Directorul adjunct al CFR, Macarie Alexandru Moldovan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, este cercetat de către procurorii de la parchet pentru falsuri în declaraţia sa de avere, conform unor informaţii oficiale remise de ANI. Anchetele Gazeta de Bistriţa le dă de furcă celor de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa. În urma unei sesizări adresate ANI, am primit pe adresa redacţiei un răspuns în care se arată că cercetările asupra acestuia vor fi continuate de procurori. Să vedem care vor fi urmările acestui dosar sau dacă justiţia din România va scoate şi acest personaj  “basma curată.”

 

Căile Ferate Române (CFR) este o companie de stat pregătită de privatizare, adică în pragul falimentului. Dacă tot direcţia spre care o ia compania nu este una avantajoasă pentru statul român, cei de la conducerea acesteia s-au gândit că ar fi cazul să pună un împiegat în funcţia de director adjunct, arătam într-un articol anterior. Culmea este că acel împiegat are pile în cercurile înalte ale Puterii, la preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Emil Moldovan. Este chiar propriul său frate, care a pus umărul la numirea sa la şefia unei instituţii de stat foarte importantă. Este cunoscută apropierea lui Emil Radu Moldovan de primul-ministru Victor Ponta, mai ales din perioada când acesta a fost purtătorul de cuvânt al PSD la nivel naţional. Surse politice spun că relaţia dintre cei doi s-a răcit şi că acesta a fost trimis în judeţ drept pedeapsă, deşi lui Radu Moldovan îi prieşte foarte mult “viaţa la ţară”: are mult mai mulţi bani pe mână.

Problema principală este că fratele său, Macarie Alexandru Moldovan, nu are nici o recomandare pentru funcţia de director al CFR, decât că a fost înainte împiegat în această companie. Pentru cei mai puţin informaţi, impiegatul este acel om care dirijează trenurile în staţie şi le dă permis de trecere sau nu. Într-adevăr, în filme precum “California Dreamin’” împiegatul are un rol decisiv, dar realitatea de la noi se pare că uneori bate filmul şi împiegaţii ajung directori la CFR.

Macarie îl moşteneşte pe domnul preşedinte în falsul în declaraţii. Familia Moldovan îi împovărează pe inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate…

 

Împiegatul a ajuns director

 

Macarie Alexandru Moldovan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Radu Emil Moldovan, şi-a început cariera ca împiegat. Cu ajutorul fratelui său a ajuns director, conform unor surse din apropierea PSD. Moldovan Macarie şi-a terminat facultatea târziu în viaţa, după cum recunoaşte chiar dumnealui pe pagina sa de Facebook. La 20 de ani după ce a terminat liceul s-a gândit să termine şi Universitatea Politehnica din Timişoara. Aceasta a terminat-o abia în 2009. Macarie Moldovan a fost angajat la CFR până în 2007, când a fost dat afară. El a dat în judecată instituţia şi a câştigat drepturile. Când a revenit în instituţie a ajuns în funcţia de director adjunct pe domeniul tehnic al CFR.

 

Marea “famiglie” CFR

 

Simona Maria Moldovan, soţia lui Macarie Alexandru Moldovan, a fost şi ea angajată în CFR. Suntem curioşi cum se fac de fapt angajările în CFR şi cum se ajunge să fii director sau economist în cadrul acestei instituţii pentru că se pare că dacă te numeşti Moldovan ai deja un post asigurat. Având în vedere răspândirea numelui de Moldovan şi pilele pe care aceştia le au la CFR, poate aceasta este o cale mai rapidă ca această firmă să intre în faliment.

 

Unde-i terenul, Macarie?

 

Macarie Alexandru Moldovan a uitat să menţioneze în declaraţia sa din 2012 un teren de 381 de metri pătraţi deţinut în co-proprietate cu fratele său, Radu Emil Moldovan. Astfel, deşi preşedintele Consiliului Judeţean apare cu un teren deţinut în co-proprietate cu Moldovan Voichiţa, Orban Ioan Gavril, Orban Sabina Ionela, Moişan Leon, Moişan Nicolae, Creţu Carmen, Braţ Cristian Paul şi Moldovan Simona Maria alături de soţul Moldovan Macarie Alexandru, cel din urmă nu şi-a trecut pe declaraţia de avere acest teren.

 

Casa construită pe fals

 

Alexandru Macarie Moldovan are un apartament de 64 de metri pătraţi dobândit în 1998 în Bistriţa, un alt apartament de 72 de metri pătraţi cumpărat în 2010 în Bucureşti şi o casă de 242 de metri pătraţi în Colibiţa, comuna Bistriţa Bârgăului. Aceasta casă nu are declarat un teren aferent. Aici s-ar putea că Alexandru Macarie Moldovan să fie pasibil de fals în declaraţii. Gazeta de Bistriţa a sesizare către Agenţia Naţională de Integritate(ANI) să îi cerceteze averea lui Alexandru Macarie Moldovan, precum inspectorii îi cercetează în momentul de faţă averea fratelui său. El mai deţine un autoturism Audi A6. Moldovan are un credit de 60.000 de euro la ING Bank.

 

Precedentul declaraţiilor false ale preşedintelui CJ

 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl cercetează pe deputatul Radu Moldovan (PSD) pentru fals în declaraţii în urma unei sesizări a săptămânalului Gazeta de Bistriţa, arătam într-un articol anterior. Creşterea considerabilă a averii în perioada când acesta a ocupat funcţii publice, împrumuturi suspecte care pot ascunde operaţiuni de spălare de bani, dar şi autorizaţii de construcţie neconforme cu realitatea şi prezentarea unor construcţii la proporţii mai mici ne-a determinat să sesizăm ANI spre a-l cerceta. Un posibil rezultat al anchetei ar fi ca ANI să îi interzică lui Radu Moldovan să mai candideze la funcţii publice pentru trei ani.

 

Tiberiu Hrihorciuc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here