Cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare, sondajele au început să apară unul câte unul și să arate rezultate care mai de care mai spectaculoase, iar multe dintre rezultatele au devenit ușor de intuit dacă e să ne uităm cine se află în spatele cortinei. Deși profesia de sociolog ar trebui să fire direcționată spre obiectivitate, observăm de multe ori diferențe mari între candidați, ceea ce indică că sondajele pot fi o armă tactică a controlării sau a manipulării opiniei publice, motiv pentru care observăm de multe ori diferențe mari între candidați. Pentru că anul 2019 este unul electoral, iar bătălia sondajelor este în top, vă prezentăm un material în care dezvăluim persoanele care se află în spatele companiilor ce au efectuat sondaje în acest an.

INSCOP și băieții cu ochi albaștri

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până în anul 2015, Inscop Cercetare SRL a fost condusă de Remus-Ioan Ştefureac, fostul consilier al lui George Maior, fost șef SRI. În prezent, Ștefureac este diplomat la Ambasada României în SUA, unde ambasador este Maior.  Până în 2014, asociatul lui Ștefureac în INSCOP a fost Felix Rache, fostul purtător de cuvânt al fostului premier Mihai Tudose. Despre Rache se spune că ar fi nepotul soacrei lui Mircea Geoană și un personaj apropiat de serviciile secrete. În prezent, Felix Rache se ocupă este înscris în partidul lui Ponta – Pro România, unde se ocupă de strategia de comunicare a partidului.

Ștefureac i-a vândut părțile sociale ale firmei lui Cornel Gheorghe Mihali, un cetățean din Maramureș, care locuiește în prezent în Sibiu. Potrivit profilului de Facebook, Mihali are și el o afinitate politică, fiind un susținător al USR, ducând o campanie online împotriva PSD. Alături de Cornel Mihali, INSCOP este condusă și de bucureșteanca Cornea-Luca Ada care mai deține societatea STRATEGIC THINKING GROUP SRL ce se ocupă de activități ale agențiilor de publicitate. Situația financiară a INSCOP nu arată prea bine. De când Ștefureac a plecat din firmă, societatea înregistrează pierderi și are numai un angajat.

Ultimul sondaj realizat de INSCOP arată că în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019 opţiunile electoratului s-au modificat foarte mult în ultimii doi ani. Potrivit agenţiei, cel mai mult a pierdut PSD care a scăzut cu aproximativ 20% faţă de anul 2017. Astfel, dintre românii care vor merge la urne la alegerile europarlamentare din acest an, 27,8% intenționează să voteze cu PSD, iar 26,7% cu PNL. Urmează USR cu 10%, ALDE cu 9,2% și PLUS cu 7%. De precizat că sondajul a fost demarat înainte de finalizarea negocierilor dintre USR și PLUS, motiv pentru care cele două formațiuni au fost testate separat. Ar mai depăși pragul electoral Pro România, care este cotată cu 6,6% din intenția de vot, și UDMR care ar obține 5,1%. Pentru PMP și-au exprimat intenția de vot doar 4,4% dintre respondenți, în timp ce 1,5% au ales PNȚCD și 0,8% DEMOS.

Sondajul a fost realizat la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, o fundație apropiată de CDU, partidul Angelei Merkel din Germania.

Șeful CURS ”s-a deconspirat”?

Centrul de Sociologie Urbană și Regională SRL este deținută de jurnalistul Iosif Buble ce deține site-ul stiripesurse.ro. Buble  a preluat la finalul anului 2017 institutul de la sociologul Dorel Abraham. CURS avea 18 asociați, cele mai mari cote le deținea Abraham – 35,15% acțiuni, Augustin Stoica Nica – 13,2% și Petru Mircea Capros – 10%. La capitolul situație financiară, CURS a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de aproximativ 502.400 lei, un profit de 21.600 lei și angajați.

