Dinel Staicu scapa de puscarie
Decizia de anulare a condamnarii lui Dinel Staicu, devalizatorul BIR, i-a luat prin surprindere pe CSM-isti care au sesizat Inspectia Judiciara sa verifice daca nu cumva s-a strecurat vreo eroare in decizia judecatorilor. Cu toate acestea, sunt mici sansele ca eroarea sa existe daca e sa tinem cont de faptul ca numele ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, a socrului sau, ori al lui Valeriu Stoica au fost amintite in dosarul devalizarii bancii.
Acuzat de devalizarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR), Dinel Staicu a fost condamnat definitiv in vara anului trecut la 7 ani de inchisoare si la plata unor sume de bani. Insa, inainte du o zi de pronuntarea sentintei, Staicu a fugit din tara. Dintr-o intamplare, el a fost prins la scurt timp de politistii ungari, care l-au trimis in tara.
Insa, la sfarsitul lunii trecute, Dinel Staicu a depus la Curtea de Apel Bucuresti o contestatie in anulare si, culmea, magistratii au dispus casarea hotararilor prin care el a fost condamnat. Magistratii au considerat ca in cazul lui Dinel Staicu exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca o alta instanta s-a pronuntat pe acuzatiile faptice aduse omului de afaceri. Completul de judecata din dosarul BIR nu a constatat acest lucru si l-a condamnat pe Dinel Nutu la sapte ani de inchisoare. Prin decizia luata miercuri instanta a constatat ca, intr-o alta cauza, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca Dinel Staicu nu se face vinovat de acuzatiile pentru care a fost judecat si condamnat in dosarul BIR. Astfel, la Craiova, in recurs, s-a judecat o plangere facuta de un petent nemultumit de o decizie a procurorilor craioveni care il scoteau de sub urmarire penala pe Dinel Staicu. La acel moment, instanta craioveana a respins plangerea acelei persoane, constatand astfel, definitiv, ca Dinel Staicu nu este vinovat de faptele pentru care a fost judecat in dosarul BIR.
Aceasta decizie a judecatorilor i-a luat prin surprindere pana si pe membrii CSM, care au declarat ca vor incepe o ancheta vizavi de modul in care colegii lor au anulat sentinta lui Dinel Staicu.
“Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele aparute in mass-media in legatura cu decizia Curtii de Apel Bucuresti de a anula executarea condamnarii la sapte ani de inchisoare primita de Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor
(BIR). In raport de continutul articolelor de presa, Serviciul de inspectie judiciara pentru judecatori urmeaza a efectua verificari prealabile”, arata un comunicat al Consiliului.
Cine este in spatele lui Staicu
Daca devalizatorul BIR nu a reusit sa scape de pedeapsa fugind din tara, dorinta lui i-a fost implinita chiar de cei care ar fi trebuit sa il condamne: judecatorii. Insa acest lucru nu ar trebui sa uimeasca pe nimeni, daca se tine cont ca in urma cu patru ani, un pagubit din devalizarea BIR a dezvaluit, intr-o plangere penala, ca nu doar Dinel Staicu si celelalte persoane condamnate anul trecut sunt implicati in devalizarea BIR.
Conform plangerii penale (numarul 15876 din 7 august 2008, inregistrata la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) facuta de Toma Balasoiu, actionar al BIR, el i-a acuzat de implicare in aceasta afacere pe actualul Ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, dar si pe socrul lui, avocatul Calin Zamfirescu.
„Predoiu, care face parte din categoria «gulerelor albe», desi a stiut foarte bine ca este incompatibil cu functia de ministru al Justitiei, deoarece a avut/are un interes personal vital/familial intr-un act de coruptie la nivel inalt, a acceptat ministerializarea sa”, sustine reclamantul Balasoiu.
Actionarul BIR face referire in plangerea sa la faptul ca ministrul ar fi incompatibil avand in vedere calitatea sa de „co-proprietar al societatii civile de avocati Zamfirescu-Racoti-Predoiu”.
Totodata, Toma Balasoiu spune ca ministrul s-ar fi „angajat” in litigii privind „lichidarea majoritatii bancilor romanesti carora li s-a declansat procedura de faliment, printre care si devalizarea frauduloasa a BIR”.
