Pentru ca o democrație să funcționeze corespunzător, ONG-urile au un rol esențial, contribuind la educarea publicului cu privire la activitatea guvernanților și modul în care deciziile lor îi poate afecta. În Cluj-Napoca, orașul de cinci stele al lui Boc, există sute de ONG-uri, dar cu toate acestea, majoritatea sunt aproape invizibile, cu sedii pe câmp sau în apartamente. 

La nivelul orașului Cluj-Napoca, în momentul de față există peste 280 de ONG-uri, majoritatea fiind necunoscute de către publicul larg. De la asociații și fundații care luptă pentru drepturile omului și până la cele privind protecția liliecilor, anumite ONG-uri, chiar dacă există pe foaie, informațiile despre activitățile lor sunt nule, în ciuda veniturilor de mii de lei anual. 

 Mai mult decât atât, unele își au sediul într-un simplu apartament, departe de ochii lumii, și te invită la meditație în câmp deschis. 

Fundația Vipassana România, care își are sediul în Cluj-Napoca, și-a început activitatea în 2008 și propovăduiește tehnica de meditație vipassana, cea mai veche din India. Această tehnică are ca scop totala eradicare a impurităților mentale, rezultând fericirea cea mai înaltă a eliberării totale. Lăsând deoparte cele divine, trecem la cele lumești și analizăm parcursul acestei fundații de la înființare și până în 2021. În 2008, veniturile totale ale fundației au fost de 21.356 de lei, având cheltuieli de peste 13 mii de lei. 

An de an, veniturile fundației au crescut, ajungând în 2021 să fie de peste 157.000 de lei, cheltuielile totale fiind de 73.300 lei. Gazeta de Cluj a încercat să afle cine se află în spatele acestei fundații, dar informațiile privitoare la acest aspect sunt ascunse. Pe pagina oficială de Facebook a Vipassana România, ultima postare datează din luna august 2022, urmată de una de anul trecut, din 30 mai. 

Meditații timp de 10 zile, pe un câmp, alături de așa-zișii profesori 

Colac peste pupăză, locația fundației se află într-un apartament din blocurile aflate pe Aleea Azuga din Cluj-Napoca. Pe siteul oficial al fundației, la secțiunea contact, sunt trecute toate locațiile din lumea întreagă unde curioșii își pot face intrarea în această asociație. 

La fundația Vipassana nu există niciun angajat din 2008, în condițiile în care activitatea acesteia continuă. Mai mult, pe siteul oficial sunt invitați oamenii să participe la întâlnirile care, lucru destul de ciudat, au loc într-un câmp deschis, la vreo 180 de kilometri depărtare de sediul fundației din Cluj. De reamintit faptul că toate cursurile sunt susținute din donații, iar cheltuielile sunt suportate de cei care au terminat deja un curs și au experimentat beneficiile Vipassanei. 

Cu alte cuvinte, dar din dar se face rai, iar cei care nu au simțit beneficiile acestei tehnici nu sunt obligați să suporte cheltuielile. Mai mult, nici profesorii, despre care nu se menționează nimic niciunde, nu primesc nicio remunerație, ei fiind așa-ziși „voluntari.” Vipassana este oferită în mod gratuit, doar dacă cei de dinainte vor avea bunăvoința să plătească, din donații, cheltuielile. 

Reamintim că în apropierea municipiului Brad a luat naștere comunitatea „Copiii Soarelui”, unde era practicată meditația Vipassana. Adi de la Brad, liderul spiritual al sectei, a avut 8 copii cu 8 femei, el fiind acuzat de viol, șantaj și hărțuire sexuală. Acest guru care a distrus zeci de vieți, și-a dorit 500 de copii, pentru a da naștere unei noi specii. Fostul miner a fost arestat, după care a decedat la spital din cauza unor probleme de sănătate grave. Potrivit informațiilor din presă, mai mulți oameni din funcții de administrație din Brad „luau lumină” de la acest dezaxat care era adeptul meditației vipassana. 

