Discursul rostit de catre Regele Mihai I al Romaniei in fata Parlamentului in camerele reunite a fost urmarit cu interes atat in tara cat si in strainatate. Senatorii si deputatii au ascultat cu atentie martea trecuta discursul singurului suveran inca in viata care a trait in cel de-al doilea razboi mondial.

Daca in mod normal intr-o sedinta ordinara sau extraordinara din Parlamentul Romaniei nu se pune mare pret pe solemnitate, alesii nostrii preferand sa-si verifice email-urile sau sa vorbeasca la telefon, Regele Mihai I a reusit in schimb sa le capteze atentia senatorilor si deputatilor, unii chiar fotografiind evenimentul. Acestia l-au aplaudat indelung pe Rege atat la sosirea in Parlament cat si la plecarea acestuia spre locul in care se urma sa se dezveleasca statuia cu bustul lui Carol 1. Sedinta extraordinara a fost condusa de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase fiind absenta, iar dupa rostirea discursului Regele Mihai a semnat in cartea de onoare a celor doua camere. La eveniment au mai participat fostii rpesedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premiei Petre Roman, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu dar si reprezentanti ai Case Regale si a Corpului Diplomatic. In afara de ministrii UDMR, din partea Guvernului, singurul reprezentant prezent la eveniment a fost Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.    

La mai bine de 60 de ani de cand s-a adresat ultima oara Parlamentului, Regele Mihai I a amintit despre razboaiele la care tara noastra a luat parte, despre revolutia romana din 1989 dar si despre evolutia societatii romanesti din ultimii 20 de ani. Dupa plecarea Regelui Mihai I, parlamentarii au mai ramas pe holul Parlamentului pentru a schimba impresii sau pentru a da declaratii jurnalistilor."A fost un moment istoric", "Emotionant, si eu nu sunt unul care ma emotionez", "PSD e ipocrit, cei care l-au hulit 15 ani pe Rege acum il aduleaza", "Parlamentul a castigat demnitate prin acest moment", au fost cateva dintre parerile deputatilor si senatorilor.
Actorul Mircea Diaconu, senator PNL, a comentat, la randul lui, momentul: "Pana la urma, cladirea aceasta in care ne aflam (Palatul Parlamentului – n.r.) are nevoie de repere de tipul asta, care sa-i dea un viitor. S-a inchis o paranteza de 60 de ani, raul din noi, ca o exorcizare, eu asa am perceput-o".

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ca discursul Regelui Mihai din Parlament a fost constructiv si util si a apreciat, in legatura cu absenta de la sedinta solemna a unor oficialitati, ca fiecare isi judeca cum crede mai bine pasii. "Am facut un act fundamental de reconciliere cu Regele si Casa Regala de intrare in normalitate, normalitate care s-a reflectat si prin acest moment care era util si necesar", a afirmat Iliescu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a fost si el impresionat de discurs, precizand faptul ca "Discursul Regelui Mihai I in Parlament a fost unul foarte echilibrat si foarte curat, fara vorbe goale, fara lozinci, in care s-a referit la valori importante precum demnitatea, identitatea si soarta tarii pe termen lung. A fost un discurs impresionant prin claritate si simplitate."

Nu toata lumea a considerat insa ca cele rostite de catre Magestatea Sa au o importanta prea mare insa, un exemplu in acest sens fiind presedintele PDL Bihor, deputatul Stefan Seremi. Acesta a declarat la iesirea din Parlament ca "Am fost prezent in sala la discursul fostului Rege, care dupa parerea mea a fost un mesaj mai mult aniversar. Nici nu avea ce sa spuna un om la 90 de ani mai mult decat a spus. Dar nu a spus nimic memorabil, nimic de tinut minte". O alta sicana la adresa regelui a venit chiar din partea printului Paul, care ii reprosa fostului suveran ca nu a facut nimic pentru romani in cei 50 de ani de comunism. Intr-o scrisoare adresata regelui cu ocazia aniversarii, acesta il felicita dar ii si amintea faptul ca “in 50 de ani de comunism nu ati facut nimic pentru acest popor, in afara de a le transmite un “Craciun Fericit” sau un “Paste fericit!”.

Presa internationala a urmarit evenimentul

Presa internationala a urmarit evenimentul, amintind despre istoricul familiei regale romane, dar si despre tensiunile dintre rege si presedinte.
Astfel, mai multe jurnale straine au observat lipsa presedintelui Traian Basescu si a membrilor Guvernului de la acest eveniment istoric. Cotidianul italian La Repubblica titra "Omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Basescu.Ovatii indelungate de la parlamentari pentru fostul suveran roman, in timp ce presedintele Basescu, primul ministru Emil Boc si ministrii lui au dezertat din aula Parlamentului pentru a nu fi prezenti la discursul fostului suveran al Romaniei".

"Bucurestiul redesopera farmecul monarhiei. Era un tanar rege in epoca cea mai tragica a istoriei. Onest si pacifist, a incercat in zadar sa se opuna aliantei cu Hitler. Cativa ani mai tarziu, reuseste, totusi sa intoarca armele impotriva sovieticilor, dupa care a fost constrans sa abdice sub amenintarea unor masacre. Ieri a sarbatorit aniversarea a 90 de ani cu un discurs istoric in Parlamentul Romaniei. Odata cu marea sa intoarcere de gentilom de odinioara, tara sa, dar si intreaga Europa, redescopera fascinatia monarhiei. Asta s-a intamplat ieri la Bucuresti, capitala unei tari care astazi membra UE si NATO" se mai arata in articolul din presa italiana.

Britanicii de la BBC au pus si ei accentul pe lipsa presedintelui de la eveniment, adaugand: "Discursul Regelui Mihai I a fost boicotat de presedinte. A primit aplauze indelungi din partea parlamentarilor, insa ministrii de la guvernare si presedintele Traian Basescu au refuzat sa participe la acest eveniment". Acelasi ton l-a abordat si The Economis, care remarca faptul ca "Sa fii rege in Romania este o afacere incomoda. Si nu doar pentru ca tara este republica. Desi fostul suveran a abdicat in 1947, el pare sa provoace probleme politicienilor din ziua de azi".

Fragmente din discursul regelui

"Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Sunt mai bine de saizeci de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului.

Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.

Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii.

Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.

Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!"

Sabin Ripan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.