Acum 18 ani, Consiliul Județean a hotărât executarea de lucrări pentru extinderea rețelei de gaze naturale de presiune medie în satele aparținătoare comunei Fizeșu Gherlii. Această hotărâre a fost o veste bună pentru comunitate, dar din păcate a fost și pentru baronii zonei Gherla. Aceștia au văzut în hotărârea Consiliului o oportunitate din care ei pot să profite. Au bătut palma cu Consiliul Local Fizeșu Gherlii și au reușit să facă să “dispară” 18.745,49 lei.

În decembrie 2003, Consiliul Județean Cluj a aprobat alocarea unei sume de bani pentru finalizarea “Rețelei de gaze naturale în localitatea Bonț”. Această sumă ar fi trebuit folosită strict pentru finalizarea rețelei, nu pentru alte obiective, cum ar fi lucrări de extinderea rețelelor de gaze naturale din alte sate aparținătoare Fizeșului Gherlii. După ce lucrarea a fost recepționată, au mai rămas 33.659,504 lei. 

Această sumă ar fi trebuit să fie restituită Consiliului Județean Cluj, în schimb Consiliul Local Fizeșului Gherlii a încheiat un contract cu SC Sinai Comimpex SRL pentru a executa “extinderea rețelei de gaze naturale de presiune medie Nicula-Bonț”. Contrar la ce a fost stabilit de Consiliul Județean Cluj. Plata a fost efectuată în avans după doar 3 zile de la încheierea contractului cu firma respectivă. 

Afaceri fictive, fraudă și mită

SC Sinai Comimpex nu este o firmă oarecare. Aceasta este condusă de Vasile Pogăcean. Antreprenorul din Iclod a fost supranumit baronul zonei Gherla. Firma acestuia deseori a câștigat licitații pentru construirea canalizarilor, instalațiilor de apă și derula multe afaceri în acea zonă. Dar în spatele cortinelor, acesta se angaja în afaceri murdare cu diferite personaje politice din primăriile zonei Gherla și cu Consiliul Județean Cluj. Cu ajutorul acestora sustrăgea ilegal bani din fondurile alocate de CJ Cluj. În 2016 a fost acuzat a doua oară de dare de mită.  

În 2011, inspectorii fiscali au descoperit o tranzacție între firma deținută de Pogăcean, SC Sinai Comimpex SRL, și Infratotal Construct SRL, care îl are pe postul de administrator, pe fostul primar al Fizeșului Gherlii, Ionel Mânecan. Tranzacție din care Sinai Comimpex și-a dedus cheltuieli în sumă de 42.742 lei şi TVA de 10.258 lei. Inspectorii au evidențiat că în urma cercetărilor, tranzacțiile care teoretic s-au întâmplat în decembrie 2011, defapt nu au avut loc și deci, nu sunt reale.

În același an, a provocat un accident de mașină prin care a rănit trei persoane. Vasile a ieșit din curtea bisericii din Iclod cu un Audi A4, a virat stânga și a tăiat calea unui VW Golf 3. Impactul violent a aruncat mașina lui Pogăceanu într-o casa, după ce sa rotit de mai multe ori pe șosea. 

În 2014 Vasile Pogăcean a fost acuzat pentru prima oară de dare de mită președintelui Consiliului judeţean Cluj. Potrivit DNA „în perioada aprilie 2013-mai 2014, Horea Uioreanu a pretins de la inculpatul Vasile Pogăcean remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri” conform monitorulcj.ro. 

Horia Uioreanu a primit în avans o primă tranșă în valoare de 40.000 lei, pentru a se folosi de postul de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj să propună Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor comune special alese: Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida. 

Aceste fonduri urmau să fie folosite pentru lucrări pe care acele primării le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL. Firma lui Pogăceanu s-a ales la final cu o sumă totală de 3.174.000 lei, doar pe anul 2003. Pentru următorul an, 2014, domnul Uioreanu a aranjat alocarea preferențială de fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei, pentru lucrările făcute cu SC Sinai Comimpex SRL în comunele Bonțida și Fizeșu Gherlii. 

Unde sunt documentele?

În 5 martie 2021, Camera de Conturi Cluj a realizat de un raport de control cu titlul “Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității”. În acesta s-au constat mai multe nereguli printre care și dispariția a unui robinet și a 383 metri de țevi de gaz (au mai rămas 12 metri, din totalul de 396 metri). S-a constat că aceste bunuri materiale au fost cumpărate în împrejurări nu tocmai legale. De asemenea, în raport a mai fost punctată lipsa unor documentații importante, precum: contract, situații de lucrări, documente privind evidențierea în contabilitate. 

