La Liceul Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, conducerea îşi permite să facă regulile jocului după bunul plac. Petrică Daniel Ţintelecan, directorul liceului a trimis mai mulţi elevi acasă pe motiv că aceştia aveau părul mai lung. Potrivit acestuia, această decizia a fost luată pe baza faptului că astfel de ţinute nu sunt permise de regulamentul şcolar intern. Reacţia directorului a declanşat o serie de „revolte” în rândul elevilor şi o mediatizare a întregului scenariu în rândul presei locale, dar şi naţionale. După un şir lung de tam-tam-uri şi păreri pro şi contra a acestei acţiuni, directorul instituţiei a găsit soluţia perfectă pentru a face „linişte” – introducerea prevederii în regulamentul intern, peste noapte.

 

Mediatizarea acestei întâmplări s-a făcut prin intermediul unui mesaj postat pe o pagină de socializare a unuia dintre cei aproximativ 25 de elevi scoşi pe data de 17 octombrie afară din clasă de către directorul liceului, pe motiv că nu se conformează regulamentului intern al liceului.

Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” a postat mesajul pe Facebook cu scopul iniţial de a „invita” cât mai multe persoane să afle despre tratamentul discriminatoriu la care au fost supuşi elevii.

„Salut! Dacă ai puţin timp liber, te invit să citeşti această „frustrare” a mea faţă de sistemul de învăţământ din România, iar dacă ai aceeaşi părere, te invit să dai un share (n.r. să distribui) mai departe. Astăzi, eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasa. Din cauza părului meu „indecent de lung” am fost scos de la oră. Ajungând în curte, mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu par lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului. Singurul lucru pe care pot să îl spun e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică încă este determinată după cum te îmbraci respectiv cum arăţi”, a fost mesajul postat de Tudor.

La scurt timp după postare, mesajul a fost preluat de presa locală şi naţională şi aşa a început stresul pentru directorul Petrică Daniel Ţintelecan.

De când a fost luat în vizor de către jurnalişti, părinţi, dar în primul rând de elevii nemulţumiţi, directorul  a amintit în primele declaraţii date în presă de o aşa zisă prevedere din regulamentul intern al liceului ce vine în favoarea deciziei lui de a îi întrerupe pe elevi de la cursuri şi de a îi trimite acasă datorită lungimii neadecvate a părului. Cu toate acestea conducătorul instituţiei nu a reuşit să facă dovada existenţei prevederii din prima zi.

 

Prevederea neinclusă în regulamentul de pe site din motivul lipsei de spaţiu

Regulamentul ce apare pe site-ul Liceului Greco-Catolic ,,Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, a fost studiat amănunţit de reporterul Gazetei de Cluj, care a constatat că în niciuna din paginile acestuia nu apare scris negru pe alb că elevii nu au voie să se prezinte la cursuri cu părul mai lung.

Fiind întrebat pe data 17 octombrie de ce nu există respectiva prevedere de care tot vorbea în presă, directorul a răspuns:

„Regulamentul spune că elevii trebuie să adopte o ţinută corespunzătoare la ore. Prevederea legată de păr nu a fost încărcată pe site din motive de lipsă de spaţiu, dar prin sălile de curs este afişat şi mai ales că la începutul anului li s-a comunicat atât elevilor, cât şi părinţilor despre aceste reguli”, a declarat directorul pentru Gazeta de Cluj.

În aceeaşi zi au fost contactaţi mai mulţi elevi ai liceului pentru a verifica dacă într-adevăr în sălile de clasă este afişat regulamentul complet unde apare şi prevederea „salvatoare” pentru director.

„Este afişat într-adevăr, dar nu scrie niciunde de faptul că trebuie să ai părul scurt. Nu ni s-a comunicat acest lucru la începutul anului, elevilor ca elevilor, că poţi să zici că noi suntem tineri şi suntem mai neatenţi, dar nu s-a comunicat nici măcar părinţilor!” a spus Tudor Helgiu, autorul mesajului postat pe Facebook.

