Celebrul interlop clujean Simone Nelson Pop, cunoscut mai bine sub numele de Nelson Mondialu, a adus acuzaţii dure, de proxenetism, unui ”tovarăş” din Bistriţa, lui Viorel Daniel Sărmăşan, alias ”Başa”. Spusele lui Nelson Mondialu reprezintă practic un denunţ făcut în ”direct” pe un post tv şi nu este exclus faptul ca dezvăluirea să fi intrat în colimatorul celor de la DIICOT Cluj sau Bistriţa.

În scandalul declanşat o amestecă şi pe impresara şi vedeta TV Anamaria Prodan, cea care moderează emisiunea ”Gospodar fără pereche”, Nelson Mondialu sugerând că una dintre concurente, o anume Lili (pretendentă la inima gospodarului Alexandru) a vrut să-l şantajeze după ce au întreţinut relaţii sexuale, femeia cerându-i 10.000 de euro.


Nelson Mondialu, după numele din cartea de identitate Simone Nelson Pop, a devenit celebru pentru fotografiile şi filmuleţele pe care le postează pe internet, pe canalul lui de pe Youtube, în care interpretează anumite scheciuri umoristice, nu fără un anumit talent. Există un soi de narcisism în rândul unor interlopi care încearcă se se promoveze pe internet, exhibându-şi anumite calităţi de a face bani prin metode neortodoxe sau cuceririle amoroase. Un personaj controversat, dar şi pitoresc în acelaşi timp, care se afişează cu bijuterii de ordinul kilogramelor din aur atârnate la mâini, pe piept şi cu animalul de companie, o veveriţă, Nelson Mondialu, cel numit în lumea interlopă clujeană ”Bosul”, nu scapă nici un prilej de a se da în stambă pe internet şi a comenta în stil propriu anumite situaţii.

Oamenilor legii le este mai cunoscut pentru activităţile care ţin de domeniul infracţional – trafic de droguri, dar şi pentru conducerea unei bande specializată în furturi de autoturisme şi din supermarketuri în Roma, Italia.

În România a fost anchetat de către DIICOT, pentru deţinerea de pastile de ecstazy, pe care urma să le comercializeze într-o discotecă din campusul studenţesc clujean Haşdeu. Totuşi, cu toate problemele legate de nerespectarea legii, inclusiv arestarea sa preventivă de către Curtea de Apel Cluj prin anul 2004, conform site-lui instanţelor clujene, Nelson Mondialu nu are în prezent probleme cu legea penală în România.

 

S-a contrat cu Prodanca, dar de fapt a arătat spre Başa

Denunţul, sau mai bine spus autodenunţul lansat involuntar sau nu, care îl vizează pe ”Başa” alias Viorel Daniel Sărmăşan, a fost făcut în contextul ”războiului” mediatic pe care Nelson Modialu îl poartă cu vedeta TV şi impresara Anamaria Prodan. Totul se pare că a pornit de la faptul că aceasta ar fi făcut un comentariu negativ la adresa ”vedetei” clujene în cadrul unei emisiuni TV, fapt care a generat reacţia acestuia. Nelson Mondialu a răspuns, iar Anamaria Prodan a a postat pe internet poze cu mesajul pe care l-a primit de la Nelson Mondialul, în care interlopul îi spune că va dezvălui întâmplări din trecutul ei şi că o va bloca pe Facebook. Aceasta a arătat că „…..am primit un mesaj de ameninţare de la Nelson Mondialul,……. asta pt. că am vb cică urît la adresa lui”, postând în acelaşi timp pe Facebook  şi un print screen cu mesajul pe care i l-a trimis interlopul. În chestiuni de acest gen, adevărul este undeva la mijloc, dar aproape că nu mai are importanţă cine a declanşat scandalul. Nelson Mondialu o dată stârnit este greu de oprit.

