam ordine de executat si le executam,ca si militar eram de multe trimis intr-o alta garmizoana „in misiune” vezi doamne si cand sa pun capul pe perna sa dorm dupa efectuarea serviciului gasesc ,ce,….???asternuturi vai de capul lor,30 de oameni la un loc,fara conditii de igiena,cu o misie de 13 lei pe zi si cate multe altele care mai sunt…….! Cum sa traiesti cu 13 lei pe zi avand in vedere ca doar un sandwich costa atat,….sa nu exagerez…poate doua sandwich-uri?Armata romana a ajuns o mascarada si totul e de fatada la ora actuala!Eu umul recunosc,deasta mi-am dat demisia pentru ca nu mai puteam sa ma intretin financiar pe mine si familia mea.Trist dar adevarat!!!

  20. In armata troneaza P.C.R.(pile,cunostinte,relatii). Mi-am dat demisia pentru ca nu am mai suportat , cand sg maj ,,baga in buzunar” plt maj si nimeni nu se mira…ba chiar sg maj are toate drepturile,este grav.

  21. Atata timp cat economia tarii este praf,industria fiare vechi,(cum spunea jid,anul).armata este si ea praf,armamentul fiare vechi.iar salariile ca intre parlamentari si pop,ulatia prostita cu pensii si salarii de mizerie.De unde nu este nici Dumnezeu nu da,ca nu sunteti parlamentari.

  22. Sincer… Nu vă convine… Demisia. Foarte ușor. Tot stați si va plângeți ca femeile. De 9 ani de când sunt în armată nu am văzut îmbunătățire, dar pt mine e ok. Pe sgp nu i-a oprit nimeni să nu avanseze, să facă un curs de subofițeri( oricum nu e mare diferență). Sgp-ii sunt plătiți prost pt ca nu sunt cerințe mai la.angajare.12 clase. Atât. Cu 12 clase lucrezi în fabrica unde iei 1500 lei fara norma de hrana. Nu există salar mai mic de 2000 lei în armată fără rețineri . Așa că…. Despre ce vorbim?? Vreți o armată dotata bla bla bla. Schimba tara. Asta nu o să se doteze în veci. Sper ca nu am.suparat pe nimeni. A fost doar parerea mea. Felicitări demisionarilor

    • amice, esti idiot…cei de la marina , iau muuult sub 2000 ronpentru ca li se opreste norma de hrana, si-i indoapa de 3 ori pe zi…tu faci armata???dupa atitudine esti cacat de civil obosit convertit la ofiterism,stim cu totii cum sunteti facuti voi, ofiteri…asa ca da-te-n gatu` ma-tii cu 12 clase ale tale…ca veniti si va uitati la tehnica precum curca-n lemne, iar nanacii aia de sgp-isti va dau clasa la orice ora…si ti-o spun din punctul de vedere al subofiterului.dece nu desfiintati mai, bulangiilor celelalte categorii de personal, sa raamana doar ofiterii, ca vorba aia, sunteti cei mai frumosi, cei mai cuminti si cei mai destepti?!manca-mi-ai pula de viu, la anus si la multi ani

    • Ce tare e băiatul ăsta: „Sgp-ii sunt plătiți prost pt ca nu sunt cerințe mai la.angajare.12 clase. Atât. Cu 12 clase lucrezi în fabrica unde iei 1500 lei fara norma de hrana„ Sunt curios câte clase ai și dacă ai stat mai mult de 60 de zile să te faci subofițer.

  23. In primul rand jignirile nu isi au rostul! Asadar…un articol foarte adevarat(cu exceptia salariilor in mii de euro „asa cum ar trebui sa fie” ) . Intr-adevar salariul unu SGP se invarte intre 2000 – 2500 in functie de vechime…dar este un salariu cu care o poti duce de la o luna la alta calculand fiecare ban. Desi un soldat proaspat castiga mai bine decat un caporal cu 8ani cel putin de vechime. Se spune ca ptr a motiva. Pe cine? Pe cei din afara siatemului sa vina…iar pe cei angrenati de ani buni deja ii lasa sa plece. Sunt multe deficiente. Nu se mai investeste in nimic. Este rusinos.Armata romana..ca si sportul romanesc ,este ca un batran uitat intr-un azil si lasat sa moara incet! Poate ca asa doreste NATO-U.E-AMERICA….sa ne dezbine lent si sa ne poata cucerii usor! Sunt de parere ca serviciul militar obligatoriu ar schimba multe. Ar conta si ar fii un ajutor. Cei angajati sa ramana angajati platiti…iar restul sa efectueze stagiul militar obligatoriu. In alta ordine de idei…cred cu tarie ca se pot investi bani in tehnica s.a.m.d…insa cineva…”sus pus” nu doreste asta! Daca ar fii vorba de un conflict armat cu cine stie ce putere…atunci cu sigurantase va murii in masa…iar toti la unison si individual in acelasi timp ne vom zbate sa ramanem in viata indiferent de metoda!

  24. Nu va mai certati degeaba pt ca noi ăstia mici adică e.g.p, m.m., subof avem cam aceleasi salarii, diferențele sunt de la 200 la 400 lei indiferent de grad si vechime si facem acceasi munca adică TOATA!!!! În schimb ofițerii au salarii fffff mari fata de noi si unii nu fac nimic, plimbă care un document de la unu la altu si dau ordine. Ordine pe care ei nu ar putea sau nu ar stii de la execute. Sunt pusi toti prostii in functii de conducere, si tot subordonații la fac treaba. Ei nu sunt in stare de te susține sau de iti ia apărarea.

  25. amestecul armatei roamne in alte tari este o crima de stat care se plateste extrem de scump prin ostilitati ce se activeaza in decursul anilor., atcuri teroriste etc.NU AVEM CE CAUTA PESTE GRANITE CLAR? NU SUNTEM MERVCENARI DIN LEGIUNEA STRAINA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.