Un alt tânăr ce a fost dat afară din clasă ca şi Tudor, susţine că în clasa lui nici măcar nu este afişat regulamentul şi nici anul trecut nu a fost afişat şi că „acest lucru îi arată automat directorului câtă nedreptate are când vorbeşte de nişte lucruri importante pentru liceu, dar cărora nu le acordă atenţie”

Tudor Helgiu

Regulament modificat peste noapte

Dacă până acum nu se ştia nimic despre prevederile exacte ale regulamentului interior, pe data de 18 octombrie situaţia a luat o altă întorsătură. Au apărut unele declaraţii „surpriză” din partea directorului Ţintelecan, ce nu au fost divulgate până acum şi ce fac dovada introducerii peste noapte a regulamentului care „exista dintotdeauna”.

„Regulamentul şcolar, aprobat în Consiliul de Administraţie, prevede pentru băieţi o tunsoare adecvată, cu o lungime a părului de 4 – 5 cm. Elevii ştiau de acest regulament, în sensul că, înainte să fie avizat şi aprobat, la elaborarea lui a participat toată comisia de elaborare a regulamentelor şcolare şi de revizuire a lor, aceasta având caracter temporar. Am stabilit membrii comisiei, avem reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor”, a explicat Ţintelecan.

Mai mult decât atât, Tudor şi alţi colegi de-ai acestuia susţin că nici ei, nici părinţii lor nu au semnat nimic la începutul anului şi că e prima oară când fac cunoştinţă cu această prevedere.

În concluzie, faptul că directorul a schimbat regulile în timpul jocului şi a reuşit să închidă gurile elevilor, dar şi ale părinţilor, nu dă dovadă de aplicarea unei metode corecte de rezolvare a problemei şi mai mult de atât poate stârni reacţii şi mai mari din partea acestora. Ca totuşi să se ajungă la un consens în legătură cu regulamentul interior al liceului, directorul Petrică Daniel Tintelecan, a propus iniţierea unei şedinţe pentru o dezbatere cu reprezentanţi ai părinţilor şi ai elevilor.

director

Ministrul Educaţiei, despre scandalul elevilor cu plete şi barbă de la Cluj

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, crede că în cazul elevilor de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca despre care în presă au apărut informaţii că ar fi fost daţi afară din clasă deoarece au plete sau barbă nu se poate discuta despre abuz, dacă e respectat regulamentul unităţii, despre care a spus că nu îl ştie.

„Sunt reguli interne, stabilite prin regulamentul de ordine interioară, nu pot să comentez mai mult. (…) Nu ştiu ce prevede regulamentul de ordine interioară al unităţii şcolare. Prin lege, fiecare unitate şcolară îşi stabileşte propriile reguli, avem cadrul general al regulamentului, iar în particular fiecare unitate şcolară îşi stabileşte propriul regulament. În baza acestui regulament, atât elevii, cât şi profesorii au şi drepturi, şi obligaţii. Eu cred că discuţia trebuie făcută la nivelul unităţii şcolare şi am înţeles clar de la inspectorul şcolar general că în următoarea perioadă vor monitoriza, vor avea întâlniri din nou cu părinţii, cu reprezentanţii elevilor, cu profesorii, în aşa fel încât să fie clar stabilit în regulament ce şi cum se face (…). Dacă e respectat regulamentul de ordine interioară, nu cred că putem discuta de abuz”, a spus Pop cu prilejul participării sale la un workshop.

El a subliniat că în regulamentul naţional nu sunt prevederi vizavi de lungimea părului. „Toate sunt lăsate la latitudinea unităţii şcolare. Prin propriile regulamente, fiecare poate să-şi organizeze unitatea şcolară şi sunt lucruri care se dezbat, se discută şi se aprobă la nivelul unităţii şcolare”, a adăugat Pop.

