Din 2014, Tribunalul Cluj nu a mai format complete specializate pe fapte de corupție, astfel că există prezumția ca dosarele de corupție din cadrul acestei instanței să trebuiască să fie rejudecate. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instanței spune că aceste complete au fost formate în 2007 și ele sunt în vigoare. Printre dosarele cu semne de întrebare se numără cele în care au fost judecați sau sunt în continuare judecați oameni de afaceri, politicieni sau directori de instituții publice cum ar fi Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Cluj, Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, omul de afaceri Călin Stoia, Stefan Cadar, patronul firmei de transport Fany, etc.

Din 2014, Tribunalul Cluj a uitat să înființeze complete specializate pentru fapte de corupție. Astfel, procese precum cele în care au fost sau sunt judecați oameni de afaceri, directori de instituții sau politicieni acuzați de fapte de corupție ar trebui să fie lovite de nulitate și rejudecate în cadrul unui complet specializat. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instanței spune că respectivele complete au fost desemnate în 2007, iar judecătorii din dosarele respective sunt specializați să judece acest gen de dosare.

La Tribunalul Cluj, între anii 2007 – 2013, colegiul de conducere a dispus formarea unor complete specializate pentru judecarea faptelor de corupție, însă, din 2104, după reorganizarea judiciară a instanțelor, această decizie nu a mai fost luată. Ca urmare a intrării în vigoare a Noului Cod Penal, din 3 februarie 2014 se reconfigurează completurile secţiei penale sub denumirile din noua legislaţie, astfel că nu se mai înfiinţează completuri specializate pentru judecarea cauzelor de corupţie.

În această ordine de idei există mai multe voci din sistemul judiciar care atrag atenția asupra faptului că în dosarele de corupție ar fi iminentă declararea sentințelor drept nule, fapt care ar duce la rejudecarea cauzelor însă din stadiul de fond.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Simona Trestian spune că respectivele complete specializate au fost înființate în 2007 și, după 2014, nu a mai fost reluată discuția asupra lor, cu toate că legea 78/2000 o contrazice pe aceasta. Acest lucru nu ar duce deloc la rejudecarea dosarelor respective pentru magistrații care au prezidat procesele respective sunt ei înșiși specializați pe fapte de corupție.

”Completele specializate pe faptele de corupție au fost stabilite în 2007 cu judecători specializați pe fapte de corupție. În 2014, în cadrul colegiului de conducere a instanței, nu s-au mai repus în discuție completele respective pentru că, oricum, judecătorii din cadrul lor sunt specializați pe fapte de corupție”, a declarat judecătorul Simona Trestian, purtătorul de cuvânt al instanței.

Cine ar putea beneficia de pe urma lipsei completelor specializate pe fapte de corupție

Printre dosarele care ridică probleme din cauza acestui aspect se numără cel al omului de afaceri Călin Stoia. El a fost judecat la Tribunalul Cluj pentru trafic de influenţă și condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei.

Calin Stoia

Un alt dosar este cel al fostului șef AJOFM Cluj, Daniel Don, care a fost trimis în judecată în 2016. Procesul este încă pe rol.

Horea Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, a fost trimis în judecată în 2014 sub acuzațiile de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani. În 2017 a fost condamnat definitiv, în momentul acesta aflându-se la închisoare.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată în 2016 pentru fapte de corupție, procesul lui aflându-se și acum pe rolul Tribunalului Cluj.

Catalin Chereches

Fostul șef al ISCTR Cluj, Pop Rareș, a fost trimis în judecată în 2014 și condamnat în primă instanță la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Ceilalți doi inculpați din dosar, inspectorul de la Cluj, Crișan Claudiu a fost și el condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare, iar Radu Dohotar a primit pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Patronul firmei de transport Fany, Stefan Cadar a fost trimis în judecată în 2014 pentru infracțiuni de corupție, iar în 2016 a fost condamnat la 2 ani și 8 luni cu executare, soția lui la 3 ani cu suspendare, iar societatea de transport Fany a primit o amendă penală de 50.000 de lei.

Astfel, în opinia unor specialiști în drept penal, judecarea acestor persoane de către un complet nespecializat pe fapte de corupție ar duce la anularea sentințelor.

Completele specializate

Prin Legea nr. 161/2003, Parlamentul a modificat Legea nr. 78/2000 privind descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, printre articolele modificate atunci și aflate și în prezent în vigoare fiind articolul 29. Aici se arată, fără echivoc, că, “pentru judecarea în primă instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Legea nu face, așadar, nicio distincție între judecătorii, tribunale, curți de apel sau Înalta Curte de Casație și Justiție, absolut toate aceste instanțe fiind obligate să o respecte, dacă judecă spețe cu infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000. Este vorba despre infracțiuni de luare de mită, de dare de mită, de primire de foloase necuvenite, trafic de influență, de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție (abuzul în serviciu contra intereselor publice, abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, șantajul etc.) sau infracțiunile în legătură directă cu infracțiunile de corupție ori infracțiunile împotriva intereselor financiare al Comunităților Europene.

Ce spune legea despre completele specializate

Potrivit LEGII nr. 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, Articolul 29 (1) Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.

Potrivit LEGII nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităților publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

Articolul 29 va avea următorul cuprins:

„Art. 29. – (1) Pentru judecarea în prima instanţa a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate.

(2) La judecătorii, tribunale şi curţile de apel, completele specializate sunt formate din 2 judecători.”

1 COMENTARIU

  1. Completul stabilit sa imi judece dosarul in anul 2016 a fost III F.In conformitate cu decizia Colegiului Director la Tribunalului Cluj din anul 2005 cand au fost stabilit complete specializate la completul III F este doamna judecator Ilies Ariana nu domnul Judecator Lupea Marius.Aici nu se pune problema ca judecatori nu sunt specializati, dar cel mai important este numarul completului specializat sa judece cauza, apoi din cine este el compus.In concluzie, raportat la adresele oficiale ale Colegiului Director al Tribunalului Cluj dosarul meu trebuia judecat atat pe fond cat si in camera preliminara de doamna judecator Ilies Ariana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here