„Relatia de familie a d-lui Predoiu cu urmaritul penal Calin Zamfirescu si raporturile de afaceri cu SCA Zamfirescu-Racoti-Predoiu au fost – in mod cert – factorii determinanti ai solutionarii de urgenta a dosarului 194/P/03 privind falimentarea BIR prin scoaterea de sub urmarire penala a socrului d-lui Predoiu si a celorlalti invinuiti in dosarul mentionat”, noteaza in plangerea sa Balasoiu.
„Desi din declaratia de interese a d-lui Predoiu rezulta ca si-a cesionat partile sociale pe care le detinea la SCA Zamfirescu-Racoti-Predoiu, se constata de fapt ca, in prezent, in inscrisurile folosite de societate in diverse cauze aflate pe rolul instantelor atat in antetul inscrisurilor societatii, cat si pe stampila acesteia, continua sa figureze numele Predoiu. Mai mult decat atat, SCA prezinta in orice litigiu in care sunt angajati avocati ai acestei societati ca titlu de marca si numele Predoiu, inclusiv prin aplicarea stampilei, pentru a face cunoscut instantelor si partilor in litigiu ca, in calitate de aparator, este angajata o personalitate importanta de inalt rang guvernamental, nimeni altul decat ministrul Justitiei”, se arata in plangere.
Predoiu, Valeriu Stoica, etc…..
Directia Nationala Anticoruptie a decis, in 24 aprilie, scoaterea de sub acuzare a celor 14 persoane implicate – printre care fostul prim-viceguvernator BNR Emil Iota Ghizari si fostul viceguvernator BNR Mihai Bogza – in lichidarea Bancii Internationale a Religiilor, procurorii apreciind ca nu sunt probe.
Si avocatii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu (socrul actualului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu-n.r.) au fost scosi de sub urmarire penala pentru infractiunea de abuz in serviciu, deoarece „nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii”.
Actionarul BIR Toma Balasoiu contesta solutia DNA si sustine in plangerea sa adresata Parchetului Inaltei Curtii de Casatie si Justitie ca ministrul Catalin Predoiu ar fi fost numit ca urmare a legaturii dintre avocatii Calin Zamfirescu, Arin Stanescu si Valeriu Stoica (lider PDL- n.r.).
„Tot o forma a conflictului de interese si a traficului de influenta este si numirea in functia de secretar de stat a doua persoane foarte apropiate d-lui Catalin Predoiu. In acest sens reamintim ca presa a relevat faptul ca Radu Constantin Ragea a detinut o firma de consultanta avand ca asociat pe domnul Predoiu (SCP&Farus Strategies SRL) si ca Gabriel Tanasescu a fost coleg de facultate cu Predoiu. Evolutia evenimentelor petrecute de la ministerializarea d-lui Predoiu dovedeste ca in Romania coruptia si-a extins influenta sufocanta la cel mai inalt nivel, manifestandu-se cu pregnanta la nivelul structurilor statului, ale puterii executive si ale serviciilor publice, motiv pentru care sanctionarea faptelor de coruptie a devenit o necesitate fundamentala atat la nivel national, cat si la nivelul comunitatii internationale”, spune Balasoiu.
Totodata, acesta afirma ca numirea in functia de ministru a lui Catalin Predoiu a fost „un troc”, vizand scoaterea de sub urmarire penala a socrului sau, Calin Zamfirescu, si „asigurarea reinscaunarii lui Daniel Morar in functia de sef al DNA”.
In sentinta din noiembrie 2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), judecatorii cereau procurorilor DNA punerea sub acuzare a magistratilor care au solutionat dosarul comercial BIR, a avocatilor firmei implicate in lichidarea bancii, precum si a fostului prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In opinia magistratilor instantei supreme, avocatii Arin Octav Stanescu si Calin Andrei Zamfirescu pot fi acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in scopul obtinerii de foloase injuste (articolul 11 alineatul 1 din Legea 78/2000 si articolul 246 Cod penal).
Dupa un an si jumatate, procurorul DNA Maria Trandabat a decis ca Stanescu si Zamfirescu nu pot fi acuzati, deoarece „nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii” de abuz in serviciu.
Razvan Robu