Școala Gimnazială Nr. 1 Gherla a câștigat o finanțare europeană de peste 4,5 milioane lei pentru a face viața mai ușoară copiilor care au părinte plecat la muncă în străinătate. Însă, cu o zi înainte de semnarea contractului, directoarea școlii, Liliana Pop, a făcut o cerere de retragere a proiectului pe motiv de… frică. Explicația oficială a gestului este că nu s-au găsit copii care să fie eligibili pentru a face parte din proiect. Pe de altă parte, partenerii din proiect spun că ar exista copii, dar problema majoră este comoditatea.

Școala Gimnazială nr 1 Gherla, în parteneriat cu Liceul Ana Ipătescu din localitate, au câștigat o finanțare de 4.586.891 lei pentru implementarea proiectului ”Singuri acasă – Pachet integrat de servicii destinat preșcolarilor și elevilor în vederea stimulării participării la educație și prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii în județul Cluj”. Beneficiarii proiectului sunt copiii din județul Cluj care au părinte plecat în străinătate să muncească. Obiectivul proiectului este ”stimularea participării la educație și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii pentru 270 preșcolari și elevi din județul Cluj ai căror părinți sunt plecați în străinătate prin dezvoltarea unor servicii integrate”. Cu alte cuvinte, copii lăsați acasă de părinții care au plecat să câștige bani în străinătate ar fi putut să primească o tabletă în valoare de aproximativ 800 de lei, un set complet de rechizite, 1.500 de lei și o tabără gratuită la sfârșitul programului, o masă caldă în fiecare zi, asistență psihologică de specialitate și ajutorul profesorilor într-un program tip after-school.

În perioada 2019 – 2020, când proiectul a fost scris, grupul țintă era realizat pentru că erau vreo 300 de copii cu unul dintre părinți plecați în străinătate în zona Gherla. Acum, o parte din părinți s-au întors, așa că, momentan, grupul este format din aproximativ 160 de copii, din care sunt eligibili în cadrul proiectului 140.

Proiectul prevede un număr minim de 135 de copii în primul an, și tot atâția în anul următor.

Însă, cu o zi înainte de semnarea contractului de finanțare, directoarea Școlii Nr 1 din Gherla, Liliana Pop, a formulat o cerere prin care renunța intempestiv la proiect pentru că ”nu vrea complicații”. Ce înseamnă ”complicații”:  trebuiesc făcute achiziții și există o anumită instabilitate a grupului țintă, pe care nimeni nu vrea să și le asume.

Însă, celelalte școli care au depus proiecte similare se pare că nu întâmpină acest gen de probleme

”De unde să scoatem noi copii!”

”Motivul este faptul că nu am putut atinge grupul țintă. Ni se cereau 135 de copii anul acesta și anul viitor, alți 135 de copii în aceeași situație. Din păcate pandemia asta i-a adus pe foarte mulți părinți acasă și asta-i situația! Sunt bani europeni cu care nu te poți juca, nu merge pe declarații false.

La mine în școală am găsit 41 de copii, cinci dintre ei nu puteau participa la acest program pentru că eu am învățământul primar în alternativa educațională ”step by step”, care au un orar de 8.00 – 16.00. Nu era posibil să îi ținem pe copii de la clasele primare de la 16.00 la 18.00 în fiecare zi. Aceasta este o problemă ! Legat de proiect, ar fi fost unul extraordinar, dacă ar fi fost copii pe axa proiectului. Am încercat să amânăm până în toamnă, să vedem dacă ar fi copii atunci. Proiectul a fost inițiat de un preot de la noi din oraș, un om deosebit, implicat. Dar nu s-a discutat înainte cu mine!”, declară Liliana Pop.

Însă, proiectul prevede că pot fi incluși copii care au până în 16 ani și cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate din tot județul, nu doar din școala condusă de Pop.

”Da, stimate domn, Liceul Ana Ipătescu era parte din proiect și acolo s-au găsit 54 de copii care s-ar fi putut înscrie în proiect. Dar dintre aceștia erau și copii de peste 16 ani, care nu mai intrau în grup. Am trimis pe grupul de watsup al școlii programul și condițiile proiectului. Vă rog să mă credeți, cine nu ar vrea să câștige bani în ziua de azi! Și eu sunt supărată că nu s-a putut marșa proiectul acesta dar, înțelegeți, grupul țintă nu se poate atinge! De unde să scoatem noi copii! Am sunat la școala din Mintiu, un copil nu am găsit, la fel la Țaga, la Iclod, nimeni nu vrea! Părintele spunea că a găsit la Bonțida 15 copii, dar 135 nu ai cum să-i găsești în pandemie!

Au fost cazuri în care diriginții i-au întrebat pe părinții copiilor dacă îi lasă să participe la program și au fost refuzați categoric! Eu nu îi pot obliga să participe dacă ei nu doresc. Eu îmi pun semnătura și ștampila pe lucrurile astea!”, mai explică directoarea școlii din Gherla

”Școlile nici măcar nu au anunțat despre acest proiect!”

