Candidatul independent sprijinit de PSD, Dinu Criste susţinea în momentul în care şi-a lansat candidatura că dacă iese primar va fi suspendat temporar din funcţia de preot. Decizia va rămâne definitivă dacă până la data de 26 aprilie, Criste îşi depune candidatura pentru Floreşti.

 

Mai multe bătăi de cap pentru Andreicuţ

Gazeta de Cluj a vorbit cu Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, care a declarat că Dinu Criste nu a adus ”multă cinste” Bisericii Ortodoxe Române.

În prezent Criste a oficializat câteva ceremonii la o bisericuţă din comuna Floreşti, însă fără a avea o parohie proprie.

„Nu este un preot în toată regula. Desigur, noi ne-am dat acordul să ţină slujbe la o bisericuţă din Floreşti, unde nu sunt foarte mulţi enoriaşi. Dar suspendarea lui Criste nu va provoca mare pagubă pentru Biserică. De asemenea nu sunt încântat că a ales să candideze pentru scaunul de primar şi nici nu ne aduce cinste asocierea lui cu partidele politice. În momentul în care acesta îşi depune candidatura îl voi suspenda din funcţie ” a declarat ÎPS Andrei Andreicuţ.

 

O lună fără preoţie

Conform deciziilor BOR, Criste va fi suspendat doar pe durata alegerilor locale şi dacă prin absurd ajunge primar, pe durata mandatului.

Însă ÎPS Andrei Andreicuţ s-a arătat deranjat de faptul că Dinu Criste se foloseşte de poziţia sa religioasă pentru a atrage voturi. Cu toate astea,  Dinu Criste îşi poate relua activitate, implicit să fie repus în funcţie în cazul în care nu devine primar al Comunei Floreşti.

Jurnalistul/preotul Dinu Criste a precizat la lansarea candidaturii sale că nu s-a înscris în PSD şi că se bucură de susţinere dar opţiunea de a candida a fost una personală:

„Prezenţa mea, astăzi, aici, nu este prezenţa unui om căruia PSD i-a propus să candidez la primărie undercover. Ideea de a candida la primărie e ideea mea personală, candidez indiferent de opţiunea PSD-ului, voi candida indiferent de susţinere. În acest moment nu sunt interesat să mă înscriu într-un partid politic sau altul”.

Andrei-Andreicut-foto-Otilia-Muresan

PSD îl susţine în campanie, BOR nu!

Întrebat ce folos va avea PSD de pe urma candidaturii sale, acesta a spus că niciunul.

„Sunt şi vor rămâne independent. Ce folos să aibă? Se vor bucura de simpatia de a susţine un candidat independent la Primăria Floreşti. Desigur că voi fi ca o locomotivă pentru candidaţii desemnaţi de ei la Consiliul Local din Floreşti, dar nu le voi spune oamenilor să voteze cu mine ca primar şi cu PSD în rest” a mai adăugat Dinu Criste.

Iniţial, Sfântului Sinod BOR decisese că preoţii pot participa la alegeri ca independenţi pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcţiile de primar. Ulterior, Sfântul Sinod al BOR a „nuanţat” hotărârea anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permiţând preoţilor, în anumite condiţii, să desfăşoare activitate decizională în consiliile locale şi judeţene, apreciind că acţiunile lor pot fi benefice pentru comunitate.

În altă ordine de idei, Criste a precizat că nu este angajat al bisericii ci preot misionar, iar decizia Bor e una internă, nu o lege a Statului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here