Diseară, de la ora 19.00, Filarmonica de Stat Transilvania va susține recitalul cameral al Cvartetului Transilvan, ansamblu al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, alături de violistul Peter Rosenberg (Germania) şi microrecitalul Coralei Psalmodia Transylvanica, dirijat de Vasile Stanciu. Printre invitaţii speciali ai acestui eveniment se află şi profesorul Matei Cazacu, stabilit la Paris. Din programul serii fac parte Cvintetul de coarde nr. 4 în sol minor şi Cvartetul de coarde nr. 19 în Do major sau Cvartetul disonanţelor, lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart. Născut la Cluj, Peter Rosenberg este, din 1982, concertmaestrul Filarmonicii din Bamberg. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv cu Alice Feynes, la Academia de Muzică din Detmold, cu Tibor Varga, şi la Essen, cu Saschko Gawriloff. Este premiantul mai multor concursuri de interpretare instrumentală, ca Deutscher Musikwettbewerb Bonn şi ARD Musikwettbewerb München 1970 (într-un duo vioară/pian cu fratele său, Gabriel Rosenberg).
Mîine seară, în sala Colegiului Academic se va putea audia Concertul simfonic susţinut de Orchestra Simfonică sub bagheta unuia dintre cei mai talentaţi dirijori ai Israelului, Noam Zur. Celebrul violoncelist Răzvan Suma se va afla din nou pe scena Filarmonicii, de această dată pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel în Do major, semnat de Joseph Haydn. Din programul serii fac parte şi Konzertmusik pentru alămuri şi orchestra de coarde de Paul Hindemith şi Simfonia nr. 6 în si minor, Patetica de Piotr Ilici Ceaikovski. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.
Cvartetul Transilvan a luat ființă în anul 1987. Într-o perioadă relativ scurtă de timp a obținut numeroase premii și distincții naționale, printre care Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania”. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în interpretarea camerală, în perioada studiilor universitare, cu personalități notabile în domeniu, printre care Wilhelm Georg Berger (România), Gerhard Schultz și Thomas Kakuska (Austria, membri ai Cvartetului Alban Berg).