 

Asociaţia Elevilor din Constanţa: ”Întâmplarea petrecută este nelegală”

Asociaţia Elevilor din Constanţa a menţionat, într-un comunicat de presă, că regulamentul de ordine interioară al unei unităţi de învăţământ, act adoptat de Consiliul de administraţie, are o forţă juridică inferioară oricăror alte acte normative, aşadar prevederile acestuia nu pot fi contrare celor din Statutul elevului, ordin de ministru sau celor ale Legii educaţiei. „Conform informaţiilor apărute în presă şi pe reţelele de socializare, mai mulţi elevi au fost daţi afară din sala de clasă de directorul unităţii, deoarece aveau păr lung sau barbă. Întâmplarea petrecută este nelegală, fiind încălcate o serie de norme prevăzute de Statutul Elevului, codul drepturilor şi îndatoririlor elevilor (…). Considerăm imperioasă în acest moment demararea unei verificări din partea corpului de control al ministrului Educaţiei şi a instituţiilor abilitate, precum şi abrogarea imediată a prevederilor regulamentului intern aflate în contradicţie cu legile în vigoare”, relevă comunicatul.

6 COMENTARII

  1. Bravo ziarului Gazeta de cluj ca a elucidat acest caz atât de mediatizat de alt ziar, dar nu cercetat.Asa trebuia procedat din prima clipa , felicitări lui Tudor Helgiu,părinților si tuturor celor care au fost de partea lor.Rusine lui CTP ministrului educației,directorului,și celor care l-au denigrat pe acest elev ( postacii bolnavi de pe Stiri de cluj ).Cuibus sa-și facă datoria de inspector,iar Direcția Copilului și Poliția la fel .

  2. Serios? Iar au romanii o problema cu regulamentele? Ca de legi nu mai vorbesc. Nu poti respecta regulamentul, te duci acasa. Toti vor in occident, dar sa nu se spele pe picioare, daca se poate. Ia verificati exemplul parental de care a beneficiat tanarul rebel. Poate fi interesant.

  3. N-are legătura spălatul picioarelor și exemplul parental. Fiecare e un alt individ, CNP,nu vrei sa luam tot arborele genealogic al tânărului?
    Ce zici de cel al directorului, macar politic așa puțin pt a concluziona rapid .
    Nu doresc decât odraslele unuia ca tine sa treacă prin ceea ce a trecut acest individ.
    Nimeni nu a spus nimic de nerespectarea legilor sau a regulamentului intern a unei instituții,dar pana acum consider ca cel care a gresit a fost doar directorul școlii,
    prin fapta sa de a scoate un elev din scoala , atenție,nici din clasa nu are voie. Dar,dacă ministerul, inspectoratul, părinții sau alte instituții abilitate sa aibă grija de sufletul unui adolescent , permit aceasta fapta, atunci sa va așteptați la mult mai grave situații in scoli și sa nu va mirați prea tare. Ne meritam soarta pe deplin .
    Tu crezi ca dincolo,se procedează așa in cazuri ca acesta ? In minutul doi, copilul ar fi beneficiat de 2 psihologi și ar fi fost pus pe tusa cel vinovat și condamnat!
    .

  4. Ai tu comunism bolnav intrat in sânge, și multă prostie in căpățâna. Stai in banca ta, și nu încerca sa tai elanul cuiva ca o sa-ți pice ție aripile,nu te impune ca n-are rost, viața trebuie trăită cu entuziasm, indiferent de rangul academic pe care-l moștenești.
    Directorul a gresit și gata cu gargara, pe fiul tău dacă l-ar fi dat afara sigur nu mi-as fi răcit gura, știu ca n-are personalitate . Hai pa și sa auzim ca Helgiu e bine si ca nu mai executam la comanda cuiva .

  5. Dragii mei, acasa aveti reguli? Chiar credeti ca puteti face orice ? Daca-ti alegi un drum de bunavoie,asuma-ti si dezavantajele. Nu exista cale doar cu avantaje. Nu fiti utopici.Un sistem merge bine cand sunt respectate reguli, nu cand totul e haotic. Ca sa te formezi ca OM trebuie sa stii renunta la propria persoana, sa renunti la orgoliile tale in folosul comunitatii din care tu ai hotarat sa faci parte.Si scoala e o comunitate, o institutie pe care tu ai ales-o. Daca simti ca nu e demna de asteptarile tale…paraseste-o si mergi pe alt drum. Drum bun! Si hai sa fim realisti: din cate stiu, parul creste…il tai toata viata si el creste.Chiar merita sa ne cramponam atat de el? Numai parul conteaza in viata noastra? Ce-ar fi sa ne umplem viata cu ceea ce ne cladim in minte si suflet…sunt mai durabile, puteti incerca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.