Discursul presedintelui Traian Basescu din 24 septembrie nu a impresionat, din pacate, pe nimeni. Cel mai bun discurs al lui Traian Basescu de când a fost investit în functie nici nu a fost bagat în seama. Dusmanii sai traditionali, Dinu Patriciu and Relu Fenechiu, la care se adauga sforarii Viorel Hrebenciuc si Verestay Atilla, împreuna cu gasca lor de securisto – capitalisti, au fost multumiti ca n-au fost atacati pe larg în discursul prezidential. Oricum o fraza cheie le-a dedicat-o presedintele: „Personal voi conlucra cu orice Guvern care raspunde prioritatilor României de azi, care nu este dependent de o oligarhie sau de un interes de grup”. Adica presedintele va accepta orice guvern cu singura conditie ca în spatele lui sa nu fie oligarhii papusari. PD-L are, astefl mâinile libere sa se alieze în formarea viitorului guvern cu oricare dintre formatiunile politice parlamentare, PNL, PSD sau UDMR.
Singura conditie a presedintelui, pe care ultimul sondaj INSOMAR îl da câstigator cu 60% din intentiile de vot ale românilor daca acum s-ar desfasura alegerile prezidentiale, este ca oligarhii sa nu se afle în spatele formatiunilor politice care vor forma viitorul guvern.
Iata, deci, ca Basescu nu este inflexibil, lasa deschisa poarta negocierilor pentru PD-L cu oricare dintre actorii politici mai putin cu Calin Popescu Tariceanu în spatele caruia se afla cei doi verosi politicieni, Fenechiu si Patriciu. Dar nu aceasta afirmatie face din discursul presedintelui cel mai important mesaj pe care l-a adresat acesta natiunii române.
Pentru prima data am vazut un presedinte al României în cei aproape 20 de ani de la caderea blestematului comunism vorbim despre problemele fundamentale ale tarii.
România este o tara subdezvoltata, cu un nivel de trai scazut cu enorme diferente de dezvoltare între regiunile tarii.
Avem cea mai mare pondere a populatiei rurale din Europa (45% din populatia României traieste, înca, la tara), de asemenea, 30% din populatia României lucreaza în agricultura – dublul ponderii tarii (Polonia) situate pe locul al doilea în U.E. Agricultura româneasca, cum bine spune presedintele, este una de slab randament. La începutul secolului trecut, România era al doilea exportator de cereale din Europa, dupa Rusia. Acum, potrivit celor spuse de Basescu, în acest an record pentru agricultura romaneasca am obtinut 4 tone de porumb la hectar, în timp ce Germania cu o clima si cu un sol net inferior celor din România, a obtinut 9 tone de porumb la hectar. Si asta se întâmpla în timp ce sub 5% din populatia Germaniei se ocupa cu agricultura. Mostenirea catastrofala a României este acest sector rural suprapopulat, needucat si care contribuie cu foarte putin la creerea PIB-ului. De aceea Basescu sustine foarte bine ca principalul obiectiv pentru urmatorii 10-15 ani este „înjumatatirea gradului de ocupare în agricultura(…). Pentru a realiza aceasta modernizare calitativa a structurii locurilor de munca din zona rurala este necesar sa creasca randamentele si productivitatile muncii în agricultura, sa urbanizeze satele, sa se creeze intreprinderi în satele urbanizate. Trebuie o noua conceptie practica în dezvoltarea locala si regionala bazata pe descentralizare si dezvoltare policentrica”. Sa nu uitam ca aceasta populatie rurala contribuie cel mai mult la depopularea României datorate imigrarii, în special, în Italia si Spania. În plus, datorita decalajelor economice, 45% din populatia României, ruralii tarii dau doar 1% dintre studenti si doar 25% dintre elevii din mediul rural ajung sa urmeze liceul. Ceea ce este total inechitabil si extrem de pagubos pentru tara. Jumatate din România nu mai conteaza, pentru ca fara educatie aproape nu existi.
Al doilea obiectiv fundamental trasat de Basescu pentru urmatorii 100 de ani îl constituie trecerea la moneda euro. Evident acesta nu este un scop în sine, trecerea la euro consfinteste anumite performante economice cum ar fi o anumita rata a inflatiei, un deficit bugetar maxim etc. Trecerea la euro consfinteste, de fapt, statutul de economie solida, libera de piata a României.
Mi-a placut abordarea lui Traian Basescu în privinta politicii demografice. Daca actualele tendinte demografice se mentin la sfârsitul secolului, populatia României va scadea cu mult sub nivelul actual. Niciun presedinte de pâna acum nu a ridicat aceasta problema si nici nu a facut nimic sa inverseze aceasta tendintaNici Basescu nu are înca solutii concrete, dar simpla ridicare a acestei probleme ca fiind pe locul al treilea ca gravitate, deschide poarta discutiilor si planurilor pe aceasta tema, care nu cred ca, dupa deruralizarea României este cea mai grava problema a tarii. Cel putin pentru urmatorii ani…
În sfârsit o alta remraca a lui Basescu indica faptul ca ultimii noua ani de crestere economica”au fost orientati pe consum (…) în detrimentul unor proiecte de investitii cum ar fi: autostrazi, Reactorul 3 de la Cernavoda, extinderea Aeroportului International Otopeni”. Corect acestea ar fi fost prioritatile investitionale ale guvernului.
Dar cui îi pasa? Nu ma mir ca presa noastra tabloida, de cacat, nu a citit mesajul presedintelui. Probabil erau prea ocupati cu orgasmele Alinei Plugaru si cu cazarile contra sex ale studentelor bucurestene.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.