La momentul verificării au fost cerute documentele aferente investiției “Rețea de distribuție de gaze naturale de presiune medie Gherla-Nicula”. Însă Primăria Fizeșul Gherlii, în răspunsul lor, au dat de înțeles că acestea nu există și a fost contactat executantul lucrărilor pentru obținerea lor. Până la urmă, cei responsabil pentru verificări au trebuit să se descurce cu documentele care au putut fi prezentate.

Cadou pentru Vasile Pogăcean

Consiliul Local al Fizeșului Gherlii a încheiat contractul cu firma lui Pogăceanu, SC Sinai Comimpex SRL, în data 15 decembrie 2003, adică în aceeași lună în care Consilul Județean Cluj a spus că acești bani nu au voie să fie cheltuiți pentru alte obiective. În data de 18 decembrie 2003, după doar 3 zile, cei 33.659,504 lei care trebuiau să se întoarcă înapoi de unde au venit, au fost dați în avans firmei lui Vasile Pogăceanu, SC Sinai Comimpex SRL, pentru a executa “extinderea de gaze naturale de presiune medie Nicula-Bonț”. 

În 2016, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Ionel Mânecan, care ocupase deja 3 mandate funcția de Primar al Fizeșu Gherlii se află în stare de incompatibilitate, conflicte de interes cu funcția pe care o dețin, deoarece deține și funcția de administrator al firmei SC Infratotal Construct SRL, conform gherlainfo.ro. Tot el era în funcția de primar în 2003 la momentul în care s-a semnat contractul între Consiliul Local și SC Sinai Comimpex SRL.

Între timp, în 2003 a fost încheiat între Ministerul Economiei și Comerțului cu SC CPL Concordia Soc. Coop. un un contract de concesiune pentru a dezvolta rețeaua de gaze naturale în comuna Fizeșul Gherlii și satele aparținătoare. 

Așa că, în 2005, lucrarea “extinderea de gaze naturale de presiune media Nicula-Bonț” executată de SC Sinai Comimpex SRL, a fost preluată de SC CPL Concordia Soc. Coop. pentru “rest de executare rețele de gaze naturale și branșamente în localitatea Nicula”. Lucrarea a fost finalizată în noiembrie 2011, la 6 ani după ce a fost preluată de Concordia și 8 de când a fost începută. 

Banii Consiliului Județean Cluj, care au fost plătiți în avans către firma lui Pogăceanu, nu au mai fost recuperați de Consiliul Local al Fizeșul Gherlii.

De la executarea proiectul, la achiziționarea de materiale

Când a fost încheiat contractul cu SC Sinai Comimpex SRL a fost stabilit obiectivul pe care antreprenorul trebuia să-l îndeplinească. Acesta era executarea “extinderii rețelei de gaze naturale de presiune medie Nicula-Bonț”. Chiar dacă obiectivul contractului a fost clar “executare” și nu “cumpărare de bunuri materiale”, sunt cumpărate bunuri materiale. Anume 396 metri de țevi de gaz și un robinet. 

Aceste bunuri cumpărate ilegal din bani publici, sunt lăsate în posesia antreprenorului timp de 6 luni, ca în final să ajungă să fie abandonate în curtea Căminului Cultural din localitatea Bonț și să nu mai fie discutată originea și scopul lor timp de 18 ani. Bineînțeles, la finele celor 18 ani, din cei 396 metri de țevi au rămas doar 12! Dintre ele s-au identificat 192 metri care au fost folosite de primărie pentru diverse lucrări și restul de 192 de metri de țeavă au “dispărut” pur și simplu. 

Trebuie amintit faptul că nici un metru de țeavă, din toți cei 396 metri, nu au fost nu au fost trecuți în evidența patrimoniului primăriei și totuși, 192 metri au fost folosiți în alte lucrări din zona Fizeșu Gherlii. Această informație ridică întrebarea dacă nu cumva acești metri de țeavă au mai fost plătiți încă o dată de Consiliul Local din banii care au fost alocați pentru acele lucrări. 

Când actualul primar al Fizeșului Gherlii a fost întrebat care este părerea lui despre aceste țevi, a spus că în perioada respectivă nu a fost primar și nici membru al Consiliului Local, deci nu are de cum să știe detalii despre acest subiect. În schimb a spus că în 2003, când au fost cumpărate țevile, domnul Ionel Mânecan a ocupat funcția de primar.