Ardelean Farcaş, aşa-zisul guru al unei comunităţi izolate din zona Bradului, era cunoscut pentru meditațiile vipassana

IT-ul din Cluj-Napoca nu „prinde” în organizațiile non-guvernamentale 

Asociația Academy + Plus, înființată în 2016, a avut un început promițător, anunțând cu surle și trâmbițe o școală de codificare deschisă 24/7 pentru toți iubitorii de IT. În primul an când a apărut în Cluj-Napoca, veniturile asociației au ajuns să fie de peste 170 de mii lei, cheltuielile ridicându-se la 150 mii de lei. 

Lucrurile au început să meargă destul de prost pentru asociație, în condițiile în care cheltuielile totale din 2017 au fost aproape dublu față de veniturile obținute. Anul care a pus capac asociației a fost 2018, când firma a avut un deficit de 700 de mii de lei. După doi ani de zile, Asociația Academy + Plus a revenit pe piața clujeană, reușind să obțină câștiguri babane. În 2020, asociația și-a băgat în conturi aproape 64 de mii de lei. Pe pagina oficială de Facebook, ultima postare datează din 2018, în care anunța că și-a actualizat pagina web. Totodată, asociația a avut în perioada sa de existență doar doi angajați, în condițiile în care în primii ani a pornit la drum fără niciun angajat. Cum industria IT din orașul de cinci stele este încă la începuturi, trebuie menționat faptul că la nivelul orașului există zeci de asociații care se ocupă cu promovarea tehnologiei. 

Varza a la Cluj și friptura de Turda, promovată de un ONG

Asociația „Breasla Bucătarilor” din Cluj, care are scop promovarea rețetei varză a la Cluj și friptura de Turda, a fost înființată în urmă cu doi ani și are doar o pagină de Facebook și un cont pe Youtube. Postările din mediul online sunt puține, fiind postate doar câteva fotografii cu meniurile restaurantului Epoca Bella din piața Muzeului. În 2020, Asociația „Breasla Bucătarilor” din Cluj a avut venituri de fix 7.000 de lei, fără a înregistra cheltuieli. La un an diferență, lucrurile s-au schimbat radical, veniturile totale ajungând la aproape 130 mii de lei, cheltuielile fiind de  15 mii de lei. Am precizat adineauri că asociația promovează produsele restaurantului Epoca Bella, deținut în proporție de 99% de Euro GSM Impex SRL, firmă controlată de Fodor Silvia Marta, nevasta omului de afaceri Zsolt Fodor, care i-a cedat participația de 90% din Euro GSM, unul dintre cei mai mari retaileri de telecom din Cluj-Napoca. 

Puffy Pumpkin SRL, mai exact restaurantul Epoca Bella, este de patru ani doar pe pierderi, lucru ce arată că promovarea rețetei varza a la Cluj nu prea prinde. Mai exact, în 2021, cu o cifră de afaceri de peste 474 de mii de lei, restaurantul a avut pierderi de 2 milioane de lei. Reamintim că Fodor Silvia Marta mai este beneficiar la încă opt firme care își au sediul în Cluj-Napoca. Această asociație, în schimb să adune cei mai buni bucătari din oraș pentru a pune la cale un plan de bătaie pentru a salva restaurantele, promovează varza a la Cluj și friptura de Turda a unui singur restaurant. 

Pride România, organizație LGBTQ+, având ca scop promovarea respectului pentru diversitate, a fost înființată în 2019 și a avut venituri totale de peste 10 mii de lei și cheltuieli de 9 mii de lei. La un an diferență, câștigurile s-au dublat, iar anul trecut, organizația a reușit să acumuleze venituri totale de 112 mii de lei. Chiar dacă anul acesta, cu ocazia marșului Pride, care a adunat aproape 1000 de membri ai comunității gay și simpatizanți, activitatea organizației în mediul online este aproape inexistentă în restul anului, promovând iubirea doar într-o singură lună din an. 

Ultima postare a fost la sfârșitul lunii aprilie 2022, când Pride România a amintit de un proiect derulat în parteneriat cu Federația UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) și COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România), sprijinul financiar venind din partea Active Citizens Fund România, un program al Spațiului Economic European (SEE) și al Mecanismului de finanțare al Norvegiei.

Iubirea, despre care spun că nu cunoaște gen, trebuie promovată în fiecare zi a anului, nu doar când au loc manifestații în spațiul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.