Mai mulți români, 84 la număr, printre care și clujeni, au fost reținuți de autoritățile mexicane în aeroportul din Mexic. Motivele invocate de autorități sunt diverse, dar surse au informat Gazeta de Cluj că ar fi vorba de crima care a avut loc în Los Angeles, pentru care e vinovat tot un român.

Nici la momentul redactării acestui material, 3 februarie, nu au fost eliberați toți românii din custodia mexicanilor. 

84 de români care voiau să meargă în vacanță în Cancun, Mexic, au fost efectiv sechestrați de autoritățile mexicane pe 31 ianuarie. Printre aceștia se aflau și clujeni. Românii se aflau acolo pentru a petrece în excursii ce au costat între 5.000 și 7.000 de euro. 

Oamenii au fost nevoiţi să predea mexicanilor inclusiv telefoanele mobile, pe lângă acte și alte lucruri pe care le mai dețineau. 

„Vă rog sunaţi autorităţile. Scriu acest post din geanta de mâna. Urgent! Nu avem acces la telefoane, paşapoarte şi carduri. Ajutor! Nu am primit apă şi nici mâncare. Autorităţile mexicane ne bruschează, suntem ţinuţi cu închişi şi mergem la toaletă însoţiţi. Guvernul Mexican a arestat practic toţii românii ajunşi la control paşapoarte. Telefoanele au fost confiscate, fără dreptul de a suna la ambasadă. Urmează să fim deportaţi cu primul zbor, peste 15 ore”, a scris pe Facebook timişoreanul Gabriel Horţ, care urma să petreacă o vacanţă în Mexic.

Timișoreanul a mai transmis că „a fost o solicitare din partea SUA de verificare, ca să nu mai primească români. Motivul ar fi că sunt foarte mulţi care fug în America prin Mexic. Guvernul Mexican a decis ca toţi pasagerii din România să ne întoarcem înapoi cu primul avion. Acum, suntem sub cheie, pe jos, fără telefon şi acte. Ni s-a spus că primim telefoanele în avionul de întoarcere”, a transmis pentru Adevărul Gabriel Horţ, cu ajutorul unei tablete. 

După 12 ore, românii au reuşit să contacteze Ambasada, iar parte dintre ei au fost îmbarcați într-o aeronavă care i-a adus înapoi în Europa.  Nu toți, însă, fiindcă se află acolo chiar și acum, la momentul redactării acestui material (3 februarie), încă nedeportați, români fără acces la telefoane și actele personale. 

Ciocul mic, altfel la închisoare

Unul dintre cetățenii români de la fața locului a transmis autorităților mexicane că dorește să sune la Consulatul României din Mexic pentru a cere ajutor în această privință, însă i s-a spus că dacă nu-și ține ciocul mic, va ajunge la închisoare, or nimeni nu vrea să petreacă nici măcar o clipă în regimul penitenciar din Mexic. 

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

Ministerului Afacerilor Externe a oferit amănunte despre demersurile întreprinse pentru cetăţenii români cărora li s-a refuzat intrarea în Mexic în 31 ianuarie.    

„Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun. În acest context, reprezentanţii ambasadei au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la situaţia cetăţenilor români şi motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.     

Potrivit datelor preliminare comunicate de autorităţile mexicane cu competenţe în domeniul migraţiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetăţenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât şi ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză”, susţin cei de la MAE.     

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competenţe în a modifica deciziile autorităţilor din statele de reşedinţă. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situaţia ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-şi nemulţumirea şi subliniind importanţa ca astfel de decizii să fie fundamentate solid şi implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetăţenilor români.      

„În cadrul dialogului, partea română a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la situaţiile generate de deciziile autorităţilor mexicane referitoare la accesul turiştilor români în Mexic şi de tratamentul la care sunt supuşi cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat. Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condiţiilor asigurate pe durata procedurilor desfăşurate în aeroport. Autorităţile române nu contestă dreptul suveran al Statelor Unite Mexicane privind decizia de acordare a dreptului de intrare pe propriul teritoriu, dar este obligatoriu ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, şi să nu genereze situaţii ofensatoare. Totodată, partea română a solicitat părţii mexicane asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii”, arată un comunicat de presă al MAE.   