Restul de 192 de metri, în valoare de 18.745,49 lei, au raportate dispărute la Secția 7 Poliția Rurală Gherla, de abia în 2019.

Vina e a mortului, nu a mea!

În cadrul verificărilor făcute de auditorul extern al Camerei de Conturi Cluj au fost intervievați membri ai Consiliului Local. În urma discuțiilor auditorul a tras o concluzie dezolantă. Angajații primăriei, al căror salarii sunt plătite din banii publici prezintă un dezinteres total față de modul în care este cheltuit bugetul local. “Argumentele prezentate nu pot fi reținute de către auditorul extern, răspunsurile formulate doar subliniază pasivitatea și dezinteresul conducerii entității față de modul în care a fost cheltuit bugetul local, fiecare considerând că responsabilitatea pentru aspectele constatate nu îi aparține.” se arată în raportul din 2021.

Nici un angajat nu își asumă responsabilitatea. Fiecare funcționar a aruncat vina pe alt funcționar. S-a ajuns până în punctul în care o funcționară a dat vina pe o contabilă care decedase între timp:  “Menționez că în anul 2014 după decesul fostei contabile a Primăriei, nu am găsit evidențiate în contabilitatea sau în listele de inventariere materialele care au fost folosite în procesul de construcție montaj pentru investiția “Rețea de distribuție gaze naturale de presiune media Gherla-Nicula”, nici după efectuarea controlului de către echipa de auditori din cadrul Curții de Conturi din anul 2019, nu mi-au mai fost prezentate documente privind înregistrarea în contabilitatea ale acestor țevi.” Pe scurt, pe nimeni nu interesează ce s-a întâmplat cu banii publici. 

Raportul de control făcut de Camera de Conturi Cluj ne arată doar un exemplu de situație în care funcționarii publici sunt complet dezinteresați de responsabilitățile care vin cu postul și salariul. Acest exemplu care a devenit un obicei care este prezent în majoritatea entităților care țin de domeniul public.

Se constată pasivitatea absolută a conducerii entității (consilii locale și primari) care în toată această perioadă, din 2003 și până în 2021 (18 ani), nu s-a discutat niciodată problema materialelor depozitate pe proprietatea UATC Fizeșul Gherlii, respectiv cine este proprietarul, de unde provin, de ce sunt depozitate în aceea locație și care este funcționalitatea care le poate fi atribuită.” descrie auditorul extern al Camerei de Conturi Cluj.

În raport se prezintă răspunsul a trei membri ai Consiliului Local pentru a exemplifica genul de răspuns al majorității actualilor și a foștilor membri ai Consiliului Local care au fost intervievați. Majoritatea au susținut că nu știau de situația țevilor depozitate în curtea Căminului Cultural. Unul dintre ei spune că nu au fost aduse acte și nu au existat discuții legate de subiect. Altul afirmă că țevile au fost depozitate fără aprobare și fără a fi inventariate în curtea Căminului. Iar ultimul exemplu de membrul al Consiliului Local, pur și simplu dă vina pe actualul primar, domnul Vasile Lup. 

“Majoritatea consilierilor locali au declarat că nu cunoșteau situația, un consilier local (anonim) precizează faptul că a fost consilier local începând cu anul 2004 până în prezent însă nu au fost prezentate acte și nici nu au existat discuții în cadrul ședințelor de consiliu local referitoare la aceste bunuri materiale, un alt consilier local (anonim)-primar în mandatul 2008-2012, afirmă că aceste țevi au fost depozitate fără însă ca locul de depozitare să fie aprobat și fără ca aceste bunuri materiale să fie inventariate, iar un alt consilier local (anonim) afirmă că aceste țevi ar fi fost împărțite (distribuite) la diverse persoane de către actualul primar în funcție”

Până la urma urmei la ce puteam să ne și așteptăm din partea angajaților primăriei Fizeșul Gherlii, având în vedere că joi, 15 martie 2021, au închis clădirea primăriei, pentru a serba ziua de naștere a primarului Vasile Lup în plină pandemie. Trei persoane încercau să intre în clădire la momentul respectiv. Angajații au deschis primăria de-abia după ce primarul a fost sunat de reporterul Gazetei de Cluj pentru a fi întrebat de ce sunt încuiate ușile primăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.