Inițiativa acestui proiect a venit din partea fundației Creștine de Caritate Sf Nicolae Gherla, reprezentată de preotul Petru Ovidiu Băgăcian.

El spune că singurii care vor avea de suferit de pe urma deciziei directoarei Liliana Pop sunt copiii.

”Păcat de proiect pentru că din cauza unei persoane s-a blocat și cei care vor pierde vor fi copiii. S-a mobilizat societatea civilă, pentru că proiectul a fost făcut în mod gratuit, ne-am implicat și noi, biserica, am încercat să aducem grupul țintă, dar munca noastră a fost sfidată. Proiectul a luat un punctaj aproape maxim”, consideră preotul Băgăcian.

Despre faptul că stoparea proiectului a fost cauzată de neîndeplinirea targetului pentru grupul țintă, el spune că acest lucru nu poate fi real.

”Este un lucru fals, la biroul social al primăriei pe luna martie anul acesta există o situație din care reiese că ar fi copii care să formeze grupul țintă. Însă, școlile nu au făcut cunoscut acest lucru. Zilele trecute au venit la biserică două fetițe care au ambii părinți plecați în străinătate. Au zis că vor să se înscrie, iar de la școală le-au trimis la biserică să discute cu noi!

Regret că doamna director nu arată realitatea pentru că, atunci când a văzut că este vorba despre câteva angajamente, a decis că mai bine renunță. Trebuia să spună de la început! Soția mea, care predă în școală, a fost hărțuită de doamna director exact pe acest subiect: că ce ne interesează pe noi să ne implicăm în chestiunea asta! Noi ne-am apucat să anunțăm toate parohiile despre acest proiect și despre faptul că se pot înscrie copiii, iar acum suntem puși într-o situație penibilă prin renunțarea la proiect. Școlile nici măcar nu au anunțat despre acest proiect. E mai comod să stai degeaba decât să te implici să faci ceva bun! Ea a vrut să fie manager de proiect, dar nu s-a putut acest lucru pentru că nu este specialistă pe fonduri europene, dar a fost inclusă în echipa de implementare”, mai spune Băgăcian.

BOX

Primăria asigură suportul

Primarul Municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, spune că situația are mai multe nuanțe. Dacă proiectul, totuși, se va implementa va avea tot suportul din partea primăriei

”Ca primar, voi face toate demersurile pentru implementarea acestui proiect în comunitatea noastră. Am auzit că doamna director nu a găsit grupul țintă. Situația primăriei arată cine sunt copiii cu părinți plecați în străinătate, dar nu la muncă. Acest proiect se adresează copiilor care au părinți plecați să muncească în străinătate. Asta implică aducerea unui contract de muncă al părintelui, pentru că dacă unii sunt plecați la furat sau cerșit, copii lor nu se pot încadra în grupul țintă. Doamna director, studiind fișa de proiect a considerat că decontările pe care le va face implică niște responsabilități legale și penale. O fi făcut o revizuire a situației și a reconsiderat situația. Noi, oricum, dacă proiectul se semnează, asigurăm cofinanțarea fără nicio problemă.

Am discutat cu preotul care m-a informat despre decizia directoarei. Acum, ea își asumă toate deciziile pe care le ia.

Revenind la motivarea doamnei director, este destul de rece, când spune că nu a identificat grupul țintă.. Eu ce să spun.. Cine nu riscă, nu câștigă! Am avut o discuție și cu ea, mi-a spus că îi este frică să nu fie trasă la răspundere, că sunt probleme cu grupul țintă, cu decontările… Oricum, dacă se ajunge la implementarea proiectului, noi asigurăm suportul necesar”, declară primarul Drăgan.

BOX CITAT

”Școala Gimnazială nr 1 alături de Liceul Teoretic Ana Ipatescu au furnizat toate datele solicitate în scopul proiectului ce urma a fi scris.  Scrierea proiectului am inițiat-o, noi ca ONG, și am obținut sprijinul gratuit al unor consultanți în domeniu, vechi colaboratori. În urma evaluărilor din ianuarie 2021 s-a obținut un punctaj de 99 puncte, proiectul fiind  admis pe locul 8 din 300 de școli din toata țara. La un moment dat în timpul procesului de contractare, s-a pus în discuție viitorul proces de selecție a copiilor participanți în proiect (procesul de selecție ar fi urmat să se desfășoare după semnarea contractului). Înainte de momentul semnării contractului neștiindu-se exact numărul de copii existenți disponibili pentru proiect, s-a încercat promovarea proiectului. Parohiile din oraș au făcut public proiectul, promovând prin afișe și pliante chiar și în comunitățile din afara orașului Gherla. Având sprijinul Primăriei Municipiului Gherla prin Biroul de Asistență socială s-a constatat că în școlile gherlene și din satele adiacente există un număr suficient de elevi pentru formarea grupului țintă, în vederea continuării proiectului. Din păcate Conducerea Școlii Gimnaziale nr 1, nu dorește semnarea contractului de finanțare, pe motivul lipsei grupului țintă și a nesiguranței vremurilor viitoare în contextul pandemic”, arată un comunicat al Fundației Creștine de Caritate Sf Nicolae Gherla.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.