DIICOT a închis dosarul Rompetrol 2, în care procurorii au dispus sechestre de 700 milioane de euro. Clasarea a fost dispusă în baza prevederii potrivit căreia ,,fapta nu este prevăzută de legea penală”.

„Prin ordonanța numărul 225/D/P/2006 din 05.12.2019, verificată pentru legalitate și temeinicie la 06.12.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale față de mai mulți inculpați și suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital, dezvăluire de informații privilegiate și utilizare de informații privilegiate”, potrivit DIICOT.

Informația a fost confirmată și de companie, care a adăugat că ,,au fost ridicate majoritatea măsurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT. (…) O măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă limitată de timp de 30 zile asupra a patru instalații ale Rompetrol Rafinare până la concurența sumei de aproximativ 106 milioane USD”.

Conform lui Silviu Mănăstire, realizatorul emisiunii Dosar de Politician, ”țeapa” în dosar ar fi de un miliard de dolari. Mănăstire a afirmat că acest dosar este unul din cele mai mari dosare de fraudă din istoria României.Virgil Popescu este președintele PNl Mehedinți.

Procurorii DIICOT au dispus și ridicarea măsurilor asiguratorii asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA.

„Totodată, prin aceeași ordonanță, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia. Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror”, se mai arată în comunicarul DIICOT.

Ancheta a început în urmă cu trei ani, în 2016. Atunci, procurorii antimafia au pus sechestru pe acțiunile rafinăriei Petromidia. Cercetările vizau fapte din perioada 1998-2003.

În dosar erau suspiciuni de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşe­lăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani.

Potrivit DIICOT, anchetatorii au investigat „iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603 milioane de dolari au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice“.

În 2016 au fost puși sub acuzare patru foști miniștri: Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu.

Mănăstire a afirmat că acest dosar este unul din cele mai mari dosare de fraudă din istoria României. Virgil Popescu este președintele PNl Mehedinți.

Procurorul general Bogdan Licu a declarat marţi că a convocat conducerea DIICOT pentru o discuţie în ceea ce priveşte clasarea dosarului Rompetrol 2 şi că, la fel ca în orice dosar, se poate formula plângere împotriva soluţiei.

“Cum aţi aflat dumneavoastră am aflat şi eu, fapt pentru care acum mă duc la sediul DIICOT ca să mă informez. Am convocat conducerea DIICOT pentru o discuţie pe această temă. Este un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare şi ca în orice alt dosar se poate formula plângere împotriva soluţiei şi atunci vom vedea”, a spus Bogdan Licu, marţi, la ieşirea din sediul CSM.

Întrebat dacă ar lua în calcul o infirmare a soluţiei de clasare în calitatea sa de procuror general, Licu a spus: “Vom vedea dacă va fi formulată plângere împotriva soluţiei, întâi se va pronunţa conducerea DIICOT. Dacă se va formula o asemenea plângere, vom vedea ce e de făcut pe parcurs”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.