Despre jurnalistul Iosif Buble s-a spus că s-a ”deconspirat” atunci când a susținut în urmă cu un an că protocoalele făcute de SRI cu parchetele sau alte instituții nu ar trebui declasificate

”Disperarea cu care se vorbește de către infractori despre Protocoalele SRI cu parchetele mă face să cred că ele au fost benefice. NU cred că ar trebui declasificate pentru a pune în pericol securitatea națională doar pentru că așa își doresc niște condamnați/inculpați/penali. #casăfiebine”, spunea Iosif Buble.

După afirmațiile lui Buble au urmat o serie de reacții, una dintre ele vine de la avocatul Dan Chitic care spune că Buble s-a deconspirat.

”Că-i plină presa de securiști “acoperiți” știam. Ei sunt în tot și toate! Surprinzătoare e doar prostia acestora… Clar, ordinul pe unitate se execută, nu se discută: înfierezi pe cine trebuie, te revolți de ce ți se spune, aperi tot ce ți se indică cu prețul “onoarei” (?!?) sau chiar a soldei… dar nu riscând să „decapezi” și ultima spoială de credibilitate! Orice, dar nu te dezconspiri! Că dup’aia te află toată lumea, te arată cu deștu’, și-ncepe să ți se vadă printre stelele de pe umăr și agenda din politica de comunicare a “Serviciului”! Și, odată dat în fapt, nu mai ești bun de nimic… te paște falimentu’, ca pe ceilalți, de la eRealitatea lor. Și ești scos la casat… sau în rezervă, cum se spune la ei. Vedeți… d’asta suntem unde suntem! Avem securiști mulți… da’ proști!”, susținea avocatul Dan Chitic.

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir a analizat mai în profunzime situația, adăugând un alt element de controversă: soția lui Buble, cunoscut deputat PSD, fost PNL.

„Cum se deconspiră statul paralel când se deconspiră.“Denisa Miron” de la stiripesurse (adică deputata PSD Diana Tușa, soția lui Buble) lovește din nou, iar Iosif Buble ne arată că nu a citit Biblia: ridică piatra și vorbește de inculpați, infractori și penali. Mare curaj. Desecretizarea protocoalelor este cerută de zeci de judecători, de societatea civilă pentru că aceste documente sunt baza actelor ilegale și ne-constituționale din ultimii ani. Sunt proba unei justiții secrete și paralele. Principiul democratic ne învață clar că cetățenii pot fi urmăriți, filați, arestați doar în baza unor documente la care au acces.

Oricare alt mod secret de urmărire penală înseamnă doar un securism de cea mai mizeră speță. Ori eu vreau o Românie liberă, nu o Românie a Securității 2.0. Bine măcar ca noua securitate nu e foarte inteligentă. “Denisa Miron” l-a deconspirat pe Iosif Buble de luni de dimineață. Îl și văd pe domnul Buble cum se leagă cu lanțuri de protocoale alături de Coldea, Kovesi și restul găștii. Atâta mizerie în țara aceasta, atâta ipocrizie și atâta securism. Doar uniți vom învinge acești soldați ai statului paralel. Later edit. La semnatar zice “Denisa Miron – colaborator”. Dar nu zice al cui?”, spune Daniel Dragomir referitor la afirmațiile lui Buble.

Daniel Dragomir afirmase încă din februarie 2018 că soția lui Buble, deputata Diana Tușa, fost consilier al lui Bogdan Olteanu, apoi deputat, ar semna articole cu pseudonimul „Denisa Miron”. Iar articolele contravin, de obicei, politicii promovate de PSD, partid din care face parte acum Tușa.