Concret acesta a dezvăluit faptul că a fost şantajat de una dintre concurentele emisiunii pe care Anamaria Prodan o moderează şi i-a atras atenţia acesteia că nu ”realizează că sădeşte speranţa în inima barbaţilor” înscrişi în competiţie, care la final vor fi dezamăgiţi de femeia pe care o vor lua de soţie. Apoi a dezvăluit faptul ca a întreţinut relaţii amoroase cu ”Lili”, una dintre concurente şi a povestit cum tânăra pretendentă la inima gospodarului Alexandru a vrut ”sa-l facă” de 10.000 de euro. Fără nici o perdea, într-o exprimare prolixă şi extrem de pitorească Nelson Mondialu descrie întreaga întâmplare.

”Zice: «Auzi, ca să nu ai probleme şi ca să nu mergi la puşcărie că tu ai mai fost şi eşti recidivist, 10. 000 de euro». Dacă nu, pleacă şi depune declaraţie la procuror direct că e minoră, că e din aia, e din aia…. ioi, ioi, ioi… când am auzit! Am dat blocaj! Vreo oră am stat aşa şi în ora aia am citit mesajele de vreo 20 de ori şi am zis să deblochez. Cum am deblocat, pagina, nu era nimic, nicio poza, nimic.

Cum am deblocat, mesaj! Atunci am scris: ”Tu ce eşti, bărbat sau femeie?”. Şi atunci i-am zis să-mi dea nr. de telefon să vorbim. Cât timp am dat blocaj o oră, eu am citit mesajele şi mi-am dat seama că mesajele nu sunt scrise de ea, ci de bărbat. Când mi-am dat seama cum stă treaba i-am spus că nu e femeie, ci bărbat şi i-am spus că VIN LA BISTRIŢA. AM DAT DOUĂ TELEFOANE ŞI AM ÎNTREBAT CINE SUNT ASTEA DOUĂ şi au spus că sunt ALE LUI BAŞA şi că le BAGĂ PE TREABĂ. I-am spus că au fost la mine, nu mi-au furat nimic, dar că MI-AU CERUT 10.000 DE EURO CA SĂ NU MEARGĂ LA POLIŢIE. Mi-a zis să nu-mi fac probleme că AMÂNDOUĂ SUNT BĂGATE PE TREABĂ. Am făcut rost de nr. domnului BAŞA şi l-am sunat şi i-am spus că eu nu plătesc pentru ceva ce nu greşesc. I-am spus: ”TU-MI TRIMIŢI PARAŞUTELE ASTEA, care nu-şi revin nici peste 6 luni ce am dat în ele şi cu asta s-a terminat. Mă, eu nu am vrut, dar după ce am vazut manevra pe care au vrut să mi-o facă, am aflat că astea au fost plecate pe la Constanţa, pe la turci”, a povestiti interlopul clujean.

”Diarea” verbală a lui Nelson Modialu este de neoprit, fiind focalizată pe Anamaria Prodan: ”….. Anamaria Prodan şmechera s-o găsit să-mi facă mie ciudă. Bă, dacă observaţi, toate panaramele îşi deschid emisiune TV. La noi toate paraşutele depravate au emisiune TV. Dacă nu are emisiune TV, are casa de modă. Auzi, tu femeie, ţi-ai deschis emisiune. Ţi-ai deschis, ai dus toate paraşutele să nenoroceşti… le-ai pus la oamenii aia speranţă. Speranţa că-şi vor găsi o nevastă vedetă. Pentru că acolo, când ai ajuns în emisiunea aia, atâta timp, atâtea luni de zile, oamenii se uită deja, tu eşti o vedetă. O vedetă în sensul cuvântului, nu un star cinema, vedetă…. vede tot, te vede toţi. Întelegi? Te vede toţi. Păi şi atunci tu vrei să-i nenoroceşti pe oamenii aia care şi-a pus toată încrederea în tine? Nu se poate aşa ceva. Imposibil asa ceva”.

