Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 26 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată, spălarea banilor în formă continuată, complicitate, în formă continuată, la comiterea infracțiunii de spălarea banilor, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, dare de mită și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în zona Piața Reșita din București, au activat două grupări infracționale, al căror nucleu era reprezentat de către doi frați ce aveau ca principală preocupare comercializarea de țigări fără marcaj fiscal, provenite, de regulă, din Republica Moldova, introduse nelegal pe teritoriul României, cu sprijinul unor cetățeni moldoveni și deținute cu încălcarea dispozițiilor legale.
Activitățile de comercializare a țigărilor provenite din contrabandă erau desfășurate în două „puncte de desfacere”, poziționate strategic la extremitățile pieței, fiecare dintre ele controlate de către unul dintre frați, după cum urmează:
1. Prima locație, denumită generic „AMANET” era situată în Piața Reșița, fiind deținută de către unul dintre inculpați. Deși pe peretele exterior al spațiului erau aplicate diverse reclame specifice unei case de amanet, în realitate în interiorul acestuia nu se desfășura nicio activitate de acest gen, fiind comercializate exclusiv țigarete provenite din contrabandă. Aprovizionarea cu țigări se realiza, de regulă, de la mai mulți inculpați ce locuiau în blocul situat vis-a-vis de „AMANET”, la scări alăturate care la rândul lor achiziționau țigările de la cetățeni moldoveni. În acest scop, coordonatorii activității infracționale recurgeau la serviciile unor membri situați pe palierele inferioare (care asigurau, concomitent, inclusiv vânzarea, „la geamul” amanetului, a țigaretelor, precum și supravegherea locului), aceștia deplasându-se la distribuitorii anterior menționați, de unde aduceau, direct în spațiul destinat vânzării, țigările provenite din contrabandă.
De regulă, pentru a evita descoperirea, asupra lor sau în spațiul amanetului, a unor cantități mari de țigări, membrii grupării achiziționau, de la distribuitori, cantități reduse de țigarete (aproximativ 10-20 de cartușe), o nouă aprovizionare realizându-se după epuizarea stocului. În același scop, țigările astfel achiziționate erau depozitate în locuri situate în apropierea „amanetului”, fie în imobilul în care locuiau liderii grupării, fie în locuințe achiziționate de aceștia pe numele unor interpuși.
Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășura după un program riguros, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând o medie de aproximativ 200 de clienți pe zi.
Activitatea grupului infracțional era riguros organizată, sarcinile fiind precis trasate de liderul grupării și respectate cu strictețe de ceilalți membri.
În acest scop s-a stabilit faptul că, pe parcursul derulării activităților ilicite, o persoană era desemnată permanent să supravegheze zona „Amanetului” și să anunțe persoana din interior, care comercializa ilicit țigarete de contrabandă, în momentul în care în proximitate își făceau apariția organele de poliție.
Tot ca o măsură de precauție, pentru a disimula activitatea infracțională și a împiedica un eventual control efectuat de către organele abilitate, pe peretele exterior al spațiului în cauză erau aplicate mai multe afișe având inscripția ,,Magazin în curs de amenajare”.
Prețul mediu al unui pachet de țigări era de 10 lei, bani primiți, de regulă, de vânzător și ocazional de supraveghetor.
La sfârșitul zilei toate sumele de bani provenite din vânzarea țigărilor erau remise unuia dintre cei trei coordonatori ai activității infracționale, aceștia realizând atât plata distribuitorilor, cât și a „angajaților”.
2. A doua locație, denumită generic „GARSONIERĂ” era situată în proximitatea pieței, comercializarea de țigarete realizându-se de la fereastra acestui imobil, fiind coordonată, pe tiparul celei de la „AMANET”, de către liderul celei de-a doua grupări infracționale.
Acest grup infracțional era organizat mai riguros decât primul, cu o structură mai opacă și mai puțini membri, elemente de natură să determine desfășurarea, în condiții de deplină „securitate”, a activităților ilicite.
Pentru a disimula caracterul ilicit al activității ilicite și pentru a oferi o justificare aparent legală a accesului clienților în imobil, liderii grupării au amenajat în acea locație un magazin alimentar.
Pentru a evita depistarea țigărilor în eventualitatea unor percheziții domiciliare, acestea erau depozitate în locuințele unor locatari ai blocului, aparent neimplicați în activitatea ilicită, dar și în alte imobile deținute de liderii grupării prin interpuși.
Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășura și aici după un program strict, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând, de asemenea, o medie de aproximativ 200 de clienți pe zi.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu în valoare de 148.659,3 lei.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unui imobil, 5 autoturisme, precum și asupra sumelor de 39.678 lei și 3.120 euro, conform comunicatului DIICOT.

Citește și: Generos, dar criminal. Dezvăluiri din dosarul milionarului clujean Dumitraș Daniel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.