În cel mai recent sondaj efectuat de CURS în perioada 21 ianuarie – 6 februarie arată că PSD ar obține la alegerile europarlamentare 32% din voturi, urmat de PNL cu 22%, ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 8%. Față de măsurătoarea precedentă, intenția de vot pentru social-democrați a scăzut cu un procent, liberalii au câștigat două puncte în plus, iar ALDE staționează. Intențiile de vot sunt asemănătoare și pentru alegerile parlamentare în sondajul CURS. În topul prezidențiabililor, cota președintelui Klaus Iohannis e în ușoară revenire și urcă cu 2% față de precedentul studiu, ajungând la cota 41% dominând clasamentul prezidențiabililor. Urmează la mare distanță președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu cu doar 21%, o scădere de 4% față de studiul anterior. Următorul în top este Liviu Dragnea, președintele PSD care a înregistrat 17%, crescând cu 5%. Fostul premier Dacian Cioloș a înregistrat o scădere de 2%, ajungând la 9%. Dan Barna, președintele USR este cu mult sub intenția de vot a partidului pe care îl conduce înregistrând doar 4%.

IMAS, condusă de omul lui Soros

IMAS-Marketing si Sondaje SA este condusă de sociologul Alin George Teodorescu și asociații Teodor Czobor, Francisc  Czobor șii Jozetta Anca Anghel. Din punct de vedere financiar, societatea scârțâie, existând și o foarte mare discrepanță între cifra de afaceri și profitul declarat. Spre exemplu, în anul 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei și un profit de doar 5 mii lei. În anii precedenți, din 2012 și până în 2016, IMAS a fost pe pierderi. Cu toate acestea, în 2017 societatea a avut 41 de angajați.

Sociologul Alin Teodorescu a fost deputat PSD de Brăila între 2004 şi 2008, an în care s-a retras din politică şi s-a întors la sociologie. În 1990, Teodorescu devenea primul preşedinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcţie în care a rămas până în 1991, iar în perioada 1990-1996 a fost preşedinte al Consiliului Fundaţiei Soros în România. În 2003, fostul preşedinte al Fundaţiei a fost numit consilier personal al premierului Adrian Năstase pentru reforma administraţiei publice, iar din martie 2004 a devenit şeful cancelariei Guvernului Năstase, cu rang de ministru. În 1989, Teodorescu a intrat în PCR, iar în 1992 a fondat Institutul de Marketing şi Sondaje, IMAS, pe care l-a condus până în 2003, după care a revenit din nou la conducere. În 2006, fostul pesedist recunoştea că în perioada iulie-august 1988 a scris note informative la unul dintre sediile Securităţii din Rahova, “în total 100-150 de pagini”. Notele sale conţineau informaţii despre întâlnirile cu Silviu Brucan şi Alexandru Paleologu. Dintr-un document publicat pe site-ul justitiarul.ro rezultă că Alin Teodorescu a fost legendat din 1988 ca agent al serviciului secret maghiar AVO.

”Dl. Nicolaescu – Pe linie maghiară l-au recrutat pe Alin Teodorescu. Deci a venit un cadru al spionajului ungar sub acoperire de trimis al Institutului de economie mondială din Budapesta la Institutul nostru de economie mondială. L-a contactat pe dl. Alin Teodorescu și l-a contactat pentru acțiuni din grupul, să formeze grupul de români care să acționeze împotriva țării, a conducerii pentru ca acțiunile din România să fie credibile în străinătate că nu sunt făcute numai de unguri ci sunt făcute și de români”, se arată în document.

Ultimul sondaj realizat în luna ianuarie de către IMAS la comanda USR arată că în cazul alegerilor europarlamentare PSD a ajuns la scorul de doar 24,5%,  PNL – 23,3%, USR – 13,2%, ALDE – 12,8%.

În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile parlamentare, PSD ar obține 25,3% , iar PNL scade de la 26,1% – cat avea in decembrie, – la 22,1%. În cazul ALDE, în ianuarie, formațiunea ar fi aleasă în scrutinul pentru Parlament de 13,4% dintre românii cu drept de vot, consemnând o creștere importantă față de luna anterioară (9,6%). USR ar primi 11% din voturi, înregistrând o scădere nesemnificativă, de 0,5%, în preferințele votanților, în timp ce partidul lui Dacian Cioloș (în decembrie era contorizată Mișcarea România Împreunî, ân ianuarie – PLUS) a ajuns la 8,8%, de la 8,1%. Pro România ar obține 8,1% din voturi la alegerile parlamentare (de la 6,2%), UDMR –  4,4% (de la 4,6%) si PMP – 3,8% (de la 2,5%).