Nelson Mondialu povesteşte cu lux de amănunte că tentativa de a-l ”face” de bani, a fost sortită eşecului şi doct, explică unde a greşit concurenta Lili de la emisiunea ”Gospodar fără pereche”, ”furnizată” interlopului pe filiera lui Başa: ”…..Deci, Lili e calificată. Aţi vrut să-mi luaţi 10.000 de euro, paraşute imperiale ce sunteţi, că am bagat în voi trei zile. Aţi vrut să-mi luaţi 10.000 de euro, panaramelor, pe mână cu ăla. (”Başa”?????). Aţi crezut că l-aţi prins pe… Fernando de la Cluj. Pe Fernando l-au ars… tot aşa de la Bistriţa. Pe mine nu a fost loc. Cum, mă? Ca să arzi un om, te interesezi de el. Cum? Dacă mergi să spargi un magazin mergi ziua acolo, te uiţi câte alarme are, câte închizatori, dacă cumva pe uşa pe care intru, din anumite motive, se va bloca, am o alta ieşire? Pai, asa e şi aici. Vii să-l arzi pe Nelson, dar v-am dat eu. Subiect, ecuaţiuni şi alte d-astea. Aşa că gospodarule Alexandru Avramiuc, te rog… Vă daţi mă voi seama unde le-a dus? Pe iaht? Bine, banii ăştia pe care-i cheltuie acum îi scot din reclame de publicitate. Bune putorile, bune……………..Băi, oameni, prostia zace în România. Prostia e condusă de oameni destepţi….”.

Involntar sau nu, Nelson Mondialu l-a dat în ”primire” pe ”Başa”, l-a ”sifonat” cu guriţa proprie. Că amatorii de la DIICOT s-au autosesizat sau nu, este o altă mâncare de peşte. În mod normal ar fi trebuit ca împreună cu cei de la ”crimă organizată” să ştie că proxenetismul a devenit o mega-afacere din care se câştigă la greu, iar situaţia este practic scăpată de sub orice control atât în Cluj, cât şi în Bistriţa. Se pare că pentru cei de la ”antimafia”, problema a devenit asemănătoare cu zicerea dintr-un cunoscut banc. Pe ei ”nici nu-i interesează şi în acelaşi timp nu au habar de nimic”.

 

Client cu state vechi şi dosare întocmite de DIICOT

”Tovarăşul” din Bistriţa a lui Nelson Mondialu, Başa, alias Viorel Daniel Sărmăşan, este unul din ”clienţii” de top ai DIICOT Bistriţa-Năsăud, el fiind  cercetat pentru constituirea unor unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea unor infracţinui de natură economică şi mai nou şi trafic de droguri.

Practic începând cu anul 2006, Başa a intrat în vizorul oamenilor legii, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, procurorul Ioan Lumperdean de la Biroul Teritorial al DIICOT Bistriţa-Năsăud, fiind cel care a instrumentat dosarul în cauză dar şi alte anchete care l-au vizat pe acesta. În 2006, o primă propunere de arestare preventivă a fost respinsă de un judecător bistriţean. În 2007 o altă anchetă l-a vizat pe Başa, tot pe infracţiuni de domeniul ”crimei organizate”.

Anul 2012 îi aduce prima condamnare, la 4 ani de închisoare, pentru comiterea unor infracţiuni de natură economică. Între timp prin 2006 a compărut într-o anchetă ce viza o tâlhărie, în calitate de martor, iar în 2008 şi 2009 a fost arestat prevenitiv în  alte cauze. În 2016 DIICOT Bistriţa îl trimite în judecată ca lider al unui grup infracţional organizat în scop de înşelăciune, fals şi uz de fals, alături de alte 11 persoane. Acesta a obţinut prin diverşi interpuşi, pentru firmele pe care le deţinea, 455.830 euro, 715.237 lei şi 87.120 de franci elveţieni.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Lumperdean, la începutul anului 2007, în cursul lunii ianuarie, Viorel Sărmăşan, zis Başa, „a iniţiat şi constituit împreună cu Nicoleta Iurescu, Veronica Sfrângeu şi Florica Bruj, un grup infracţional organizat în scopul săvârşii infracţiunilor de înşelăciune prin folosirea unor mijloace frauduloase, constând în înscrisuri false privind veniturile salariale şi vechimea în muncă, «produse» prin infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, pentru obţinerea unor sume de bani pentru contractarea unor împrumuturi bancare, sume de bani ce urmau a fi folosite pentru finanţarea unor activităţi ale firmelor SC Lincaliz IFN SA, SC Combaşa SRL şi SC Şogotrans SRL, la care el sau alţi apropiaţi ai lui erau asociaţi sau administratori, fie în interesul personal al unora dintre membrii grupului”. Sărmăşan era cel care coordona activităţile grupului şi cel care a cooptat membri, în timp ce Nicoleta Iurescu, cea care se ocupa de contabilitatea firmelor lui Sărmăşan, Veronica Sfrângeu – angajata Lincaliz SRL dar şi administrator împuternicit al SC Şogotrans SRL, precum şi Florica Bruj – asociat şi administrator al SC Combaşa SRL, aveau roluri bine determinate, de a falsifica actele care urmau să fie depuse la bănci de persoanele interpuse pentru a obţine credite bancare.

