Proiectul HEAR-RING, derulat de catedra ORL din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 203.100 lei în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2013, s-a încheiat.

Principalul obiectiv al proiectului HEAR-RING, derulat în perioada iunie 2013 – iunie 2014, a vizat diagnosticarea precoce a hipoacuziei, prin extinderea screeningului auditiv al nou-născutului în maternităţile din Cluj-Napoca şi Baia Mare, care nu erau incluse în Programul Naţional. Astfel, în cadrul proiectului a fost achiziţionată aparatura necesară screeningului auditiv în Clinica de neonatologie de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca şi în Secţia de Neonatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Până în acest moment, prin proiectul HEAR-RING au fost testaţi auditiv un număr de 2614 nou-născuţi, 1725 din Cluj-Napoca şi 889 din Baia Mare. Copiii care nu au trecut primul test au fost retestaţi la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj sau la Secţia ORL a Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare iar ulterior la Cluj-Napoca.

Un al doilea obiectiv al proiectului a vizat reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor purtători de implant cohlear. Astfel, în cadrul proiectului s-au achiziţionat tablete şi abonamente de internet cu ajutorul cărora pacienţii au intrat într-un program online de antrenament auditiv-verbal intensiv. Acest sistem online, implementat pentru prima dată în România, a permis realizarea cu frecvenţă ridicată, la domiciliul pacientului, a antrenamentelor auditiv-verbale cu specialişti, fără a mai fi necesară deplasarea la centrele de logopedie. S-a lucrat cu un număr de 8 pacienţi, aflaţi în diverse faze ale reabilitării. Cu această ocazie s-au dezvoltat materiale de lucru, s-au tradus broşuri şi s-a creat o bază pentru continuarea activităţilor online.

Al treilea obiectiv al proiectului a urmărit popularizarea metodei de tratament a pacientului cu hipoacuzie profundă prin implant cohlear în rândul specialiştilor logopezi care se ocupă de reabilitarea auditiv-verbală a pacienţilor în etapa post-operatorie. Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj este inclusă în Programul Naţional de Implant Cohlear şi Proteze Implantabile încă din 2005, însă pentru a obţine rezultatele aşteptate pacienţii au nevoie de o îndrumare corespunzătoare după operaţie.  Astfel, instruirea logopezilor din echipa de implementare din Cluj, Baia Mare şi judeţele învecinate a avut loc prin şedinţe online şi prin organizarea a două simpozioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.