În cursa pentru prezidențiale, Klaus Iohannis este favorit în cursa pentru Cotroceni, fiind creditat cu 34,9% din intențiile de vot ale românilor, potrivit unui șondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM. Iohannis este urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), cu 12,9%, și de Victor Ponta (PRO România), cu 12,7%. Liviu Dragnea (PSD) este creditat cu 5,3%.

GSSC Avangarde

Grupul de Studii Socio – Comportamentale Avangarde SRL este administrat de  Marius Pieleanu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Şcoala Superioară de Studii Politice. Presa scrie despre Pieleanu că ar fi un mare simpatizant al PSD.  Din punct de vedere financiar, societatea Avangarde nu stă rău și nu este pe pierderi precum alte firme de sondare. În anul 2017, Avangarde a avut o cifră de afaceri de peste 970.000 lei și un profit de aproape 500.000 lei.  

În luna ianuarie, Marius Pieleani a prezentat la Antena3 rezultatele sondajului Avangarde pentru anului electoral 2019. În urma sondajului, rezultă că la alegerile pentru Parlamentul European, PSD ar obţine 33%,  PNL – 22%, USR+PLUS – 21%, ALDE – 10%. ProRomânia şi PMP nu trec pragul electoral.

Cât despre  alegerile prezidențiale, reprezentantul PSD+ALDE ar obține 36%, PNL – 32%, iar USR,PLUS – 18%. În fruntea clasamentului a fost prezentat Klaus Iohannis cu 32%, urmat de Liviu Dragnea cu 21%, Călin Popescu Tăriceanu – 20% și Dacian Cioloș cu 15%

Rezultatele au stârnit câteva reacţii, unele dintre ele exclusiv amuzante, cum ar fi, de exemplu, aceea a vicepreşedintelui PE Ioan Mircea Paşcu: „Văd că profesorul Pieleanu, alintat “sociologul național”, colegul meu de la SNSPA, dă USR + Cioloș că ar avea, nici mai mult, nici mai puțin decât … 21% în preferințele de vot ale românilor. Cu alte cuvinte, ca voinicul din poveste, cresc într-o zi, cât alții într-un an! E și firesc, la câte inițiative pozitive au în favoarea românilor de câtva timp încoace!? (Nu mă puneți să le numesc, că eu nu am habar de vreuna!?). Hai, domnu’ Pieleanu, fi generos, că nu dai de la matale, spune 25-27%, să nu fie păcat de eforturile băieților ăstora, atât de … buni români”.

La o săptămână distanţă de sondajul prezentat la Antena3, Marius Pieleanu a anunţat la RTV, rezultatele ultimului sondaj Avangarde: PSD – 34%, PNL – 24%, USR+PLUS – 13% (unde USR ar obţine 10%, iar partidul lui Dacian Cioloş nu ar trece, de fapt, pragul electoral, obţinând doar 3%); ProRomânia – 5%; PMP – 5%.  Aceste ultime două partide obţinând un scor-surpriză, de prezentare în băncile parlamentare, spre deosebire de rezultatele de la tragerea de săptămâna precedentă, când nici vorbă să fi mirosit vreo notă din parfumul succesului.

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu ce sa zic de majoritatea informatiilor, dar partea aceea cu Alin Teodorescu, ca agent al serviciilor secrete maghiare e o tampenie. (in plus are o retorica antimaghiara) Serviciile secrete maghiare se numeau AVO inainte de revolutia din 1956. Deci, daca nic imacar numele intitutiei nu stie sursa si documentul citat, atunci am dubii destul de mari si fata de restul informatiilor. Daca cineva azi ar vorbi intr-o tara vecina de securitate, inseamna ca i-au scapat cateva decenii, habar nu are de ceea ce se intampla in tara noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.