Sursa citată mai spune, cu privire la cei aproximativ 50 de cetăţeni români care se află în continuare în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente şi apă pentru cetăţenii români. Aceasta au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite cetăţenilor români.

Totodată, MAE subliniază importanţa informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul MAE la secţiunile Sfaturi şi alerte de călătorie şi Atenţionări de călătorie în context COVID-19.    

„În acest context, MAE reaminteşte că, în conformitate cu informaţiile comunicate public de către autorităţile mexicane şi disponibile pe pagina de internet a MAE, la Atenţionări de călătorie în context COVID-19, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internaţional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esenţială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esenţial al călătoriei sunt respinse la frontieră şi returnate în statul de domiciliu/reşedinţă cu primul zbor disponibil”, mai indică sursa menţionată.    

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.    

Ministerul reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reaminteşte, în context, că zonele Ciudad de Mexico şi Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roşie, iar Cancun, zonă portocalie). 

Ministerul Afacerilor Externe „aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072”, conchide comunicatul de presă.

Timișoreanul aflat printre sechestrați neagă afirmațiile transmise de autoritățile mexicane

Între timp, majoritatea românilor nici nu mai vor să audă de Mexic. Indiferent de rezultatul negocierilor dintre autorităţi, ei vor să revină în ţară. 

„După aproape 40 de ore de nesomn, un zbor de aproape 13 ore, singura noastră dorinţă e să ne întoarcem în ţară. Am înţeles că autorităţile române încearcă să discute cu cei de la Ambasada Mexicului, însă foarte mulţi dintre cei care stăm aici de atâtea ore, majoritatea dintre noi nu mai dorim să rămânem în Mexic. Chiar dacă autorităţile vor decide să dea acceptul. Vrem să ne întoarcem cu bine acasă. MAE spune că a aflat de la autorităţile mexicane că am participat la un interviu. Situaţia a stat în felul următor. Am aterizat pe Aeroportul Internaţional Cancun, la ora locală 16.30. Absolut toţi cei din România am fost direcţionaţi spre o poartă. Nu ni s-a spus nimic, ni s-au luat paşapoartele, telefoanele şi am fost închişi într-un spaţiu foarte mic, fără distanţare sau alte măsuri împotriva infecţiei cu COVID”, a povestit timişoreanul Gabriel Horţ. 

Adevăratul motiv de sechestrare a românilor

Surse au informat Gazeta de Cluj că reținerea românilor pe aeroportul din Mexic ar avea legătură cu crima liderului unui clan interlop din Los Angeles, inculpatul fiind tot un român. 

Alișor Sadoveanu, pe numele său Aurel Trandafir, lider interlop din cartierul ilfovean Chitila, a fost împușcat cu un glonț în cap, în State, de către o grupare românească rivală. Bărbatul a primit primul ajutor de la polițiști americani care au ajuns la fața locului înaintea ambulanței, însă a murit la spital.

Alișor Sadoveanu era urmărit internațional de oamenii legii din România încă din anul 2018. A fost condamnat, în lipsă, la 6 ani și 4 de închisoare pentru tâlhărie. Acesta a reușit să ajungă în SUA, în Los Angeles, unde s-ar fi asociat cu o grupare infracțională românească, formată din persoane pe care acesta le cunoștea, mai ales că bărbatul în vârstă de 42 de ani era fiul lui Ion Trandafir, considerat liderul temutului clan Sadoveanu, din Chitila.

Surse din anturajul acestuia au dezvăluit că între grupul lui Alișor Sadoveanu și un bărbat originar din Buzău ar fi existat un conflict după ce acesta din urmă ar fi considerat că a fost păcălit cu aproximativ 200.000 de dolari.

Criminalul a fost prins, în cele din urmă, de anchetatorii români. 

Într-adevăr, rromii care ajung în America și se deplasează acolo cu interese murdare, o iau pe jos din aeroportul din Mexic până în Statele Unite, unde își desfășoară activitățile. 

3 COMENTARII

  1. Politica externa a României zero barat, președinte marioneta nu mai vorbesc de guvernare. O tara care se duce pe apa sâmbetei. Dintr-o putere industriala, agricultura și economica în Europa am devenit preș. Asta din cauza corupției și a statelor care ne manipulează și fac din noi ce vor. Am devenit o tara care importam inclusiv grâul trimis de noi la export asta spune totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.