Pentru directorul Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Cristina Șaitiș, afacerile merg mână în mână cu educația. Firma deținută de aceasta, Lia Events & Catering SRL, a semnat un contract cu Fundația pentru Școală în vederea asigurării unor servicii de catering pentru programul afterschool destinat elevilor și cadrelor didactice din ciclul primar cu predare în limba maghiară din cadrul Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin.
Cristina Șaitiș ocupă funcția de director al Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, din data de 1 septembrie 2020. La numai o lună de la numirea sa în funcție, firma deținută de Cristina Șaitiș, Lia Events & Catering SRL, a încheiat un contract cu Fundația pentru Școală în vederea asigurării unor servicii de catering care constau în pregătirea şi punerea la dispoziție a meniurilor în incinta Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, pentru maxim 73 persoane pe zi (elevi și cadre didactice), fiind stabilit un preț de 10 lei/meniu. Colaborarea dintre firma deținută de directorul Cristina Șaitiș și Fundația pentru Școală a început la data 12 octombrie 2020 și s-a întins pe o perioadă de 144 de zile de școală, până la data de 18 iunie 2020, perioadă în care Lia Events & Catering SRL a încasat nu mai puțin de 105.120 de lei. Manevra s-a repetat și în anul școlar 2021-2022. Potrivit surselor firma directoarei Șaitiș a livrat mâncare în fiecare zi de curs la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin.
Directoarea și-a pus afacerea mai presus de lege
Problema este că, potrivit prevederilor legale, Cristina Șaitiș nu avea dreptul să presteze activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă.
Articolul 234, alin. 5, lit. a din Legea educației naționale 1/2011 prevede următoarele: „Nu pot ocupa posturile didactice, de conducere sau de îndrumare și de control în învățământ persoanele care desfășoară activități incompatibile cu demnitatea funcției didactice, cum sunt:
a) prestarea de către cadrul didactic a oricărei activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă”.
Cristina Șaitiș a ocupat funcția de director la mai multe școli din județul Cluj: în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2010 la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Beliș; în perioada 1 septembrie 2010 – 31 august 2011 la Școala Gimnazială Călățele; în perioada 1 septembrie 2014 – octombrie 2016 director Școala Gimnazială Răchițele. Potrivit surselor noastre, Cristina Șaitiș ar fi demisionat după ce ar fi fost înregistrate mai multe reclamații pe numele său, pe motiv că nu avea timp să se ocupe de școală din cauză că firma de catering i-ar fi ocupat tot timpul. Cristina Șaitiș ar fi fost în concediu de studiu până în septembrie 2020, moment în care a fost numită în funcția de director al Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, după ce fostul director Mariana Stânga, a fost promovată, în luna august 2020, în funcția de inspector resurse umane în cadrul Inspectoratului Școlar județean (ISJ) Cluj. La sfârșitul anului 2021, Cristina Șaitiș a participat la concursul de directori și a obținut cea mai mare notă, fiind încheiat un contract de management educațional pentru o perioadă de patru ani cu ISJ Cluj.
ANI analizează un posibil fals în declarații
Un aspect extrem de important este că la momentul în care Cristina Șaitiș și-a depus candidatura pentru funcția de director aceasta a completat o declarație pe proprie răspundere, conform Ordinului nr. 4597 din 6 august 2021 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, în care a specificat că nu se află „într-una din situaţiile de incompatibilitate prevăzute de art. 234 alin. (5) din legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare. Cristina Șaitiș nu a mai ținut cont că la momentul în care și-a depus dosarul era administrator și asociat unic al firmei Lia Events & Catering SRL. Pentru că a mințit în declarații, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate (ANI), care a efectuat cercetări în acest caz.
Reporterii Gazeta de Cluj au contactat-o telefonic pe Cristina Șaitiș pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la cele întâmplate, însă aceasta s-a ferit să răspundă clar întrebărilor adresate.
„Unde duc eu în unitatea de învățământ? Nu este adevărat. Se livrează în multe alte părți, dar nu la liceu. Nu mai este programul respectiv. În ce perioadă?”, a fost răspunsul Cristinei Șaitiș.
După ce reporterii Gazeta de Cluj i-au reamintit că perioada în care a semnat contractul cu Fundația pentru Școală coincide cu perioada în care a fost numită în funcția de director al Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, aceasta ne-a comunicat că are un drum important de făcut, urmează să se urce în mașină și nu poate să se concentreze pentru a ne oferi un răspuns clar în acest sens.
„Am un drum de făcut și nu pot să mă gândesc acum la ce mă întrebați. Acum nu pot să stau să vorbesc. Sunt la volan, mi-e foarte greu să vă răspund. Ulterior mai povestim.”, a transmis directorul Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin.
Cât despre faptul că se află sub lupa Agenției Naționale de Integritate, Cristina Șaitiș ne-a spus că nu poate să ne confirme acest lucru, spunându-ne să solicităm informații în acest sens din altă parte.
BOX
Averea familiei Șaitiș înmulțită prin minune
Cristina Șaitiș a ocupat funcția de consilier local în cadrul Primăriei Huedin până în anul 2016. Potrivit declarației sale de avere, la acel moment deținea, alături de soțul său preotul Horea Șaitiș, un teren agricol cu o suprafață de 2,3 ha, un teren intravilan cu o suprafață de 1700 de metri pătrați, două case dobândite prin cumpărare de 250 metri pătrați, respectiv 60 de metri pătrați și un autoturism Renault Clio. În anul 2016, Cristina Șaitiș figura cu datorii în valoare de 35.000 de euro. Cea mai recentă declarație de avere completată de Cristina Șaitiș anul acesta, arată că averea acesteia s-a sporit considerabil. Pe lângă cele două terenuri au mai apărut alte două cu suprafețe considerabile. De asemenea, aceasta și-a îmbogățit colecția de mașini. Familia Șaitiș deține trei autoturisme marca Renault și o Skoda Octavia. Funcția de director al Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin îi aduce acesteia venituri anuale în valoare de 55.968 de lei. Soțul său, Horea Șaitiș este asistent social la Spitalul Orășenesc Huedin de unde încasează 50.265 de lei și, în același timp, preot în cadrul Protopopiatului Ortodox Huedin de unde încasează 27.120 de lei anual.