În martie 2017 Başa este arestat preventiv din nou, de data aceasta într-un dosar de trafic de droguri, alături de Coman Nicola-Roxana, Costin Iosif, Dreptate Norbert, Paşca Petruţa, Vlaicu Alexandru-Cristian, Pop Radu Dan, Purelu Anamaria-Gabriela, Iedean Robert Mihai şi Boldi Paul Alin. Din acest lot de 10, au fost arestaţi preventiv 7 inculpaţi, iar 3 în arest la domiciliu.

Conform deciziei magistraţilor bistriţeni, „În baza art. 226 Cod procedură penală rap, la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală şi art. 202 alin. 1, 2 Cod procedură penală :Admite propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT-Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 57D/P/2016, privind pe inculpaţii S.V.D., C. N.R., C.I., D.N., V.A.C., P.R.D., şi I.R.M., ca fiind întemeiată şi în consecinţă :-dispune arestarea preventivă a inculpatului S.V. D (Sărmăşan Viorel Daniel), cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma iniţierii şi constituirii, prev. de art. 367 alin 1 din C.p., a infracţiunii de efectuare de operaţiuni ilegale cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, în formă continuată, prev. de art. 16 alin 1 din Legea 194 / 2011 cu aplicarea art. 35 alin 1 din C.p. totul cu aplicarea art. 38 alin 1 din C.p. şi a art. 41 alin 1 din C.p., fapte pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi şi respectiv 6 luni la 3 ani sau amendă, pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă”.

 

Activitatea lui başa a început prin Hotel Diana

Denunţul făcut de Nelson Modialu arată o altă faţetă a preocupărilor infracţionale ale lui Başa, de proxenetism, domeniu în care interlopul bistriţean se pare că ar avea vechi state de serviciu, conform unor surse apropiate unor structuri locale de informaţii, undeva de prin anii 2006, când acesta a gestionat un club de noapte care a funcţionat undeva în incinta Hotelului ”Diana”.

Fetele care ”prestau” în locaţia respectivă, proveneau majoritatea din R. Moldova, iar stabilimetul respectiv a fost vizitat la greu de ”grei” din poliţie, structuri de informaţii, procurori şi judecători.

Dezvăluirile lui Nelson Mondialu nu fac de fapt decât să confirme lucruri deja cunoscute de anumiţi iniţiaţi. În Bistriţa există reţele, grupări specializate în traficul de persoane, de carne vie şi proxenetism, iar unele din acestea alimentează ”piaţa” clujeană.

 

Doru Costin

3 COMENTARII

  1. […] În scandalul declanşat o amestecă şi pe impresara şi vedeta TV Anamaria Prodan, cea care moderează emisiunea ”Gospodar fără pereche”, Nelson Mondialu sugerând că una dintre concurente, o anume Lili (pretendentă la inima gospodarului Alexandru) a vrut să-l şantajeze după ce au întreţinut relaţii sexuale, femeia cerându-i 10.000 de euro, potrivit gazetadecluj.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here