La începutul acestei luni, DIICOT a anunţat că face o amplă percheziţie la firme precum Premium Lubricants, Toyota, Mercedes, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini,  etc, într-un dosar de evaziune legat de reciclarea uleiurilor uzate. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 30 de milioane de euro. La conducerea Premium Lubricants şi a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile s-a aflat Dan Mihoc, fost ofiţer de Securitate, împotriva căruia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) a depus o plângere penală acuzându-l că în perioada comunismului a participat la un atentat.

 

DIICOT tot încercă o spargă o ”nucă tare” în interiorul căreia se fac afaceri de zeci de milioane de euro cu uleiuri uzate de maşini. În urmă cu doi ani, procurorii acestei direcţii anunţau că fac 25 de percheziţii pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile. În această speţă, în care au fost reţinute nouă persoane, prejudiciul estimat era de 15 milioane de euro, iar membrii grupării erau acuzaţi de spălare de bani şi de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obţinută din uleiuri minerale.

De atunci şi până acum din dosarul respectiv nu s-a concretizat nimic în sensul vreunei condamnări definitive.

La începutul acestei luni, procurorii DIICOT au mai încercat o dată. Potrivit anunţului, procurorii au făcut percheziţii la mai multe firme de pe piaţa auto care s-ar fi folosit de documente emise de societăţi de reciclare a uleiurilor pentru a nu plăti o taxă de mediu. Sedii din ţară ale unor giganţi din industria auto, precum Toyota, Mercedes, Mol sau Connex Distribution au făcut obiectul a 53 de percheziţii în Bucureşti şi în 22 de judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 29 de milioane de euro. De asemenea, descinderile oamenilor legii au vizat sedii şi puncte de lucru ale firmei Premium Lubricants SA care ar fi eliberat certificate de mediu care justificau reciclarea de uleiuri arse de către marile firme importatoare. Pe baza acestor certificate, importatorii de uleiuri nu ar mai fi plătit taxa de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, aflat în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate. Potrivit anchetatorilor, reciclarea ar fi fost făcută pe hârtie, fiind justificată în faţa organelor fiscale dar, în realitate, uleiurile arse erau depozitate în condiţii improprii.

 

Nimic nu se mişcă fără puţin ”bum-bum”

Până acum ceva vreme, şeful de la Premium Lubricants şi al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de automobile a fost Dan Mihoc, acuzat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) că ar fi organizat, împreună cu teroristul Ilici Ramirez Sanchez, alias “Carlos Şacalul”, atentatele cu colete explozive, trimise lui Paul Goma, Şerban Orăscu şi Nicolae Penescu.  IICCR susţine că Dan Mihoc era, la începutul anilor 80, secretar 2 al Ambasadei României la Bonn.

Potrivit sesizării depuse de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, după operaţiunile din 1981, Mihoc “a avut o cădere nervoasă şi a fost transferat la o altă unitate, lucrând din anul 1983 la serviciul pentru America de Nord şi la cel pentru Europa Occidentală.”

În noaptea de 21 februarie 1981, o bombă a explodat în clădirea postului de radio „Europa Liberă” de la Munchen. Deşi au fost afectate birourile redacţiei în limbă cehă, atacul fusese programat împotriva departamentului românesc al „Europei Libere”. Atentatul fusese executat de celebrul terorist Carlos, la comanda Securităţii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a depus în data de 7 noiembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o sesizare penală privind fapte de terorism săvârşite de către generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă, respectiv de către cinci foşti diplomaţi ai Ambasadei Republicii Socialiste România la Bonn (Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu şi Ion Grecu). Sesizarea IICCR este însoţită de material probator constând în documente de la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fostă Securitate comunistă est-germană), AVH (securitatea comunistă ungară), adrese oficiale şi alte mărturii din diferite surse.

Pe de altă parte, Mihoc a declarat de-a cursul timpului că nu a avut nici o legătură cu acuzaţiile formulate de IICCR, acuzaţiile fiind fantasmagorice. Mihoc recunoaşte că în perioada respectivă s-a aflat în Germania, fiind ofiţer de Securitate, dar pe teritoriul ţării respective a desfăşurat ”doar activităţi economice şi tehnico-ştiinţifice”.

uleiuri uzate

Nici o problemă din partea companiilor vizate de ancheta DIICOT

Potrivit unui punct de vedere emis de Premium Lubricants, ”Firma Premium Lubricants SA a fost solicitată, împreună cu alte 44 firme importatoare de lubrifianţi, să pună la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  o serie de documente aferente anilor 2011-2013. Firma noastră a răspuns imediat acestor solicitări şi a pus la dispoziţia organelor de control toate documentele solicitate. În cadrul articolului se menţionează că „sunt suspiciuni că firma Premium Lubricants SA ar fi eliberat certificate de mediu care justificau reciclarea de uleiuri arse de către marile firme importatoare”, subliniem clar şi argumentat că firma noastră este importatoare de lubrifianţi şi nu are în obiectul de activitate, colectarea şi reciclarea uleiurilor uzate, aceste activităţi fiind autorizate de către Ministerul Mediului, iar firmele autorizate sunt publicate pe site-ul acestei instituţii. Prin urmare, afirmaţia din articolul dumneavoastră este total neadevărată şi aduce prejudiciu societăţii noastre, fapt pentru care solicităm dreptul la replică cu publicare imediată. Menţionăm că, în calitate de producători şi importatori pentru lubrifianţi, Premium Lubricants a respectat întotdeauna legislaţia română , răspunzând cu toată transparenţă solicitărilor venite din partea organelor de control”.

De asemenea, Toyota România apreciază că „urmare a solicitărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Toyota România a pus la dispoziţie, cu promptitudine şi bună credinţă, toate documentele solicitate de către organele de cercetare penală. Precizăm că în relaţia cu Administraţia Fondului de Mediu, obligaţiile de declarare şi plată au fost îndeplinite cu sinceritate, nepunându-se problema veridicităţii şi legalităţii operaţiunilor de gestionare a uleiurilor uzate. Pe această cale, menţionăm că vom continua să răspundem de fiecare dată cu promptitudine şi transparenţă solicitărilor venite din partea organelor de control”.


Prejudiciu de 29 milioane de euro

În urma cercetărilor s-a stabilit că unii operatori economici care au introdus uleiuri industriale pe piaţa naţională ar fi evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive care atestau îndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea uleiurilor uzate.

În acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferenţa dintre cantităţile corespunzătoare obligaţiilor anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate.

Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 de milioane de euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.